ΦΑΓΗΤΟ

Facce Strane: 4 γευστικές προκλήσεις που μυρίζουν Ιταλία

Άλλο ένα στέκι στην Αθήνα αποδεικνύει πόσο απλή και γευστική κουζίνα μπορεί να είναι η Ιταλική. Δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα βρεθεί ποτέ στην απέναντι μεριά της πλατείας Κάραβελ. Περνούσα πάντα με το αυτοκίνητο από τα μαγαζιά στην Βασ. Αλεξάνδρου χωρίς να σταματήσω. Χωρίς καν να κοιτάξω τα ονόματα στις ταμπέλες. Ένα βράδυ όμως πριν δύο εβδομάδες, όχι μόνο περπάτησα μπροστά τους αλλά μπήκα και στο Facce Strane. Ένα διώροφο, πολύ ωραία στημένο μαγαζί με απλές αποχρώσεις στους τοίχους του και ωραία διακοσμητικά στοιχεία.

 

Μια φίλη μού είχε πει ότι πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσω την κουζίνα του. Κι εγώ τους φίλους μου γενικά τους ακούω όταν μου κάνουν προτάσεις για φαγητό. Είχα δει και έναν άλλο  φίλο να ποστάρει στο Facebook κάτι για τα Panini που είχε δοκιμάσει εκεί, οπότε μπήκα άμεσα σε πειρασμό. Βέβαια εγώ δεν είχα πάει εκεί για Panini και Focacce. Είχα πάει με μεγάλη όρεξη να δοκιμάσω πολλά από τα πιάτα του. Και εγώ και οι υπόλοιποι 5 που βρέθηκαν στο τραπέζι γύρω μου.

Εξ’ ου και η “παραγγελία ταβέρνας”. Το συνηθίζω αυτό όταν πηγαίνω για φαγητό. Να παίρνω πολλά πιάτα και πολλά ορεκτικά για να δοκιμάζω διάφορα. Το ίδιο συνέβη και αυτή τη φορά. Α ναι, αφού πρώτα παραγγείλαμε μερικά ποτήρια λευκό κρασί και ποικιλίες αλλαντικών μέχρι να αποφασίσουμε τι θα φάμε.

Και δοκιμάσαμε πολλά πιάτα είναι η αλήθεια. Με τη βοήθεια του Dario, ιδιοκτήτη και σεφ του Facce Strane με τον οποίο μπορείς πολύ άνετα να συζητήσεις για την κουζίνα του, επιλέξαμε πολλές γεύσεις να έρθουν στο τραπέζι μας. Ήρθαν πιτάκια γεμιστά με προσούτο και μοτσαρέλα, πράσινη σαλάτα με μοτσαρέλα και τραγανιστό μπέικον, κολοκυθάκια τηγανητά με μοτσαρέλα, spaghetti με χειροποίητο pesto siciliano, fusili με ντομάτα και ρίγανη, totiglioni με φιλετάκια μοσχαριού, ντομάτα και κολοκυθάκια και πολλά πολλά άλλα.

 

Εγώ αποφάσισα να σας φτιάξω ένα menu με 4 επιλογές από τον κατάλογο που αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις. Μία σαλάτα, ένα πιάτο ζυμαρικών για πρώτο, ένα κυρίως και ένα γλυκό. Βλέπεις οι Ιταλοί (και αυτοί που τρώνε απλά πολύ) τρώνε τα ζυμαρικά ως πρώτο πιάτο και όχι ως κυρίως.

