ΦΑΓΗΤΟ

6 προτάσεις για σάντουιτς. Έτσι, για να γιορτάσουμε τα 250 χρόνια τους

Με δύο μέρες καθυστέρηση (sorry) γιορτάζουμε τα γενέθλια των σάντουιτς δίνοντάς σου 6 πολύ γευστικές προτάσεις. Για να τις βάλεις ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί.

Ξύπνησα την Κυριακή το πρωί με την είδηση ότι το σάντουιτς έκλεισε 250 χρόνια ζωής. Θα μπορούσα να συγκινηθώ ιδιαιτέρως μιας και αποτελεί αγαπημένη και άκρως εθιστική συνήθεια η κατανάλωσή του. Αντ’ αυτού προτίμησα να συρθώ στην κουζίνα και να φτιάξω ένα “μαμαδίστικο” σάντουιτς. Ξέρεις, ζαμπόν, τυρί και όσο βούτυρο αντέχει το ψωμί.

Η φύση όμως και η κουζίνες όλου του κόσμου μάς έχουν δώσει υπερβολικά πολλές ιδέες για να περιορίζεσαι σε σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί. Φαντάζομαι τις δύο φέτες ψωμί να συζητούν μεταξύ τους όταν στέκουν ανοιχτές και περιμένουν να δεχτούν τα υλικά. Τις φαντάζομαι να ξενερώνουν απεριόριστα όταν υποδέχονται απλά ένα άπαχο τυρί με μια νερόβραστη γαλοπούλα.

Γι’ αυτό και αποφασίσαμε εδώ στο ONEMAN να σου δώσουμε μερικές καλύτερες ιδέες για να δημιουργήσεις το δικό σου επετειακό σάντουιτς. Δεν θα προτείνω τα ιδανικά ψωμάκια για το καθένα γιατί πολλά από αυτά τα ψωμιά, δύσκολα θα τα βρεις στην ελληνική αγορά. Μπορείς να τα δοκιμάσεις με το ψωμί της αρεσκείας σου, αρκεί να μην τα φτιάξεις όλα με το κλασικό φρατζολάκι με σουσάμι. Δεν πάει με όλα το σουσάμι.

Τα παρακάτω σάντουιτς είναι όλα δοκιμασμένα από τον γράφοντα..

Το Αμερικάνικο

Το Philly Cheese Steak είναι Αμερικανιά τρελή με μοσχαρίσιο κρέας και σωταρισμένα λαχανικά. Προέρχεται από την πόλη της Philadelphia απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Στην κανονική του version είναι με κανονικό κίτρινο τυρί αλλά εγώ το προτιμώ με Philadephia για να ισορροπεί λίγο τις έντονες γεύσεις που έχουν έρθει από το τηγάνι.

 

Υλικά

300 γρ μοσχαρίσια μπριζόλα rib-eye

1 πράσινη πιπεριά

1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

2 κουταλιές σούπας τυρί κρέμα

Προετοιμασία

Μαρινάρεις το μοσχάρι με το σκόρδο και αλατοπίπερο και μαγειρεύεις στο τηγάνι. Αφαιρείς από τη φωτιά και κόβεις σε πολύ λεπτές φέτες. Στο ίδιο τηγάνι σωτάρεις το κρεμμύδι και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Προσθέτεις τα υλικά στο ψωμί της επιλογής σου και είσαι έτοιμος.

Στον ιταλικό αυτοκινητόδρομο

Το να ταξιδεύεις στην Ιταλία με το αυτοκίνητο έχει ένα φοβερό bonus. Ότι σε κάθε βενζινάδικο στον αυτοκινητόδρομο θα βρεις μαγαζιά να φτιάχνουν panini. Για την ακρίβεια, όσο πιο Νότια ταξιδέυεις, τόσο πιο νόστιμα τα panini. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς πλέον να φτιάξεις στην Ελλάδα ένα δροσερό και νόστιμο ιταλικό σάντουιτς.

 

Υλικά

1 μπάλα μοτσαρέλα

4 φέτες prosciutto crudo

1 μέτρια ντομάτα

Μερικά φύλλα ρόκα

Λίγο pesto

Προετοιμασία

Κόβεις την μοτσαρέλα και την ντομάτα σε ροδέλες. Αλείφεις το ψωμί με λίγο pesto και απλώνεις τα υλικά. Μην βάλεις πάρα πολλή ρόκα γιατί θα κλέψει την παράσταση και δεν το θες αυτό. Αν η μοτσαρέλα και το προσούτο είναι καλής ποιότητας, θα είναι από τα πιο γευστικά σάντουιτς που έχεις δοκιμάσει.

Η αλητεία των αλλαντικών

Θα το βρεις με διάφορες ονομασίες σε όλα τα Αμερικάνικα site παρασκευής σάντουιτς. Το αστείο βέβαια είναι ότι τα αλλαντικά που χρησιμοποιούνται είναι όλα (ή σχεδόν όλα) ιταλικής προελέυσεως. Όριο δεν υπάρχει στο αλλαντικό. Μόνο στην όρεξή σου. Μην σταθείς ιδιαίτερα στο τι τυρί θα χρησιμοποιήσεις μιας και πολύ δύσκολα θα καταλάβεις τη γεύση του με τόσα αλλαντικά. Το συγκεκριμένο σάντουιτς θυμίζει αρκετά και εκείνο το βρώμικο αλλαντικών που παίζει στο Παλαιό Φάληρο.

