ΦΑΓΗΤΟ

Αλήθεια, θέλεις να γίνεις Chef;

Το Νίκο Καραθάνο θα τον βρεις στην κουζίνα του στο Hytra. Εκεί που τον βρήκαμε και εμείς για να πει πόσο εύκολο είναι να γίνεις Chef! Εκεί που ίσως μια μέρα βρεθείς και συ!

Ο Νίκος Καραθάνος είναι Chef! Μιλώντας με σύγχρονους όρους ένας από τους λίγους Master Chef; Σε πολύ μικρή ηλικία (στα 29 του) και έχοντας περάσει αρκετά χρόνια στην κουζίνα, εκεί δηλαδή που “ανδρώνεται” ένας Chef, κατάφερε να κερδίσει την ύψιστη διάκριση του χώρου, ένα αστέρι Michelin. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Θέλει ταλέντο, θέλει πειθαρχία, και σχεδόν όλο σου το χρόνο!

Δε στο λέμε εμείς!

Γιατί είναι η μαγειρική πιο ζόρικη από τα συνηθισμένα επαγγέλματα;

Το ότι κρίνεσαι κάθε μέρα για αυτό που προσφέρεις! Σε όλους τις δουλειές υπάρχουν κάποια στάνταρ ενώ στη μαγειρική  όχι. Κάθε βράδυ είναι τελείως  διαφορετικό και πάντα πρέπει να προσέξεις αυτούς που δεν έμειναν  ευχαριστημένοι για κάποιο λόγο. Αν μπήκαν 30 άτομα στο μαγαζί σου  για παράδειγμα και οι 2 δεν έμειναν  ευχαριστημένοι τότε πρέπει να δεις τι έφταιξε, να το διορθώσεις και να είσαι έτοιμος για το επόμενο βράδυ! Έτσι μόνο γίνεσαι καλύτερος.

Τι πρέπει να έχει κάποιος πέρα από το ταλέντο για να πετύχει;

Μοιάζει λίγο με το στρατό! Πρέπει να είσαι πειθαρχημένος, σοβαρός  και να δουλεύεις πολύ!

Για να γίνει Chef;

Γενικότερα είναι δύσκολο να γίνεις καλός chef γιατί εκτός από το μαγείρεμα που σίγουρα πρέπει να κατέχεις πρέπει να έχεις κι άλλες ικανότητες όπως διοικητικές! Ο μάγειρας από τον chef διαφέρει. Κι εκεί είναι που το χάνουμε πολλές φορές! Πρέπει να περάσεις από όλα για να γίνεις καλός chef! 

Τι σε φοβίζει περισσότερο;

Η μαγειρική μπορεί να σου αλλάξει όλη σου τη ζωή  από τη μία στιγμή στην άλλη! Η  αλλαγή στην προσωπικότητα κάποιου  μπορεί να είναι τεράστια μετά την ενασχόληση του με αυτό το αντικείμενο!

Ποια είναι η  καθημερινότητά σου στη δουλειά; Υπάρχει χρόνος για άλλα πράγματα;

Βρίσκομαι κάθε μέρα στο εστιατόριο  εκτός από τη Δευτέρα που έχω ρεπό, από τις 2 το μεσημέρι ως τις 2 το βράδυ! Μαγειρεύω όπως όλοι και έχω το δικό μου πόστο (σάλτσες -γαρνιτούρες). Ελεύθερος χρόνος ούτε για δείγμα!

Συνεργάζεσαι εύκολα με μία γυναίκα μέσα στην κουζίνα σου;

Ναι γιατί όχι; Ήδη στην κουζίνα μου δουλεύουν 2 γυναίκες! Δεν με ενδιαφέρει το φύλο αλλά ο τρόπος που δουλεύει ο άλλος και το να βγαίνει η δουλειά. Το θέμα είναι ο άλλος να είναι σωστός στη δουλειά του!

Σε έχει βοηθήσει η μαγειρική με τις γυναίκες;

Αν και την κοπέλα μου την γνώρισα μέσα στην κουζίνα  του εστιατορίου, όχι!(Γέλια).Την μαγειρική ποτέ δεν την είδα ως μέσο για να κάνω κάτι άλλο! Το φαγητό δεν είναι γαμπριλίκι είναι μυσταγωγία για μένα!

Ποιος είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος chef στον πλανήτη και γιατί;

Έχω συνεργαστεί με μεγάλους chef κι πραγματικά όλοι αυτοί που δούλεψα μαζί τους αξίζουν αυτόν τον τίτλο. Μέσα σε αυτούς βάζω και την γιαγιά μου! Το φρικασέ της νομίζω δεν θα μπορούσε να το κάνει κανένας καλύτερα από εκείνη! Θυμάμαι ακόμα που το έτρωγα και μου έτρεχαν τα σάλια. Όποιον chef και να βάλω να το φτιάξει δεν θα το κάνει καλύτερο.

Gourmet ή σουβλάκι

Κι ένα καλομαγειρεμένο σουβλάκι μπορεί να είναι gourmet. Υπάρχουν πολλοί που σου λένε εδώ θα φας το απόλυτο gourmet και χίλια δυο άλλα παραμύθια και σου πασάρουν το οτιδήποτε. Το να μην κοροϊδεύεις τον κόσμο που έρχεται να δοκιμάσει τα πιάτα σου είναι κι αυτό πολύ σημαντικό! 

Ποια συμβουλή δίνεις σε όποιον θέλεις να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα;

Δουλειά, δουλειά, δουλειά! Όλα έρχονται μέσα από αυτό! Πρέπει να έχεις ανοιχτούς ορίζοντες και να ψάχνεσαι συνεχώς! Το πιο σημαντικό είναι όμως να είσαι ταπεινός, πειθαρχημένος, σεμνός και να ακούει πάντα τους μεγαλύτερους!