ΦΑΓΗΤΟ

Άντρες στην κουζίνα

Οι συντάκτες του ONEMAN αποφάσισαν να μαγειρέψουν. Για την οικογένεια, την ομάδα, την παρέα, τα κορίτσια. Όρεξη και τα σωστά υλικά να υπάρχουν.

Μπορεί τα κορίτσια μας, οι γυναίκες μας και το σύμπαν ολόκληρο να μας ανεβοκατεβάζει άχρηστους αλλά εμείς έχουμε βαλθεί να αποδείξουμε το αντίθετο. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να μοιράσουμε το για ποιον θα μαγειρέψει ο καθένας. Το μοίρασμα έγινε καθαρά υποκειμενικά.

Ο Μάνος λοιπόν όφειλε να φτιάξει κάτι για την μάνα του παιδιού του. Το παιδί να φάει κρέμα. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος έπρεπε μετά από τόσα χρόνια να σκεφτεί τι να μαγειρέψει στην ομάδα. Ο Ηλίας Αναστασιάδης στα πρώτα του βήματα στην κουζίνα θα μαγειρέψει για ένα κορίτσι, γιατί εντάξει τώρα, έχει άλλα χαρίσματα, στη μαγειρική θα κολλήσουμε; Ο Στέλιος Αρτεμάκης ανέλαβε το δύσκολο έργο να ταίσει εμάς τους υπολοίπους και εγώ αποφάσισα να μαγειρέψω για την κυρία Έτα – μάνα, τα παιδιά. Παιδιά, η μητέρα μου – έτσι για να ανταποδώσω για τα μετρημένα σε δεκάδες χιλιάδες φαγητά που έχει ετοιμάσει.

Μπήκαμε στην σελίδα του Yoleni’s μιας και έχουμε βρει τη γιατρειά μας εκεί μέσα, διαλέξαμε προϊόντα και σκαρώσαμε το μενού. Για τα αποτελέσματα της μαγειρικής μας δεν εγγυώμεθα. Για το ότι μπορείτε να αντιγράψετε τις ιδέες μας, όλα καλά.

Ο Μάνος Μίχαλος μαγειρεύει για τη φαμίλια του

 

Το πιάτο: Ταλιατέλες με “μουσταρδεμένα” αλλαντικά

Από τη στιγμή που πρέπει να μαγειρέψω για την οικογένεια μου, δηλαδή για τη γυναίκα και το γιο μου, τα πράγματα στην επιλογή είναι εύκολα. Ζυμαρικά θα παίξω, αφού η μαμά είναι φαν, ο μπαμπάς είναι φαν, ε δεν μπορεί και ο γιος φαν θα είναι, αλλιώς την κάτσαμε. Βέβαια, η μαμά μας έχει τρελάνει στο σπαγκέτι, ενώ ο μπαμπάς θέλει ποικιλία. Γι’ αυτό, επειδή κουμάντο κάνει ο σεφ, επέλεξα ταλιατέλες. Με αλλαντικά που είναι επίσης μέσα στα “αγαπημένα” μας με σάλτσα μουστάρδας (ελαφριά), για να δείξω ότι ξέρω να πειραματίζομαι. Βέβαια, δεν ξέρω να μαγειρεύω ή τέλος πάντων στην πράξη δεν έχω ιδέα, άρα δεν ξέρω. Στη θεωρία είμαι πολύ καλός και στο να τσεκάρω γεύσεις επίσης.

Αλλά εδώ, το θέμα είναι να φορέσω την (καρό σαν τα πουκάμισα μου) ποδιά μου και να πιάσω δουλειά. Μάλιστα, το δύσκολο θα είναι να ξεπεράσω τη γυναίκα μου η οποία μέσα σε διάφορα, άλλα ταλέντα, προέκυψε και αυτό της μαγειρικής, που σημαίνει ότι δεν απέχω πολύ από το να της δώσω τα καλύτερα υλικά, να βάλω το νερό να βράσει και μετά να κάνω ντρίμπλα, παίρνοντας αγκαλιά τον μικρό. Όχι ε; Οκ, θα μαγειρέψω. Στην τελική μέχρι και αρνί έχουμε σουβλίσει, όχι αστεία.

