Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ
SPONSORED

Στην Κυβέλη τρως καλό φαγητό στην πιο όμορφη πλατεία της Κυψέλης

Ποιότητα στο φαγητό, ευγένεια και εξυπηρέτηση και το γεγονός ότι βρίσκεται πάνω στην πλατεία Αγίου Γεωργίου είναι όσα αγαπάμε σε αυτό το μαγαζί.

Η επιτυχία ενός μαγαζιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο σημείο όπου βρίσκεται. Φυσικά και η ποιότητα, η συνέπεια, η ευγένεια παίζουν τον ρόλο τους αλλά η τοποθεσία μπορεί να πλαισιώσει όλα τα παραπάνω και να συνθέσει το σκηνικό. Αυτή είναι και η περίπτωση της Κυβέλης που διανύει τον έβδομο χρόνο λειτουργίας της στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη.

Είναι κάπως αστείο αλλά αλήθεια, πώς κάθε μεριά της πλατείας δεν είναι ίδια. Από τη μεριά που είναι το μαγαζί για παράδειγμα, έχει περισσότερο φως και λιγότερο αέρα – γεγονός που επιμηκύνει το διάστημα που μπορείς να καθίσεις στα τραπεζάκια έξω. Όσο κρυώνει δε ο καιρός, μπαίνουν και σόμπες, κι έτσι ακόμα και μια χειμωνιάτικη ημέρα μπορεί να γίνει ανεκτή. Μέσα βέβαια σε περιμένει μια ζεστή σάλα με τις τζαμαρίες να επιτρέπουν στο φως να διαχέεται στον χώρο και το βράδυ να κάνεις χάζι την κίνηση έξω.

κυψελη Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
Η Κυβέλη συνδυάζει μια ζεστή σάλα και τραπεζάκια πάνω στην πλατεία

Στα χρόνια που έχουν περάσει, η Κυβέλη έχει καταφέρει να γίνει προορισμός για καλό και οικονομικό φαγητό σε μία ενδιαφέρουσα γειτονιά της Αθήνας. Πρόκειται για ένα μαγαζί που ταιριάζει σε όλες τις ώρες της ημέρας – δίπλα σου μπορεί να τρώει μια μεγάλη παρέα ζωηρών ηλικιωμένων, ένα ζευγάρι τουριστών ή δύο φίλοι. Μπορείς όμως να γευματίσεις ακόμα και μόνος σου, κάνοντας ένα διάλειμμα από τη δουλειά για καλοφτιαγμένο και υγιεινό φαγητό, όπως μια φιλεταρισμένη τσιπούρα με χόρτα εποχής.

κυψελη κυβελη Το μαγαζί διανύει τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του στην Κυψέλη / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
Το μαγαζί διανύει τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του στην Κυψέλη

Η φιλοσοφία στην κουζίνα παραμένει σταθερά δημιουργική ελληνική και μεσογειακή. Ο chef Γιώργος Κόντας, που βρίσκεται στην Κυβέλη από το 2019 έχει καταφέρει να δώσει συνέπεια στη γεύση, χρησιμοποιώντας αγαπημένα τοπικά υλικά και ενσωματώνοντας τρέχουσες τάσεις και ανάγκες. Αδιαπραγμάτευτη είναι η συζήτηση για τις πρώτες ύλες, παρά τις συνεχόμενες ανατιμήσεις που βιώνει η αγορά. Για τον ιδιοκτήτη της Κυβέλης, Γιώργο Αναγνώστου, η ειλικρίνεια απέναντι στους πελάτες του είναι το μόνο που έχει σημασία.

Ένα νόστιμο πιάτο για το πρώτο κρασί / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
Ένα νόστιμο πιάτο για το πρώτο κρασί

Το μενού κρατάει κλασικά και αγαπημένα πιάτα αλλά βλέπουμε πιάτα ημέρας και νέες προσθήκες, όπως το χωριάτικο λουκάνικο τσιγαριστό με κουσκούς και αρωματισμένο με θυμάρι, η τηγανιά με μανιτάρια και σουτζούκι, η ρέγγα στη σχάρα με λεμονάτα φασόλια πιαζ, το κριθαρότο με κοτόπουλο και τα σκιουφιχτά με χοιρινά φιλετάκια, τσίκνωση Καρπάθου (κρεμμυδάκι ξεροψημένο με βούτυρο) και μαλακή φέτα.

κυβέλη Τα σκιουφιχτά αποτελούν νέα προσθήκη στο μενού / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
Τα σκιουφιχτά αποτελούν νέα προσθήκη στο μενού

Όσοι θυμούνται την Κυβέλη για το κοντοσουβλάκι της, θα χαρούν να μάθουν ότι μετά από απαίτηση των πελατών, υπάρχει και η επιλογή σε χοιρινό εκτός από κοτόπουλο. Η κλασική σαλάτα Ποπάι & Σουίπι ανανεώθηκε και πρόκειται για ένα σούπερ χορταστικό πιάτο με ρόκα, σπανάκι, μαρούλι, κόκκινο λάχανο, τοματίνια, πατζάρι ψητό, φιλέτο κοτόπουλου, παρμεζάνα και βινεγκρέτ χαρουπόμελου. Η τυροκαυτερή φτιάχνεται με κόκκινες πιπεριές και μαζί με την παραδοσιακή μελιτζανοσαλάτα παραμένουν τα πιο νόστιμα ορεκτικά για να κάνεις την αρχή.

Η σαλάτα Ποπάι & Σουίπι είναι χορταστική και θρεπτική / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
Η σαλάτα Ποπάι & Σουίπι είναι χορταστική και θρεπτική

Στο μενού βρίσκεις αρκετά υλικά με ονομασία προέλευσης όπως χειροποίητα ζυμαρικά Ανδρίτσαινα, το σύγκλινο Μάνης, τα τυριά μετσοβόνε και ταλαγάνι και το τσίπουρο που προέρχεται από μικρό παραγωγό στην Πρέβεζα. Ανάμεσα στις σταθερές αξίες είναι και ο σμυρναίικος χαλβάς που βασίζεται σε συνταγή της γιαγιάς, αλλά υπάρχουν και καινούργια γλυκά – κρέμα καταλάνα και τερίνα σοκολάτας – που κάνουν θραύση.

Χωριάτικο λουκάνικο τσιγαριστό με κουσκούς και αρωματισμένο με θυμάρι / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
Χωριάτικο λουκάνικο τσιγαριστό με κουσκούς και αρωματισμένο με θυμάρι

Το μαγαζί εξακολουθεί να εξυπηρετεί με ντελίβερι τη γειτονιά της Κυψέλης και τα πέριξ, προσέχοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια. Για τον Γιώργο Αναγνώστου άλλωστε, δεν υπάρχουν μυστικά επιτυχίας παρά η αφοσίωση στον πελάτη, η σημασία της ομάδας, η ευγένεια και πάνω από όλα η ποιότητα.