Κωνσταντίνος Μπαντούνας/24Media Creative Team
FOODIAL

Foodial: Το Μουντιάλ Φαγητού του OneMan κάνει σέντρα με τον πρώτο όμιλο

Θα προκριθούν τα ολλανδικά bitterballen; Είναι φαβορί η Αγγλία με το fish and chips; Θα δούμε τις empanadas στον τελικό; Τριάντα δύο πιάτα θα κάνουν συνολικά την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια του γαστρονομικού Μουντιάλ και υποψιαζόμαστε ότι θα ανοίξει η όρεξή μας για φαγητό και ταξίδια.

Όσο το Μουντιάλ 2022 θα βρίσκεται σε εξέλιξη, σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε ένα ξεχωριστό γαστρονομικό γεγονός: Ένα παγκόσμιο κύπελο φαγητού που θα έχει την ίδια δομή με το ποδοσφαιρικό.

Θα προκριθούν τα ολλανδικά bitterballen; Είναι φαβορί η Αγγλία με το fish and chips; Θα δούμε τις empanadas στον τελικό; Τριάντα δύο πιάτα θα κάνουν συνολικά την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια του γαστρονομικού Μουντιάλ και υποψιαζόμαστε ότι θα ανοίξει η όρεξή μας για φαγητό και ταξίδια.

Η κεντρική ιδέα: Χρησιμοποιούμε σαν υπόδειγμα το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ, με τις ίδιες χώρες και τους ίδιους ομίλους και το ίδιο νοκ-άουτ σύστημα. Διαλέγουμε ένα δημοφιλές φαγητό – εκπρόσωπο για την κάθε ομάδα από τους οκτώ ομίλους της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Η κριτική επιτροπή βαθμολογεί το κάθε πιάτο (εξηγούμε το σύστημα βαθμολόγησης πιο κάτω) και καθορίζουν έτσι τα πιάτα που περνάνε στην επόμενη φάση, μέχρι και τον μεγάλο νικητή, στο τέλος της διοργάνωσης.

Η κριτική επιτροπή: Θάλεια Ιωάννου, travel & food blogger (Urban Food Junkie), Λάμπρος Βακιάρος, μάγειρας (www.lambrosvakiaros.com meallion.gr) Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem, μάγειρας και ιδιοκτήτης του Guerilla Chef Burgers και Μάρω Παρασκευούδη, food editor (OneMan).

Η διαδικασία: Κάθε κριτικός βάζει σε κατάταξη, από την 1η μέχρι την 4η θέση το πιάτο της κάθε ομάδας, ανά όμιλο, αφήνοντας εάν θέλει τα σχόλιά του.

Η βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής: η 1η θέση δίνει 3 βαθμούς, η 2η θέση και 3η θέση από 1 βαθμό και  η 4η θέση κανέναν βαθμό.

Ας ξεκινήσει η διοργάνωση και ας κερδίσει το καλύτερο πιάτο.

 

Όμιλος Α

Κατάρ – Luqaimat

Luqaimat από το Κατάρ © iStock

Στα αραβικά, η λέξη “luqaimat” μεταφράζεται σε «μέγεθος μπουκιάς». Πρόκειται για σιροπιαστούς λουκουμάδες σε μικρός μέγεθος, που αποτελούν κι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά του Κατάρ.

Ολλανδία – Bitterballen

Bitterballen από την Ολλανδία © iStock

Αυτά τα deep-fried μπαλάκια ζύμης είναι γεμιστά με κρέας και αποτελούν ένα κλασικό σνακ για να συνοδεύσουν οι Ολλανδοί την μπύρα τους. Στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 1900, αποτελούσαν την εύκολη λύση για τις νοικοκυρές που ήθελαν να αξιοποιήσουν τα leftovers από το κρέας.

Σενεγάλη – Thieboudienne

Thieboudienne από τη Σενεγάλη © iStock

Το «εθνικό πιάτο» της Σενεγάλης συνοψίζει την απλότητα και ταυτόχρονα τη νοστιμιά της τοπικής κουζίνας. Εδώ, συνδυάζονται ψάρι, ρύζι και λαχανικά με διάφορα μυρωδικά.

Ισημερινός – Locro de Papa

Locro de Papa από το Εκουαδόρ © iStock

Οι σούπες είναι πολύ δημοφιλείς στο Εκουαδόρ και συνήθως σερβίρονται με τα περισσότερα γεύματα. Το Locro de Papa είναι μια κλασική σούπα με πατάτα και τυρί.

Θάλεια Ιωάννου

Luqaimat, Κατάρ 3 Βαθμοί: Άμα υπάρχει γλυκό στο τραπέζι η πρώτη μου σκέψη θα είναι πάντα εκεί. (Η μοναδική περίπτωση να τερματίσει το Κατάρ πρώτο στον συγκεκριμένο όμιλο).

Locro de Papa, Ισημερινός 1 Βαθμός: Οι σούπες είναι η αδυναμία μου το χειμώνα.

Thieboudienne, Σενεγάλη 1 Βαθμός: Πολύ ενδιαφέρον το «εθνικό πιάτο» της Σενεγάλης. Οριακά τρίτο.

Bitterballen, Ολλανδία 0 Βαθμοί: Ό,τι περιλαμβάνει κρέας θα είναι πάντα τελευταίο στις προτιμήσεις μου παρόλο που η Ολλανδία είναι φαβορί στον όμιλο.

Λάμπρος Βακιάρος

Luqaimat, Κατάρ 3 Βαθμοί: Μου θύμισε καλοκαιρινούς λουκουμάδες από πανηγύρι, οπότε κερδίζει αδιαμφισβήτητα σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Locro de Papa, Ισημερινός 1 Βαθμός

Bitterballen, Ολλανδία 1 Βαθμός

Thieboudienne, Σενεγάλη 0 Βαθμοί

Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem

Thieboudienne, Σενεγάλη 3 Βαθμοί

Bitterballen, Ολλανδία 1 Βαθμός

Locro de Papa, Ισημερινός 1 Βαθμός

Luqaimat, Κατάρ 0 Βαθμοί

Μάρω Παρασκευούδη

Bitterballen, Ολλανδία 3 Βαθμοί: Έχω μια αδυναμία στα deep-fried σνακς και τελευταία στιγμή «νίκησε» το σενεγαλέζικο πιάτο.

Thieboudienne, Σενεγάλη 1 Βαθμός

Locro de Papa, Ισημερινός 1 Βαθμός

Luqaimat, Κατάρ 0 Βαθμοί

Η τελική κατάταξη

  1. Κατάρ 6 βαθμοί*
  2. Σενεγάλη 6 βαθμοί
  3. Ολλανδία 5 βαθμοί
  4. Ισημερινός 4 βαθμοί

* Στην πρώτη θέση του ομίλου καθώς 2 μέλη της κριτικής επιτροπής του έδωσαν την πρωτιά στις προτιμήσεις τους έναντι ενός της Σενεγάλης.

Στους 16 περνούν το Κατάρ και η Σενεγάλη.

Στα super market Μασούτης θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να κάνεις το σπίτι σου το στέκι αυτού του Μουντιάλ! Πολλές προσφορές σε χιλιάδες προϊόντα για να μην ξεμείνεις ποτέ από προμήθειες στις βραδιές Μουντιάλ!