ΦΑΓΗΤΟ

Αυτά είναι τα ελληνικά εστιατόρια που έχουν αστέρι Michelin

Ο παγκόσμιος γκουρμέ χάρτης έχει μερικές πινέζες και στη χώρα μας.

Αποτελεί την πλέον αναγνωρισμένη διάκριση διεθνώς, το αστέρι Michelin να απονέμεται σε κάποιο εστιατόριο. Κυρίως αφορά γκουρμέ κουζίνα, η οποία, βέβαια, σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους όχι. Γούστα είναι αυτά, ωστόσο ουδείς διαφωνεί για την έμπνευση του chef να φιλοτεχνήσει περίτεχνα ένα πιάτο -με φαγητό εννοείται.

Σύμφωνα λοιπόν με τον 37 Οδηγό Michelin Main Cities of Europe, που καλύπτει 36 πόλεις σε 20 χώρες και προτείνει συνολικά 2.108 εστιατόρια, όλα τα ελληνικά εστιατόρια διατήρησαν τις διακρίσεις τους και φέτος.

Κι αυτά είναι η Σπονδή και το Funky Gourmet, με δύο αστέρια, η Hytra, το Botrini’s και το Βαρούλκο Seaside με ένα αστέρι αντίστοιχα. Εξάλλου, τη διάκριση Bib Gourmand διατήρησαν το Αθήρι, το Nolan και το Οικείο.

Στον μακρόσυρτο κατάλογο, συνολικά 4 νέα εστιατόρια απέσπασαν τρία Αστέρια MICHELIN, ανεβάζοντας το σύνολο στα 23, ενώ 9 νέα εστιατόρια διακρίθηκαν με δύο Αστέρια, αγγίζοντας τα 90. Την ίδια στιγμή, 58 νέα εστιατόρια πήραν ένα Αστέρι κι έφθασαν τα 380 εστιατόρια στον Οδηγό του 2018.

Παράλληλα, 59 νέα Bib Gourmand έχουν προστεθεί στον οδηγό Michelin Main Cities of Europe 2018, φθάνοντας τα 295. Η διάκριση Bib Gourmand αντιμετωπίζεται επίσης με μεγάλο ενθουσιασμό από τους chefs που επιθυμούν να προωθήσουν μια υψηλής ποιότητας γευστική εμπειρία που συνδυάζει απλότητα και πιο προσιτές τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στον Οδηγό του 2018, η Michelin συμπεριέλαβε ένα νέο χαρακτηρισμό – το Michelin Plate. Πρόκειται για ένα σύμβολο που αναδεικνύει τα εστιατόρια στα οποία οι επιθεωρητές ανακάλυψαν ποιοτικό φαγητό. Στο εξής, με Michelin Plate θα παρουσιάζονται όλα τα εστιατόρια που περιλαμβάνονται στον Οδηγό Michelin, στα οποία δεν έχουν απονεμηθεί Αστέρια ή Bib Gourmand.

Τα ελληνικά εστιατόρια που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι τα: GB Roof Garde, Electra Roof Garden, Premiere, 2 Mazi, Cookoovaya, CTC, Sushimou, Kuzina, Mama Tierra, Vezene, Άνετον και Παπαϊωάννου.

Φέτος, το ενδιαφέρον συγκέντρωσε η βράβευση με Δύο Αστέρια, για πρώτη φορά, εστιατορίου στη Βουδαπέστη (Onyx), ενώ ξεχώρισε η Βιέννη, με ένα νέο εστιατόριο Δύο Αστεριών Michelin και τέσσερα νέα εστιατόρια με Ένα Αστέρι. Συγκεκριμένα, τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο του Αστέρι, το εστιατόριο Konstantin Filippou, από τον επώνυμο σεφ, κέρδισε και ένα δεύτερο Αστέρι Michelin. Τέσσερα νέα εστιατόρια βραβεύτηκαν με Ένα Αστέρι MICHELIN στη Βιέννη: Blue Mustard, Das Loft, Pramerl & the Wolf και SHIKI.