unsplash
HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

Δύο συνταγές για θρεπτικές σούπες τώρα που πιάνουν τα κρύα

Ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει στους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, φτιάχνουμε δύο συνταγές για θρεπτικές σούπες.

Οι σούπες είναι το φαγητό του χειμώνα. Οι συνταγές είναι άπλετες για να βρεις αυτή που σου ταιριάζει, ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά, τον χρόνο και τις γευστικές σου προτιμήσεις.

Από τις πιο κλασικές συνταγές με υλικά γνώριμα και παραδοσιακά, όπως ο τραχανάς, μέχρι πιο ιδιαίτερες και εξωτικές (σκέψου μια διαφορετική εκδοχή της κοτόσουπας) το πεδίο για πειραματισμούς είναι μεγάλο. Ο καιρός έχει κρυώσει, ευκαιρία να μπεις στην κουζίνα και να φτιάξεις όχι μία αλλά δύο θρεπτικές σούπες.

Γρήγορη σούπα με κοτόπουλο, λαχανικά και noodles

σούπα κοτόπουλο noodles

Υλικά (4 μερίδες)

  • 2 λίτρα ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
  • 1 σκελίδα σκόρδο (τριμμένο)
  • 25 γρ τζίντζερ (τριμμένο)
  • 200 γρ μανιτάρι (σε λεπτές φέτες)
  • 400 γρ κοτόπουλο στήθος
  • 75 γρ σάλτσα σόγιας
  • 2 limes ξύσμα και χυμό (ή λεμόνι)
  • 220 γρ καρότα (σε λεπτές φλούδες με το peeler)
  • 100 γρ σπανάκι baby
  • 4-5 φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 150 γρ vermicelli noodles ή φιδέ
  • 8-10 κλωναράκια κόλιανδρο ή μαϊντανό

Εκτέλεση

  1. Προσθέτουμε το ζωμό, το σκόρδο και το τζίντζερ σε μία κατσαρόλα και δίνουμε μία βράση. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα μανιτάρια και βυθίζουμε τα κοτόπουλου, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για περίπου 25 με 30 λεπτά.
  2. Αφαιρούμε το κοτόπουλο, το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια το ξεψαχνίζουμε και το επαναφέρουμε πάλι στην κατσαρόλα μαζί με το χυμό και το ξύσμα lime.
  3. Τέλος, προσθέτουμε τα καρότα, τα νουντλς, τα φρέσκα κρεμμύδια, το σπανάκι και τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Θρεπτική σούπα με τραχανά

σούπα τραχανάς

Υλικά (4 άτομα)

  • 1/2 γλυκοπατάτα (κομμένη σε κύβους)
  • 360 γρ. κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
  • 2 καρότα (ψιλοκομμένα)
  • 10 γρ. κουρκουμά
  • 16 γρ. τζίντζερ (τριμμένο)
  • 2 – 3 φύλλα δάφνης
  • 180 γρ. τομάτα χυμό
  • 1.5 λίτρο νερό
  • 160 – 200 γρ. σέλινο (ψιλοκομμένο)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης (ψιλοκομμένη)
  • 170 γρ. τραχανά (γλυκό κ’ ξινό 50-50)
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • Κρουτόν για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε τη γλυκοπατάτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα καρότα, τον κουρκουμά, το τζίντζερ, τα φύλλα δάφνης, το χυμό τομάτας, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφού δώσουμε μία βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και τοποθετούμε ένα μισόκλειστο καπάκι, έτσι ώστε να κρατήσουμε τους υδρατμούς.
  2. Βράζουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το σέλινο και την πιπεριά Φλωρίνης. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  3. Πάντα σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία μαγειρεύουμε συνολικά για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τον τραχανά. Σε αυτό το σημείο έχοντας στο μυαλό μας ότι ο τραχανάς θα απορροφήσει υγρά τσεκάρουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο ακόμα νερό.
  4. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας ο τραχανάς και μαγειρεύουμε για άλλα 15 – 20 λεπτά (ανάλογα με τον τύπο του τραχανά).
  5. Αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό από ένα λεμόνι και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  6. Σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και κρουτόν.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.