Η σαλάτα – Taormina: Πράσινη σαλάτα, μοτσαρέλα, προσούτο σε τραγανό καλάθι από παρμεζάνα.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η Taormina δεν είναι ένα φαντασιακό όνομα αλλά ενδεχομένως το πιο όμορφο μέρος στην Σικελία. Σκαρφαλωμένη σε έναν βράχο που κοιτάζει την Αδριατική (ναι, οκ και το Ιόνιο) προσφέρει στον επισκέπτη μια μαγευτική θέα στη θάλασσα. Στην πόλη υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο με το αρχαίο θέατρο που είχαν χτίσει οι αρχαίοι ημών πρόγονοι εκεί. Ας πάμε στη σαλάτα μας όμως. Η μαγεία όλη βρίσκεται στο καλάθι της παρμεζάνας (θα σας πω σε λίγο καιρό πώς να το φτιάχνετε και μόνοι σας). Κάθε μπουκιά σαλάτας συνοδεύεται από την γεύση της ξεροψημένης παρμεζάνα. Σπας το καλαθάκι, τσιμπάς ένα μεγάλο κομμάτι παρμεζάνα και σε κάθε πηρουνιά προσθέτεις όση γεύση παρμεζάνας θες εσύ στη γεύση σου.

Το πρώτο – Tagliatelle με σάλτσα ταρτούφο και μανιτάρια

Είναι πολύ εύκολο να κάνεις μια μέτρια μακαρονάδα με σάλτσα ταρτούφο. Είναι όμως πολύ απαιτητικό και δύσκολο να κάνεις μια πραγματικά νόστιμη μακαρονάδα ταρτούφο. Να μην υπερβάλλεις στην σάλτσα ώστε να μην σε μπουχτίζει η γεύση. Να επιλέγεις εκείνα τα μανιτάρια τα οποία δεν θα ξεχωρίζουν στη γεύση, ούτε θα χάνονται στην σάλτσα αλλά θα δένουν αρμονικά με το πιάτο. Ο σεφ στο Facce Stranne τα καταφέρνει εξαιρετικά, γι’ αυτό και σας το προτείνω.

 

Το κυρίως – Portofino: Μοσχαρίσιο μπιφτέκι από Black Angus με μοτσαρέλα, ντομάτα και κόκκινο πέστο

Όταν ένα μπιφτέκι είναι σωστά ζυμωμένο και μαγειρεμένο, μπορεί να ικανοποιήσει και τον πλέον απαιτητικό κρεατοφάγο. Στην Portofino εκδοχή του το πολύ γευστικό αυτό μπιφτέκι δεν ερχόταν μόνο του. Πάνω του είχε λιώσει μια λεπτή στρώση μοτσαρέλας σε σάλτσα ντομάτας. Αλλά αυτό που ξεχώριζε στη γεύση και έδινε στο πιάτο όλα τα αρώματά του ήταν το κόκκινο πέστο. Υπέροχη πιπεράτη γεύση που ήθελα να πω στον ιδιοκτήτη να προσθέσει και σε άλλα πιάτα του.

Το γλυκό – Semifreddo al Cioccolato

Το Semifreddo είναι το ιδανικό γλυκό (παγωτό) για να κλείσεις ένα δείπνο στο οποίο ναι μεν έχεις φάει πολύ αλλά θες και μια δόση γλύκας. Την υφή του μαρτυράει και το όνομα. Δεν είναι ακριβώς παγωτό, είναι κάτι που πλησιάζει στο παγωτό αλλά είναι πιο μαλακό και όχι τόσο παγωμένο. Το προσφέρει και σε γεύση Amaretto αλλά εκείνη την ώρα, πίστεψέ με, η σοκολάτα θα σου είναι αρκετή.

Οκ, ίσως είναι υπερβολή να φας και μακαρόνια και μπιφτέκια (μιας και οι μερίδες είναι πολύ μεγάλες) αλλά είναι αμαρτία να μην τα δοκιμάσεις και τα δύο. Οπότε φρόντισε να ψήσεις την κοπέλα σου να τα επιλέξετε και τα δύο για να τα μοιραστείτε.

Οι τιμές του είναι εξάλλου πολύ καλές και δεν θα χαλάσεις πολλά λεφτά στα τραπέζια του. Με τις περισσότερες μακαρονάδες από 8 έως 10 ευρώ και τις σαλάτες του στα 7 με 8 ευρώ, το Facce Strane μπορεί να γίνει εύκολα το επόμενο στέκι σου για pasta.

Διεύθυνση: Βασ. Αλεξάνδρου 5-7, Αθήνα, τηλ.: 210-7254500