ΦΑΓΗΤΟ

Από το σοκολατούχο – ζαμπονοτυρόπιτα στο σήμερα: τα άχαστα δίδυμα του πρωινού

Οι αγουροξυπνημένοι συντάκτες του Oneman παραγγέλνουν breakfast στο γραφείο.

Ελάχιστα πράγματα σ’ αυτή τη ζωή είναι πιο ευφορικά από ένα χαλαρό πρωινό γεύμα στο σπίτι. Αυτό το πασαλειμμένο με μαρμελάδες και μέλι εικοσαλεπτάκι είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου εν όψει της μέρας που ξεκινά. Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι ελάχιστοι έχουμε διαθέσιμο αυτό το εικοσαλεπτάκι. Ή το έχουμε για κάποιες – λίγες – μέρες μες στο μήνα. Οι περισσότεροι παίρνουμε το πρωινό μας στο πόδι, ή στη δουλειά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το δικό μας πρωινό είναι λιγότερο σημαντικό ή λιγότερο απολαυστικό. Απλώς έχει άλλους κανόνες. Δύο, για την ακρίβεια.

Ο πρώτος κανόνας: Το breakfast εκτός σπιτιού έχει πάντα δύο πρωταγωνιστές – αυτό που πίνεις κι αυτό που τρως. Ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα κι ένα ζεστό ή κρύο σνακ. Αν πεινάς πολύ, μπορεί τα σνακ να γίνουν δύο (ή τρία ή άπειρα), αλλά δεν γίνεται να μην υπάρχουν ή να μη συνοδεύονται από ένα ρόφημα.

Ο δεύτερος (και τελευταίος) κανόνας: Το πρωινό εκτός σπιτιού το παραγγέλνεις και στο φέρνουν ή πας και το παίρνεις έτοιμο. Μόνο έτσι έχει νόημα. Είναι η μικρή πολυτέλεια που ισοφαρίζει την απώλεια του χαλαρού πρωινού στο σπίτι. Στο Online Ordering των everest αυτό γίνεται εύκολα και γρήγορα. Απλώς μπαίνεις στο www.everest.gr, χαζεύεις τον τεράστιο κατάλογο, επιλέγεις το διδυμάκι που αγαπάς και το βλέπεις μετά από λίγο να προσγειώνεται στο γραφείο σου.

Για ακόμα πιο γρήγορα και ακόμα πιο εύκολα, το κάνεις και από το κινητό ή το tablet σου. Όπως κάναμε κι εμείς στο βίντεο. Με τη διαφορά ότι η δική μας παραγγελία δόθηκε την ώρα που ήμασταν κολλημένοι στην κίνηση. Παραγγείλαμε, παραλάβαμε χωρίς καθυστέρηση από το κατάστημα και τα άχαστα δίδυμα του πρωινού, έφτασαν στο γραφείο.

Φρέντο και χωριάτικη τυρόπιτα για τον Κωνσταντίνο Αμπατζή

Το πρωί νυστάζω. Κάθε πρωί νυστάζω, όσες ώρες κι αν έχω κοιμηθεί το βράδυ. Αυτό πρακτικά σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, ότι δεν λειτουργώ χωρίς καφέ και δεύτερον, ότι δεν έχω καθαρό μυαλό για πολλά-πολλά, πριν πιω τις πρώτες γουλιές. Θέλω λοιπόν, ο καφές και το πρωινό μου, η χωριάτικη τυρόπιτα από τα everest (ας αποφύγουμε αστεία τύπου “είχες και στο χωριό σου”) που επιλέγω για να ξεκινήσω την ημέρα μου, να φτάνουν στο γραφείο όσο πιο γρήγορα κι όσο πιο εύκολα γίνεται. Γι’ αυτό λοιπόν, έσωσα μέσω του quick order την παραγγελία για να μην επιλέγω κάθε φορά τα ίδια, τα παραγγέλνω online και σε λίγα λεπτά πίνω καφέ χωρίς να έχω μιλήσει σε άνθρωπο και χωρίς να έχω κουράσει καθόλου το μυαλό μου. Και τσακωμούς γλιτώνω και ξυπνάω αμέσως. Win-win.

Φυσικός χυμός πορτοκάλι και κουλούρι ολικής, για την Έρρικα Ρούσσου

Ζεστό. Φρεσκοψημένο. Κουλούρι. Η μυρωδιά του είναι ικανή να ξυπνήσει 100 αρκούδες από τη χειμερία τους νάρκη και να κάνει μερικές δεκάδες χιλιάδες κόσμου να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά ώσπου να το αποκτήσουν. Η τελευταία αυτή συνθήκη είναι που μου δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα. Αφενός γιατί είναι πολλοί αυτοί που ξυπνούν νωρίτερα από μένα και αφετέρου, γιατί δεν τα πάω καθόλου καλά με την αναμονή. Η πληροφορία ότι πλέον τα everest μου δίνουν τη δυνατότητα της προ-παραγγελίας και παραλαβής από το κατάστημα, μου έλυσε τα χέρια. Και μου γέμισε το στομάχι. Αφού πλέον, οι κινήσεις μου αμέσως μόλις ξυπνήσω πάνε κάπως έτσι: Κινητό-Παραγγελία everest-Ορισμός της ώρας που θα παραλάβω το κουλούρι και την πορτοκαλάδα μου. Καμία ταλαιπωρία, καμία αναμονή, κανένα ξενέρωμα από την εικόνα του άδειου καλαθιού αμέσως μόλις έρθει η σειρά της παραγγελίας μου.

