AP Photo / BERNAT ARMANGUE
ΦΑΓΗΤΟ

Culinary Zinema 2021: Οι ταινίες που υμνούν το φαγητό στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν

Πέντε food films εξερευνούν εστιατόρια ορόσημα και την πορεία αξιοσημείωτων chefs.

Το San Sebastian International Film Festival (SSIFF) επιστρέφει με την 69η έκδοσή του και μία συλλογή ταινιών αφιερωμένες στο φαγητό, από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021. Το Culinary Zinema περιλαμβάνει πέντε ταινίες, οι τέσσερις εκ των οποίων κάνουν διεθνή πρεμιέρα και εστιάζουν σε διάσημους chefs και τα εστιατόριά τους.

Εναρκτήρια ταινία του φεστιβάλ είναι το Las huellas de elBulli, για το παγκοσμίου φήμης εστιατόριο του Ferran Adrià, το οποίο έκλεισε πριν από μία δεκαετία. Στη συνέχεια του Culinary Zinema, υπάρχει το Reinventing Mirazur, όπου ο chef Mauro Colagreco φαντάζεται εκ νέου το μέλλον μετά το lockdown για το εστιατόριό του που βρίσκεται στη Γαλλική Ριβιέρα.

Ακολουθεί μια εντυπωσιακή επίσκεψη στο KOKS στα Faroe Islands στο Michelin Stars II: Nordic By Nature, και το The Pursuit of Perfection, ένα ντοκιμαντέρ που εστιάζει σε σημαντικούς Ιάπωνες chefs.

Τα events ολοκληρώνονται με το Délicieux / Delicious, μια ταινία εποχής που τοποθετείται χρονικά στις κουζίνες της Γαλλίας του 18ου αιώνα. Κάθε ταινία στο φεστιβάλ, συνοδεύεται από ένα θεματικό δείπνο, προγραμματισμένο μεταξύ 20-24 Σεπτεμβρίου, και φιλοξενείται στο Basque Culinary Center με ένα line-up από βραβευμένους chefs με αστέρι Michelin αλλά και ανερχόμενους μάγειρες.

Οι ταινίες του Culinary Zinema

LAS HUELLAS DE ELBULLI

Σκηνοθεσία: IÑIGO RUIZ AQUERRETA, JOSÉ LARRAZA
Χώρα: SPAIN

Οι μαθητευόμενοι του elBulli και του θρυλικού leader του, Ferran Adria, έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν τον αντίκτυπο, την καριέρα και την επιρροή του μια δεκαετία μετά το κλείσιμο του πρωτοποριακού εστιατορίου που βρισκόταν κοντά στη Girona της Ισπανίας.

MICHELIN STARS II: NORDIC BY NATURE

Σκηνοθεσία: RASMUS DINESEN
Χώρα: Δανία – Ισπανία

Χρειάστηκαν 18 μήνες για να γυριστεί αυτό το ντοκιμαντέρ στο KOKS, το οποίο μετράει δύο αστέρια Michelen, με επικεφαλής τον chef Poul Andrias Ziska.

REINVENTING MIRAZUR

Reinventing Mirazur

Σκηνοθεσία: FRANCK RIBIÈRE, VÉRANE FRÉDIANI
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο – ΗΠΑ – Ιαπωνία – Ελβετία

Ο Mauro Colagreco, chef του τριάστερου Mirazur στο Menton (Γαλλία), εμφανίστηκε μετά το lockdown με ένα εντυπωσιακό μενού – Moon – το οποίο βασίζεται στις φάσεις της Σελήνης.

THE PURSUIT OF PERFECTION

The Pursuit of Perfection_Culinary Zinema 2021

Σκηνοθεσία: TOSHIMICHI SAITO
Χώρα: Ιαπωνία

Μια εξερεύνηση στην ιαπωνική κουζίνα μέσα από τα μάτια αξιοσημείωτων chefs: όλοι αναζητούν την τελειότητα, αλλά οι προσεγγίσεις τους διαφέρουν.

DÉLICIEUX / DELICIOUS

Delicieux_Culinary Zinema 2021 (1)

Σκηνοθεσία: ÉRIC BESNARD
Χώρα: Γαλλία

Για το τελικό γαστρονομικό ταξίδι, θα πας πίσω στον χρόνο, γύρω από τραπέζια Γάλλων ευγενών, στην αλλαγή του 18ου και το ξημέρωμα της Γαλλικής Επανάστασης.