Γι΄ αυτό το πιάτο θα χρειαστούν

 

Ο coach Στέφανος Τριαντάφυλλος μαγειρεύει για την ομάδα

 

Το πιάτο: Μακαρόνια και ομελέτα με καβουρμά

Προφανώς αναφερόμαστε σε ένα γεύμα πριν το παιχνίδι και όχι μετά από αυτό, αφού το post game τελετουργικό με τα σουβλάκια,τις πατάτες και τις τυροκαυτερές δεν είναι δυνατόν να αλλάξει. Οπότε κάνοντας την προετοιμασία (διπλής ανάγνωσης) θα είχα πάντα στο μυαλό μου δύο πράγματα: Α) ότι το σωστό το αθλητικό γεύμα περιλαμβάνει πρωτείνη και ζυμαρικά Β) ότι όπως και στο μπάσκετ, έτσι και στη μαγειρική σημασία έχουν τα βασικά. Τα fundementals (με προφορά Στιβ Γιατζόγλου). Οπότε: μακαρόνια και ομελέτα με καβουρμά. Απλά και όμορφα.

Η επιλογή των ζυμαρικών είναι ξεκάθαρη, αφού αφενός είναι το φαγητό των… πρωταθλητών, το στάνταρ πιάτο που καταναλώνουν οι ομάδες πριν από τα παιχνίδια κι αφετέρου είναι από τα λίγα πιάτα που ξέρω να κάνω. Άρα σπαγγέτι ολικής άλεσης, μαγειρεμένα με λάδι και όχι με βούτυρο. Μη βαρύνουμε πριν το ματς. Η σάλτσα θα είναι μια από τις αγαπημένες μου, με βάση και πάλι την απλότητα: ντομάτα και βασιλικός. Τη διαφορά επί της ουσίας θα την κάνει το τυρί, που πρέπει να είναι πικάντικο, όπως η γραβιέρα. Και για να γουστάρουμε χοντρό αλάτι (γρήγορα φέρτε μια ντομάτα στα τέσσερα) και πολύ πιπέρι.

Η άμυνα, ωστόσο, χρειάζεται και πρωτεΐνη. Είναι το σημείο που έρχεται να παίξει πικ-εν-ρολ ο βουβαλίσιος καβουρμάς, μαζί με τα αυγά, το ελαιόλαδο και τη φέτα. Ξανά κυριαρχεί η απλότητα, αφού είπαμε είμαι ψιλοάσχετος (έστω βρίσκομαι στα πρώτα μου βήματα) και θέλουμε να πάρουμε ενέργεια, όχι να κάνουμε τσιμπούσι σε γαλατικό χωριό.

Για τα μακαρόνια θα χρειαστούν

Για την ομελέτα θα χρειαστούν

 

O Ηλίας Αναστασιάδης μαγειρεύει για ένα κορίτσι

 

Το πιάτο: Μακαρονάκι κοφτό με πέστο μελιτζάνας, ελιές, φέτα και σύγκλινο

Εκτός του ότι δεν μαγειρεύω ποτέ και άρα το ένα κορίτσι θα ενθουσιαστεί ήδη από την προσπάθεια, μιας και θα μπω αποφασισμένος στην κουζίνα θα κάνω ό,τι μπορώ (δεν είναι πολλά αυτά προς το παρόν) για να ενθουσιαστεί ΚΑΙ από το πιάτο. Επιλέγω μακαρονάκι για να δείξω ότι είμαι παιδί από σπίτι, σύγκλινο για να δείξω ότι έχω φάει και σε 2-3 εστιατόρια και τον συνδυασμό ελιών, φέτας και πέστο μελιτζάνας για να τερματίσω κάτι εκεί έξω. Εντάξει, να πω την αλήθεια, βρήκα την συνταγή ψιλοέτοιμη γιατί ήθελα να κάνω κάτι με σύγκλινο και νομίζω βρήκα τον συνδυασμό που του αρμόζει. Άλλαξα και το ζυμαρικό ο μπαγάσας και φυσικά απέκλεισα την κάπαρη. Βράζω λοιπόν το μακαρονάκι με βουβαλίσιο γάλα (ε ρε τι απλησίαστες κορυφές πιάνω), ρίχνω με σκέρτσο τις νιφάδες του αλατιού στην κατσαρόλα και τσιγαρίζω το σύγκλινο στο τηγάνι για 5-6 λεπτά. Αφού κλείσω τη μητέρα μου που ανησυχεί μην πάρει φωτιά η κουζίνα, σουρώνω το μακαρονάκι και το ξαπλώνω στα πιάτα. Από πάνω, έρχεται το σύγκλινο που έχει πάρει το χρωματάκι του και στο τέλος, πετάγονται οι θεατές από τις καρέκλες και με χειροκροτούν ενώ ραντίζω τα βουνά από μακαρονάκι με τη φέτα, τις ελιές και δυο μεγάλες κουταλιές από το πέστο μελιτζάνας. Αυτά από μένα. Βρείτε μου το ένα κορίτσι εσείς. Όχι, βρείτε το.