Σε περίπτωση που κάποιος είχε την απορία πώς ξυπνάω με πορτοκαλάδα, τότε θα κλείσω με την πληροφορία ότι η βιταμίνη C είναι θαυματουργή.

Γάλα (ναι, γάλα) και cronut για την Ιωσηφίνα Γριβέα

Ξέρω, ξέρω. Το γάλα μετά τα 15 μπαίνει μόνο στον καφέ. Μόνο που εγώ καφέ δεν πίνω και ποτέ μου δεν ξεπέρασα το γάλα (γι’ αυτό και τις 2 φορές τον χρόνο που θα φτιάξω καφέ με κοροϊδεύουν ότι πίνω γάλα με υποψία καφέ). Μαζί με κάτι γλυκό όπως ένα χορταστικό cronut – τα αλμυρά δεν τα βαστάω το πρωί για κάποιον λόγο – με υποδέχεται μετά την online προ-παραγγελία μου είτε στο everest κοντά στο σπίτι μου, είτε σε αυτό δίπλα από τη δουλειά. Ορίζω την ώρα που θα περάσω, πηγαίνω στο ειδικό σημείο με τη σήμανση ‘As Fast As Ever’ και παραλαμβάνω το έτοιμο πακέτο μου χωρίς να περιμένω. Το τελευταίο ειδικά είναι σωτήριο γιατί δεν διακρίνομαι για την υπομονή μου το καλοκαίρι.

Μίλκο φράουλα και μπουγάτσα για τον Ηλία Αναστασιάδη

Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας στο μεγάλο βιβλίο των χρυσών κανόνων του πρωινού που πάει κάπως έτσι: “Ποτέ μην αφήσεις την κοινή αντίληψη να επηρεάσει την τελική σου επιλογή, ακόμα κι αν φαντάζει με one-way εισιτήριο προς τον όλεθρο”. Ελάτε τώρα, ας είμαστε σοβαροί. Κανένας συνδυασμός πρωινού δεν μπορεί να οδηγήσει στον όλεθρο. Όλα τα πρωινά και τα βραδινά και τα μικρά γεύματα ανάμεσα στα μεγάλα είναι αδέρφια (μας). Κάπου εδώ, θα ήθελα να χειροκροτήσω τα μαντάτα που θέλουν τα everest να φέρνουν τις παραγγελίες σου όπου βρεθείς (ή ακόμα και να τις αφήνουν σε ασφαλές σημείο μέχρι να πας ο ίδιος να τις παραλάβεις από το κατάστημα). Και μετά τους ύμνους, θα είμαι σύντομος και περιεκτικός. Μίλκο φράουλα. Ό,τι καλύτερο σκέφτηκε ο σατανικός ανθρώπινος νους μετά το μίλκο το ορθόδοξο, δηλαδή το μίλκο σε χάρτινη συσκευασία. Μπουγάτσα. Το όνειρο κάθε σφολιατοφάγου. Τρώγοντας μπουγάτσες πήρα επτά κιλά σε έναν μήνα, στη θρυλική Στρατιά της Λάρισας το 2008 λίγο πριν λήξει το πρωτάθλημα του Βάλνερ. Τα επτά κιλά τα έχασα στο Διδυμότειχο. Μου πήρε μόλις μια βδομάδα και μηδέν μπουγάτσες.

Espresso Freddo και ζαμπονοτυρόπιτα για τον Αντώνη Τζαβάρα

Είμαι ο κλασικός καλομαθημένος τύπος που δυσκολεύεται να φάει δεύτερη μέρα το ίδιο φαγητό. Το κάνω στην ανάγκη (το κάνω συχνά, δηλαδή), αλλά δεν το ευχαριστιέμαι. Κάθε πρωί, όμως, μπορώ να απολαμβάνω τα ίδια πράγματα σαν να είναι η πρώτη φορά. Μπορώ να συνοδεύω τον καφέ μου με μια ζαμπονοτυρόπιτα για πάντα και να είμαι πάντα ικανοποιημένος, ευχαριστημένος και χορτασμένος. Στενοχωριέμαι για τους ανθρώπους που το πρωί τρώνε ‘κάτι γλυκό’, στενοχωριέμαι περισσότερο γι’ αυτούς που δεν τρώνε τίποτα, αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος μ’ αυτούς που τρώνε τυρόπιτα. Κάποια στιγμή θα καταλάβουν ότι είναι απλώς μια ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς ζαμπόν και θα αλλαξοπιστήσουν. Αν είσαι σαν κι εμένα, το online ordering των everest θα σου δώσει τη δυνατότητα να αποθηκεύσεις την εμμονική σου παραγγελία (‘quick order’ είναι οι μαγικές λέξεις) και να την ενεργοποιείς με ένα κλικ.

H νέα υπηρεσία online ordering των everest παρέχει τη δυνατότητα εύκολης και γρήγορης παραγγελίας online μέσω υπολογιστή, κινητού τηλεφώνου ή tablet, με επιλογή είτε την παραλαβή της παραγγελίας από το κατάστημα (take away) με προτεραιότητα, είτε την παράδοση της παραγγελίας με delivery στη διεύθυνση της επιλογής του πελάτη.