Ashish Vyas/Unsplash
ΦΑΓΗΤΟ

Γιατί το ακτινίδιο γαργαλάει το στόμα και τον λαιμό σου

Τι είναι και πώς λειτουργεί το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας.

Στα φρούτα και τα λαχανικά δεν κάνω διακρίσεις. Είναι όλα τους φίλοι μου. Εκτός όσων έχουν δέρμα με χνούδι. Για παράδειγμα, τα ροδάκινα. Ή τα ακτινίδια. Μόνο που τα βλέπω, ανατριχιάζω. Βέβαια, αν κάποιος καλός άνθρωπος τα καθαρίσει. Τότε τα κατασπαράζω. Όχι τα ακτινίδια. Τα ροδάκινα.

Βλέπεις, έχω και ένα επιπλέον πρόβλημα με το πράσινο, χνουδωτό με όξινη γεύση φρούτο: νιώθω πως γαργαλάει τον ουρανίσκο μου. Είναι ο λόγος που δεν τρώω και μπάμιες. Ως προς αυτές, δε βοηθούν οι μικροσκοπικές δομές της επιφάνειας, οι οποίες μοιάζουν με τρίχες και ερεθίζουν (σε κάποιους ανθρώπους) το στόμα και το λαιμό, προκαλώντας μυρμήγκιασμα ή φαγούρα.

Όλα αυτά τα έμαθα (και στα προσφέρω) όταν η επαγγελματική μου διαστροφή με οδήγησε στο να αναζητήσω το λόγο του μυρμηγκιάσματος που νιώθω, μετά την κατανάλωση ακτινιδίου.

Όπως διαβάζω σε ιατρικά sites, είναι πιθανό να οφείλεται σε μια αντίδραση που ονομάζεται Σύνδρομο Στοματικής Αλλεργίας (ΣΣΑ). Είναι η συνηθέστερη τροφική αλλεργία στους ενήλικες και δεν εξαντλείται στα ακτινίδια και τις μπάμιες. Στα καλά νέα, δεν αναπτύσσεται σε μικρά παιδιά. Στα κακά νέα, όσο μεγαλώνουμε μπορεί να εμφανιστεί στη ζωή μας ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Το Οral Αllergy Syndrome (ΟΑS για τους αγγλόφωνους) είναι μια ήπια αλλεργική αντίδραση που συμβαίνει στο στόμα, το λαιμό και μερικές φορές στα αυτιά και το δέρμα, αμέσως μετά την κατανάλωση ορισμένων φρούτων, λαχανικών ή ξηρών καρπών.

Τι μας συμβαίνει;

Τα ακτινίδια περιέχουν πρωτεΐνες που το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ανθρώπων μπερδεύει με τα αλλεργιογόνα της γύρης.

Επειδή δεν θέλω να εφησυχάζεις, μπορεί να μην έχεις αλλεργία σημύδας (υπάρχει στα μήλα, τα αμύγδαλα, τα βερίκοκα, τα καρότα, το σέλινο, τα κεράσια, τα φουντούκια, τα ακτινίδια, τα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα) και να έχεις χόρτου (σέλινο, πεπόνια, πορτοκάλια, ροδάκινα, ντομάτες) ή αμβροσίας (μπανάνες, αγγούρια, πεπόνια, ηλιόσποροι, κολοκυθάκια) ή λαχανόχορτου (πιπεριές, κουνουπίδι, σέσκουλο, κρεμμύδι, σκόρδο, μάραθος) ή οπωρώνα (πορτοκάλια, ροδάκινα, ντομάτες, καρπούζι και πατάτες).

Σε κάθε περίπτωση, δες πώς εξελίσσεται η ιστορία.

Πώς λειτουργεί το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας

Αν για παράδειγμα, έχουμε αλλεργία στη γύρη σημύδας, ο αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού μας μπορεί να αντιδράσει στο ακτινίδιο, αφού οι πρωτεΐνες της φυτικής αυτής τροφής έχουν παρόμοιες δομές με τις πρωτεΐνες της γύρης.

Όλο αυτό περιγράφεται ως διασταυρούμενη αντιδραστικότητα. Η λανθασμένη εκτίμηση οδηγεί σε λανθασμένη απόκριση, ήτοι πυροδοτείται η απελευθέρωση ισταμίνης. Πρόκειται για χημική ουσία που προκαλεί αίσθηση μυρμηκίασης, κνησμού ή ακόμα και πρήξιμο στο στόμα και το λαιμό σας.

Για τους περισσότερους το Σύνδρομο Στοματικής Αλλεργίας που προκαλείται από το ακτινίδιο είναι ήπιο και επηρεάζει μόνο το στόμα. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πως η σοβαρότητα μπορεί να ποικίλει. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μόνο ένα μυρμήγκιασμα, ενώ άλλοι εμφανίζουν γρατσουνιά στο λαιμό ή πρησμένα χείλη. Κάποιοι νιώθουν και μεταλλική γεύση στο στόμα.

Το πρόβλημα προκύπτει εάν αποκτήσουμε θέμα με την αναπνοή μας ή μια πιο σοβαρή αντίδραση. Τότε πρέπει να αποταθούμε σε επαγγελματία υγείας. Αυτό ισχύει και για κάθε άλλο τρόφιμο ή μπαχαρικό που καταναλώνουμε και μάς κόβεται η ανάσα.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, για να γλιτώσουμε από τις συγκινήσεις είναι να θερμάνουμε τα τρόφιμα, ώστε να διασπαστούν οι πρωτεΐνες και να μη γίνει η λάθος ‘αναγνώριση’ από το ανοσοποιητικό σύστημα.