Για το πιάτο αυτό θα χρειαστούν

 

Ο Χρήστος Χατζηιωάννου μαγειρεύει για την μητέρα του

 

Το πιάτο: Ριζότο με μανιτάρια και ψαρονέφρι

Της αρέσουν τα μανιτάρια. Και αν και η ίδια δεν φτιάχνει ποτέ ριζότο μανιταριών την έχω δει πώς το ορέγεται κάθε φορά που πετυχαίνουμε ένα καλό ριζότο σε κάποιο εστιατόριο. Οπότε η σκέψη είναι να της κάνω ένα ριζότο μανιταριών λίγο τουρμπίσιο με την προσθήκη του κρέατος. Το σωστό ριζότο μανιταριών θέλει ποικιλία από μανιτάρια, οπότε θα χρησιμοποιήσω σίγουρα και βασιλομανίταρα αλλά και κανθαρέλλα. Το λάδι τρούφας θα δώσει το κάτι παραπάνω λίγο πριν το σερβίρισμα του πιάτου, οπότε γιατί όχι; Το ψαρονέφρι θα πρέπει να σωταριστεί πριν πέσει κι αυτό στην δεύτερη – τρίτη βράση του ριζότο. Δεν θέλουμε να βράσει πολύ. Απαραίτητο για τη μάνα συστατικό το σκόρδο οπότε από την αρχή θα ρίξουμε και λίγο πολτό σκόρδου με το πρώτο βούτυρο. Τι εννοείς δεν βουτυρώνεις το ρύζι πριν την πρώτη βράση; Παιδάκι είσαι μωρέ;

Για το πιάτο αυτό θα χρειαστούν

 

Ο Στέλιος Αρτεμάκης μαγειρεύει για το ΟΝΕΜΑΝ

 

Το πιάτο: Μεσογειακή μακαρονάδα

Αντε να μαγειρέψεις για τόσα και τόσο διαφορετικά άτομα. Άντε να συνδυάσεις το γκουρμέ, με το μπέργκερ, με το σουβλάκι, με τα διαιτητικά -θα φάω κι εγώ έτσι ή όχι- με τις ζαμπονό και το πολίτικο. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι κάτι κοινής αποδοχής. Μια pasta ας πούμε με μεσογειακό άρωμα. Θα ψιλοκόψω στο μούλτι πιπεριές και σκόρδο γιατί θέλω να είναι όσο πιο ελαφρύ γίνεται. Θα τσιγαρίσω πολύ ελαφρά σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο γιατί είμαστε Ελληνες και μπορούμε. Θα προσθέσω σάλτσα λιαστής ντομάτας με ούζο για να γίνει μια πλούσια σε υφή και ποσότητα σάλτσα. Οι τρίχωμες πέννες θα δώσουν περισσότερο χρώμα στο πιάτο και έντονη γεύση θα δώσει μια γραβιέρα Κρήτης τριμμένη πολύ ψιλά.

Για το πιάτο αυτό θα χρειαστούν

 

Καλή τους όρεξη. Κι αν αποφασίσουν η φαμίλια, η ομάδα, το κορίτσι και η μητέρα να ανταποδώσουν τη χάρη, ξέρουν πού θα βρουν τα υλικά για να μας μαγειρέψουν.