 

Υλικά

1 φέτα τυρί

Μορταδέλα

Σαλάμι

Ζαμπόν

Καπνιστή Γαλοπούλα

Πεπερόνι

Μαρούλι λεπτοκομμένο

Μια μέτρια ντομάτα

Λίγη μαγιονέζα (να γλιστράει)

Προετοιμασία

Σε όσο το δυνατόν πιο μαλακό και αφράτο ψωμάκι προσθέτεις άτεχνα αυτή την συγχορδία αλλαντικών. Βάλε όσα χωράει η όρεξη και το στομάχι σου. Μην φοβηθείς ότι θα σε απογοητεύσει η γεύση του. Αυτό το περίεργο δέσιμο γεύσεων από όλα τα αλλαντικά θα ικανοποιήσει απόλυτα τον ουρανίσκο σου.

Όαση χοληστερίνης από το Νησί

Μερικά από τα αγαπημένα υλικά των Βρετανών μπορούν να συνθέσουν ένα ιδανικό, ιδιαίτερα παχυντικό, αλλά και πολύ νόστιμο σάντουιτς. Οι ίδιοι οι Βρετανοί, όντας ξενέρωτοι στα σάντουίτς τους, θα έφτιαχναν τρία διαφορετικά σάντουιτς με ένα υλικό μέσα. Εμείς προσθέτουμε τα υλικά μαζί προς αποθέωση του είδους.

 

Υλικά

4 λωρίδες bacon

2 χοντροκομμένες φέτες ώριμου cheddar

2 κουταλιές egg n mayo

Λίγο φρέσκο κρεμμύδι

Λίγα μαρουλόφυλλα

Προετοιμασία

Το μόνο που θα σου πάρει λίγη ώρα είναι το egg n mayo. Θα χρειαστεί να βράσεις 2 αυγά σφιχτά, να τα σπάσεις και να τα ανακατέψεις με αρκετή μαγιονέζα και λίγο κρεμμυδάκι ώστε να γίνει μια ωραία σως με εμφανή τα κομμάτια του αυγού. Πολλοί βάζουν και ελάχιστη μουστάρδα στο μίγμα. Από εκεί και πέρα τα άλλα είναι προφανή. Η γεμάτη γεύση ενός καλού ώριμου cheddar θα είναι αρκετή για να δέσει με το bacon και το egg n mayo. Εγώ προσωπικά δεν βάζω μαρούλι αλλά πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν οπωσδήποτε ένα λαχανικό στα σάντουίτς τους.

Μια τονοσαλάτα στο ψωμί σου

Είναι πολύ συγκεκριμένα τα υλικά που δένουν πολύ καλά με τον τόνο που βρίσκεις σε κονσέρβα. Τα ίδια υλικά που θα έβαζες και σε μια ιδανική τονοσαλάτα. Βέβαια σε αυτό το σάντουιτς, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις μαύρο γερμανικό πολύσπορο ψωμί. Ταιριάζει ιδανικά στις γεύσεις που θα δεις παρακάτω.

Υλικά

1 κονσέρβα τόνου σε λάδι

6 ελιές κομμένες σε λωρίδες

1 μικρό ξερό κρεμμύδι

2 μαρουλόφυλλα

Μερικά αγγουράκια τουρσί

1 κουταλιά μαγιονέζα (προαιρετικά)

Προετοιμασία

Στραγγίζεις τον τόνο από το πολύ λάδι. Δεν χρησιμοποιείς τόνο σε νερό για να είναι λίγο πιο ζουμερό το σάντουιτς. Κόβεις και τοποθετείς όλα τα υλικά ανάμεσα στις φέτες του ψωμιού και προσθέτεις αν το θες ελάχιστη μαγιονέζα. Λίγο καλαμπόκι θα ανεβάσει την γεύση αλλά δεν είναι και απαραίτητο για να είναι νόστιμο.

Όταν η γαλοπούλα γνώρισε το αβοκάντο

Αρκετά υγιεινό και ελαφρύ σάντουιτς για κάθε στιγμή της ημέρας. Το αβοκάντο είτε σε απλή μορφή είτε στη μορφή μιας πικάντικης αλλά δροσερής guacamole, είναι εκείνο που θα κάνει την διαφορά μιας και τα υπόλοιπα υλικά έχουν ένα δεδομένο ταβάνι στη γεύση τους. Αν βαριέσαι να ψήνεις φιλέτο γαλοπούλας εννοείται μπορείς να πάρεις το αλλαντικό και να μην βάλεις καν bacon.

 

Υλικά

200 γρ φιλέτο γαλοπούλας

2 λωρίδες bacon

2 φέτες τυρί έμενταλ

Μια μέτρια ντομάτα

1 αβοκάντο

Προετοιμασία

Κατ’ αρχάς πρέπει να αποφασίσεις αν θα μπεις στη διαδικασία να φτιάξεις guacamole ή απλά θα κόψεις το αβοκάντο σε φέτες. Την συνταγή για την guacamole την έχουμε ξαναπεί. Θα σου συνιστούσα να το δοκιμάσεις με guacamole και όχι με σκέτο αβοκάντο. Ψήνεις το φιλέτο γαλοπούλας και το κόβεις σε λωρίδες. Ψήνεις το bacon στον φούρνο (ιδανικά) για να είναι πιο τραγανό και απλώνεις όλα τα υλικά στα ψωμάκια σου. Διάλεξε ένα σχετικά αδιάφορο ψωμί όπως μια γαλλική μπαγκέτα.

 

Σάφεστατα υπάρχουν πολλά άλλα σάντουιτς που θα μπορούσες να φτιάξεις και να δοιμάσεις. Από τα pastrami sandwiches της Νέας Υόρκης στα panini αλλαντικών της Ιταλίας και τα Ασιατικά crispy duck sandwiches. Στο παρόν άρθρο προσπαθήσαμε να προτείνουμε σάντουιτς που φτιάχνονται με υλικά που μπορεί να βρει ο καθένας στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του.