ΦΑΓΗΤΟ

Αμάρτησα για ένα chicken tikka masala

Στο Iskandar, το καλύτερο ινδικό εστιατόριο των νοτίων προαστίων, έχουν βάλει πολλά κοτόπουλα να κάνουν ‘μακροβούτι’ για χάρη μου στην πιο θεϊκή κόκκινη σάλτσα που έχει ποτέ εφευρεθεί.

Φουλαρισμένα με extra SUV, vintage χρονογράφοι ή t-shirt και jeans των 200 ευρώ.  Μερικές από τις ‘ακρότητες’ στις οποίες όλοι υποπέσαμε την περίοδο της μεταολυμπιακής faux οικονομικής ευμάρειας. Εγώ, προτίμησα κάτι πιο απλό. Να βάλω το ινδικό στην ζωή μου. Σε σταθερή, εβδομαδιαία βάση.

Την πρώτη φορά που άκουσα για το Iskandar, το ινδικό εστιατόριο που έχει ανοίξει από το 2006 στην αρχή της Αμφιθέας, ήταν κατά την διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στην Σκωτία, από τα χείλη του τότε διευθυντή ενός σοβαρού γαστρονομικού εντύπου.

Ο οποίος και μου είπε κάτι στην λογική ‘ Μα καλά, το έχεις στα 500 μέτρα από το σπίτι σου και δεν το εκμεταλλεύεσαι;’.

 

Οπότε αυτό ακριβώς έκανα. Αν και στην αρχή, την πρώτη φορά που το βλέπεις απέξω, παίζει και να το περάσεις για αντικερί –εξαιτίας των παραδοσιακών ινδικών επίπλων (φουλ στο ξυλόγλυπτο) με τα οποία είναι διακοσμημένο.

Μπήκα, είδα, δοκίμασα και εθίστηκα. Σε πολλά και διαφορετικά πράγματα, όπως τα εξαιρετικά naan (ψωμί ψημένο στον φούρνο ταντούρ), τις samosas (πιτάκια γεμιστά με λαχανικά), τα onion bhaji (τηγανητά κρεμμύδια), το kadai chicken, τις πατάτες Βομβάης και το συνοδευτικό lassi (δροσιστικό ποτό από γιαούρτι).

 

Ακόμη και το Channa Masalla, ένα απρόσμενα καλό χορτοφαγικό πιάτο με βασικό συστατικό τα ρεβίθια. To πιο πικάντικο πράγμα που έχω δοκιμάσει στην ζωή μου.

Όμως το κερασάκι στην τούρτα ήταν το chicken tikka masala, το δικαίως πιο διαδεδομένο ινδικό πιάτο στο πλανήτη, με καθημερινές πωλήσεις επιπέδου ΜcDonald’s.

Επίσης, κάτι που μου έκανε καλή εντύπωση, ήταν ότι πάντοτε έβλεπα παρέες ευκατάστατων Iνδών να το προτιμούν για φαγητό. Ερχόμενοι από όλες τις περιοχές της Αθήνας. Κάτι που το θεωρώ ένδειξη αυθεντικότητας.

 

Άλλωστε και οι δυο ιδιοκτήτες –που είχαν Iνδικό εστιατόριο στο Ίνσμπουργκ πριν ανοίξουν το Iskandar, βασικά ως ένα μέρος για να τρώνε αυτοί και οι φίλοι τους-, όπως και οι 4 μάγειρες, είναι Ινδοί.

Από τότε, επί τουλάχιστον 4 χρόνια, δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα που να μην πήγαινα για φαγητό εκεί. Η, όταν βαριόμουν, παράγγελνα και πήγαινα και το έπαιρνα επιστρέφοντας στο σπίτι από την δουλειά.

Όπως καταλαβαίνεις, στην Ελλάδα το Ινδικό δεν είναι το πιο φθηνό delivery που μπορείς να δοκιμάσεις. Ούτε συγκεκριμένα το Iskandar ήταν αυτό που λέμε low budget. Εξού και στο αναφέρω ως την μεγάλη υπερβολή μου.

 

Η κρίση ήρθε και η συχνότητα επισκέψεών μου αραίωσε (αν και πάντα υπάρχει η πιο οικονομική λύση του κυριακάτικου all you can eat μπουφέ ή οι δυο θεματικές καθημερινές,  δηλαδή curry Τρίτες και Tandoori Τετάρτες αντίστοιχα. Αλλά πάντοτε το έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου.

Γιατί, ως γνωστόν, το χούι πεθαίνει τελευταίο.

(Info: Λεωφόρος Αμφιθέας 6, τηλ. 210 9886474)