Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΦΑΓΗΤΟ

Δεν θες να είσαι vegan ή vegetarian; Γίνε flexitarian

Yπολογίζεται ότι περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού ακολουθεί αυτή τη διατροφή.

Η ημιχορτοφαγία ή ευέλικτη χορτοφαγία ή αλλιώς το να είσαι flexitarian ή αλλιώς meat reducer είναι το να κάνεις μία χορτοφαγική διατροφή με περιστασιακή κατανάλωση κρέατος.

Από πολύ μικρή δεν ήμουν ιδιαίτερα φίλη του κρέατος  κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μου αρέσει να τρώω ένα κομματάκι 1-2 φορές την εβδομάδα, αλλά σπάνια θα φάω περισσότερο. Μου αρέσει πολύ το καλό κρέας, το rib eye, η tagliatta di manzo και γενικά δώσε μου medium rare μοσχαρίσιο φιλέτο και πάρε μου την ψυχή, και αυτά όμως θα τα φάω έξω, 1-2 φορές τον μήνα το πολύ. Γενικά, κρέας καταναλώνω μόνο αν παραγγείλω ή φάω σε εστιατόριο και από τότε που έχω αρχίσει να μένω μόνη μου, εδώ και δέκα χρόνια δηλαδή, έχω αγοράσει για να μαγειρέψω μόνο κοτόπουλο, και αυτό, μετρημένες στα δάχτυλα φορές.

 

Έτσι, πολύ συχνά σε συζητήσεις με vegetarians και vegans, τους έλεγα ότι είμαι σχεδόν vegetarian. Δεν θέλω να αποκλείσω κάτι από τη διατροφή μου, αλλά θα μπορούσα πολύ άνετα να ζήσω χωρίς κρέας, αν ήθελα. Τις προάλλες σε μία ακόμα από αυτές τις συζητήσεις με μία φίλη vegetarian, μου απάντησε “α, είσαι flexitarian δηλαδή”. Εγώ ενθουσιάστηκα με τον όρο, και είπα να τον ψάξω.

 

Ο όρος “flexitarianism”, που από ό,τι είδα στο ίντερνετ δεν έχει τολμήσει ακόμα κανείς να ελληνοποιήσει, έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτού του είδους η διατροφή έχει κερδίσει πολύ κόσμο, γιατί είναι μια πιο ρεαλιστική εκδοχή της χορτοφαγίας. Ο λόγος που κάποιος μπορεί να μειώσει το κρέας μπορεί να είναι οικολογικός, ηθικός, θρησκευτικός, ακόμα όμως και οικονομικός. Πράγματι, υπάρχει και η οικονομική χορτοφαγία, που κάποιος μειώνει την κατανάλωση κρέατος, επειδή είναι ακριβό.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Ακόμα όμως και στη flexitarian διατροφή, υπάρχουν τύποι και τύποι διατροφών. Παραδείγματος χάριν και ο pescetarian και ο pollotarian θεωρούνται flexitarians. O πρώτος είναι χορτοφάγος, αλλά καταναλώνει και ψάρι και θαλασσινά, και ο δεύτερος είναι χορτοφάγος, αλλά καταναλώνει και πουλερικό.

Για τους flexitarians δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη συχνότητα καταναλωσης κρέατος. Για να θεωρείσαι όμως flexitarian πρέπει η διατροφή σου να είναι κυρίως χορτοφαγική χωρίς να αποκλείεις όπως είπαμε εντελώς το κρέας, με ό,τι σημαίνει για τον καθένα αυτό.

Αν δεν θέλετε να είστε oύτε vegan ούτε vegetarian ούτε flexitarian, μπορείτε πάντα να γίνετε εντομοφάγοι ή ακόμα και breatherians.

Φωτογραφίες:  Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson