ΦΑΓΗΤΟ

Αυτός ο ‘Ιταλός’ δεν είναι σαν τους άλλους

Η Δώρα Τσαμπάζη μας ξεναγεί στα άδυτα του "Gelati  e amore" και μας αποδεικνύει πως ο Φράνκο Αμπρούζο δεν είναι ακόμη ένας Ιταλός που κάνει παγωτό.

Το ξέρω. Έχει γίνει κλισέ πια. Παντού ένας Ιταλός που κάνει παγωτό. Σε κάθε πόλη, σε κάθε νησί. Τι γίνεται όμως, όταν ένας Ιταλός είναι βραβευμένος με το Internazionale Mastri Gelatieri, μία διεθνής διάκριση στον χώρο του παγωτού με τη οποία έχουν τιμηθεί λίγες επιχειρήσεις διεθνώς; Τότε το παγωτό αυτό, μάλλον έχει κάνει τη διαφορά και αυτός ο Ιταλός δεν είναι σαν τους άλλους.

 

 

 

Ο έρωτας έφερε τον Φράνκο στην Θεσσαλονίκη, μάλιστα όταν αποφάσισε ότι θα ανοίξει παγωτατζίδικο, την πρώτη μέρα που κατέβηκε στο κέντρο, πάρκαρε τυχαία, έξω από το σημερινό μαγαζί του, όταν είδε και το ενοικιαστήριο. So it was meant to be.

 

Το κατάστημα μετράει ήδη 10 χρόνια ζωής, και αν ρωτήσεις τον Φράνκο, δεν τρελαίνεται με την ταμπέλα «πωλητής παγωτού». Για εκείνον, είναι κάτι παραπάνω. Είναι έμπνευση, δημιουργία, γεύσεις καινούριες, αγνά και ακριβά υλικά, το καλύτερο ελληνικό γάλα, η καλύτερη κρέμα γάλακτος και ολόφρεσκα φρούτα, κι ας του κοστίζει παραπάνω.

 

Στο “Gelati e amore” δεν θα δεις καμία παγωτομηχανή. Δεν υπάρχει. Τα πάντα γίνονται με το χέρι, όσο χτύπημα κι αν χρειαστεί το κάθε μείγμα, μπορεί και ώρες. Το μόνο μηχάνημα είναι αυτό που παγώνει το μείγμα για να καταλήξει στο δοχείο και μετά στη βιτρίνα.

 

Ο Φράνκο απεχθάνεται τα χημικά χρώματα. Η γεύση μπανάνα είναι άσπρη, γιατί άσπρo είναι και το ίδιο το φρούτο. Αν για κάποιο φρούτο σταματήσει η εποχή του, σταματά και την παραγωγή της εκάστοτε γεύσης.

 

Και επειδή ο Φράνκο υπήρξε ένας ευγενικός οικοδεσπότης, δεν με άφησε να φύγω πριν δοκιμάσω όλες του τις γεύσεις, όλες όμως. Ένα παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα, ήμουν μόνο εγώ και το ψυγείο με τις ατέλειωτες γεύσεις. Γεύσεις απαλές, γεύσεις δυνατές,  με μια βελούδινη υφή και γαλακτερή γεύση,  λες και τρως  κάτι τόσο αγνό, σαν  να το έφτιαξε η μαμά.

Φυσικά η γεύση νουτέλα τιμήθηκε δεόντως, μαζί με καραμέλα και μπισκότο σε χωνάκι.  Ενώ το δεύτερο χωνάκι,  με γεύσεις βύσσινο, black forest και cheesecake, ήρθε για να με αποτελειώσει.  Αν ο έρωτας είναι παγωτό, τότε το “Gelati e Amore” είναι ο ναός του.

 

Gelati e Amore

Αλ. Σβώλου 46

Τηλ. 2310242014