iStock
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

6 ιδιαίτερα αθηναϊκά taprooms με υπέροχες μπύρες

Δεν είναι απλά μπυραρίες, είναι μια μοναδική εμπειρία που θα θες να τη βιώσεις ξανά και ξανά.

Αρχικά, taproom, όπως λέει και η μετάφραση της λέξης, είναι ένας χώρος όπου υπάρχουν πολλές κάνουλες με διαφορετικές μπύρες. Συνήθως τέτοιοι χώροι υπήρχαν σε εγκαταστάσεις ζυθοποιείων, όμως τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν taprooms όπου μπορεί να μην παράγουν τις μπύρες, προσφέρουν όμως χώρο προβολής και έκφρασης σε μικρές και ενδιαφέρουσες ζυθοποιίες.

Στα taprooms θα πιεις μπύρες που δεν έχεις ξαναπιεί. Μοναδικές, ιδιαίτερες που πολλές φορές δεν πιστεύεις ότι παράγονται στην Ελλάδα. Ναι, καλά κατάλαβες, η πλειοψηφία από τις μπύρες που σερβίρονται προέρχονται από τη χώρα μας και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις διάσημες μπύρες του εξωτερικού. Πάμε να κατεβάσουμε την κάνουλα. 

Paragon

Αν ένα μαγαζί στην Αθήνα έχει το δικαίωμα να διατείνεται ότι μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο taproom, αυτό είναι το Paragon, αφού πρεσβεύει τον όρο από την παραγωγή στην κατανάλωση. Η πιο πρόσφατη άφιξη από τα μαγαζιά της λίστας, βρίσκεται στην Ηλιούπολη, σε έναν εντυπωσιακό, πρώην βιομηχανικό χώρο.

Η Paragon Brewery, είναι το καινούργιο μικροζυθοποιείο του Γιάννη Ψιμούλη, του Τάσου και της Ελευθερίας Παπαδάκη, που θα σε εντυπωσιάσει με την πρώτη ματιά. Παλιά ο χώρος ήταν ένα παλιό σιδεράδικο και μετατράπηκε σε μια μικροζυθοποιία, στην οποία σερβίρονται ενδιαφέρουσες συνταγές και προσπάθειες των τριών ιδιοκτητών και afficionados της μπύρας. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις την Falifornia, μια American Pale Ale και την American IPA Άρρηκτος, μια συνεργατική μπύρα που την έφτιαξαν μαζί με τη ζυθοποιία Αναστασίου

Λεμεσού 3, Ηλιούπολη

Blame the sun

Το Blame the sun είναι αυτό που έδειξε τον δρόμο, κάτι που έχει διπλή σημασία. Εκτός του ότι είναι ένα από τα πρώτα taprooms που άνοιξαν στην πόλη, είναι και μια από τις πιο ιδιαίτερες μπύρες που έφτιαξαν Έλληνες. Ο Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος, ο Δημήτρης Λαδόπουλος και ο Ανέστης Ζαμανόπουλος, εκτός του ότι λάτρευαν την μπύρα, αγαπούσαν πάρα πολύ και την tiki κουλτούρα και αποφάσισαν να τα συνδυάσουν σε μια μπύρα με το όνομα Beachbum.

Ο χώρος έκφρασης και απόλαυσης της Blame the Sun βρίσκεται στο Κουκάκι και στις κάνουλές της μπορείς να βρεις και άλλες μπύρες δικής τους παραγωγής αλλά και από άλλες μικροζυθοποιίες. 

Βεΐκου 60, Κουκάκι

Strange brew

Το Strange brew άνοιξε το 2019, και έδειξε το δρόμο για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα taprooms. Ένας μικρός χώρος που φιλοξενεί στις κάνουλές του ό,τι πιο ιδιαίτερο βγαίνει σε μπύρες αλλά και δικές τους δημιουργίες. Μια και μιλήσαμε για δικές τους δημιουργίες, η ομάδα του Strange Brew είναι αυτή που μαζί με την Alea brewing έχει φτιάξει την Chloe που τελευταία μάλλον τη βλέπεις παντού.

Επίσης, φτιάχνουν την ιδιαίτερη Uncle Jams -που σε κάθε βρασμό έχει άλλη συνταγή- ενώ συνεργάζονται και με άλλες μικροζυθοποιίες τις οποίες φιλοξενούν και μπορείς να δοκιμάσεις. Τελευταία προσθήκη είναι η Hop hooligans από το Βουκουρέστι αλλά όταν πας ρώτα τα παιδιά. Μερικές μέρες γεμίζει τόσο πολύ ο δρόμος με κόσμο που έχει μια μπύρα στο χέρι, που δε θα το πιστεύεις για τόσο μικρό μαγαζί. 

Φαλήρου 86, Κουκάκι

Beans and hops

Σε μια υπέροχη γειτονιά -όπου υπάρχει και η πρώτη μπυραρία της Αθήνας- άνοιξε ένα μαγαζί που θέλει να προσφέρει υψηλής ποιότητας καφέ το πρωί και μπύρα το απόγευμα. Δεν φταίει που είναι ίσως το μοναδικό της περιοχής με speciality coffee και είναι συνεχώς γεμάτο, φταίει και ότι στις κάνουλές του έχει ενδιαφέρουσες craft μπύρες από εγχώριες και ξένες μικροζυθοποιίες, οι οποίες αλλάζουν αρκετά συχνά

Για αυτό τον λόγο καλύτερα να ρωτήσεις τα ευγενέστατα παιδιά τι να πιεις και δεν θα σου προτείνω εγώ. (Τώρα τελευταία έφεραν κάτι μπύρες από τη Ρωσία και αξίζει να τις δοκιμάσεις).

Λεωφόρος Ηρακλείου 43, Άνω Πατήσια

Black Hole

Η δεύτερη πιο πρόσφατη άφιξη, είναι ένα μικρό μαγαζάκι στην Κυψέλη. Εκεί, η Βίκυ και ο Θανάσης δημιούργησαν έναν χώρο όπου εκφράζουν τη μεγάλη τους αγάπη για την μπύρα και τα βινύλια και πήραν έμπνευση από το Βερολίνο, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι. Από βινύλια θα βρεις όλα τα κλασικά ροκ, ενώ από μπύρες μπορείς να συναντήσεις και ιδιαίτερες ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές craft. Αυτές που δεν πρέπει να αμελήσεις να δοκιμάσεις είναι η σέρβικη Dogma, η ελληνική Τσιγγάνα και η Peacetime.

Κυψέλης 25, Κυψέλη

Sorry Mom

Η αλήθεια είναι όταν ψάχνεις μαγαζιά για να δοκιμάσεις ιδιαίτερες μπύρες, δεν πάει το μυαλό σου στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Κι όμως, εκεί από το 2015 λειτουργεί το Sorry Mom το οποίο έχτισε την κάβα του σταδιακά. Έτσι, σήμερα έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία σε μπύρες και ποσότητες στην Αθήνα και αποτελεί έναν ιδιαίτερο λόγο για να πας μέχρι την Αγία Παρασκευή. Βασικά, το Sorry Mom διαθέτει πάνω από 300 λόγους για να πας και να δοκιμάσεις από παλαιωμένες, IPA, double IPA και pale ale από γνωστές αλλά και άγνωστες μικροζυθοποιίες. 

Ελβετίας 21, Αγία Παρασκευή