Chris Pizzello/Invision/AP
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

H δίαιτα του Giancarlo Esposito που τον κρατά fit στα 63

Yoga, άσκηση, καθόλου ζάχαρη. Ο διάσημος ηθοποιός έχει ως κεντρικό στοιχείο στη διατροφή του τροφές που ευδοκιμούν κάθε εποχή.

Αν επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τον εμβληματικό χαρακτήρα του Gus Fring, θα διαπιστώσουμε πως το κεντρικό του στοιχείο είναι η υπομονή: είναι ένας εγκληματίας με διπλη προσωπικότητα, ο οποίος είτε στην περίπτωση του Walter White, είτε σ’ αυτή του Saul Goodman, ποτέ δε φανέρωσε τα όπλα του από την αρχή. Κινήθηκε μεθοδικά και με σχέδιο που εξυπηρετούσε απόλυτα τα προσωπικά του συμφέροντα.Αν επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τον εμβληματικό χαρακτήρα του Gus Fring, θα διαπιστώσουμε πως το κεντρικό του στοιχείο είναι η υπομονή: Είναι ένας εγκληματίας με διπλή προσωπικότητα, ο οποίος είτε στην περίπτωση του Walter White, είτε σ’ αυτή του Saul Goodman, ποτέ δε φανέρωσε τα όπλα του από την αρχή. Κινήθηκε μεθοδικά και με σχέδιο που εξυπηρετούσε απόλυτα τα προσωπικά του συμφέροντα.

Αυτή η υπομονή, η οποία γεννήθηκε από μια πιστή προσήλωση στις αρχές της ashtanga yoga, είναι το σημείο αναφοράς ολόκληρης της καριέρας του Esposito, που εκτείνεται σε πέντε δεκαετίες γεμάτες από συμμετοχές και πρωταγωνιστικούς ρόλους στο  σινεμά και την τηλεόραση. Αυτή η ιδέα της υπομονής σε συνδυασμό με ένα υπέρμετρο σεβασμό προς τη φύση, όπως δήλωσε και ο ίδιος στο GQ, υφίστανται και στο πρόγραμμα της διατροφής του. O Giancarlo Esposito είναι ένας εντυπωσιακά φωτεινός και χαμογελαστός άνθρωπος, μια ασκητική φιγούρα που υποστηρίζει με πάθος τη vegan διατροφή. Τα πράγματα είναι απλά. Ο ιδιοκτήτης του Los Pollos Hermanos στο Breaking Bad θα γελούσε με το πρόγραμμα διατροφής του 63χρονου ηθοποιού.

Απλά (!) πράγματα

Ο ίδιος έχει περιγράψει τη διατροφή του ως εξής: «Προτιμώ απλά φαγητά, που προέρχονται από μη επεξεργασμένες τροφές. Η διατροφή μου είναι εμπνευσμένη από τη δίαιτα Ayurveda, που έχει ως κεντρικό στοιχείο το να τρως ό,τι ευδοκιμεί κάθε εποχή: Για παράδειγμα λαχανικά με ρύζι, μερικές φορές μαγειρεμένα σε ανάλατο βούτυρο. Προτιμώ να μένω μακριά από γλυκά, παγωτά και τροφές με ζάχαρη, γιατί μου απορροφούν την ενέργεια του σώματος και του μυαλού. Πρόσφατα, στο σπίτι μου στην Αλμπουκέρκη, ξεκίνησα να καλλιεργώ ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, βασιλικό, καρότα, παντζάρια και φασόλια. Τότε διαπίστωσα, πως με αυτές τις καλλιέργειες, μπορούσα να ελέγξω την ποιότητα του λιπάσματος, άρα και να έχω πιο καθαρά λαχανικά. 

Στον παρελθόν έχω κάνει και την «καθαρή» δίαιτα του Alejandro Junger που περιλαμβάνει πολύ ψάρι και αρκετά σιτηρά, αφήνοντας εντελώς στην άκρη τροφές με λευκό αλεύρι και λευκή ζάχαρη. Πρόκειται για μια δίαιτα ιαματικών διαστάσεων, που βοηθά στην αποκατάσταση του σώματος και στη βελτίωση του πεπτικού συστήματος. Μέσα από αυτή τη δίαιτα, τα όργανα που εκτελούν την πέψη των τροφών γίνονται ακόμα πιο δυνατά. Φυσικά έχω κάνει και τη δίαιτα του bodybuilder, τρώγοντας ασπράδια αυγών και στήθος κοτόπουλο, χωρίς καθόλου ψωμί και λευκή ζάχαρη, μαζί με εξοντωτικές προπονήσεις με βάρη στο γυμναστήριο. Πιστεύω πως όλες οι δίαιτες βασίζονται στην επιστήμη. Αλλά αν καταφέρεις να προσαρμόσεις τις επιταγές της επιστήμης στο προσωπικό σου γούστο, βρίσκοντας υγιεινές τροφές που σου αρέσουν, τότε μπορείς να βελτιώσεις άμεσα τις διατροφικές σου συνήθειες».

Αξίζει να τονίσουμε πως στην ίδια συνέντευξη, ο Esposito αναφέρει πως είναι τόσο έντονη η αποστασιοποίηση του από κάθε ζαχαρώδη τροφή, που ακόμα και το σκέτο γιαούρτι του φαίνεται γλυκό. Παράλληλα με αυτή τη vegan διατροφή, ο Esposito κολυμπά ανελλιπώς κάθε μέρα, σε πισίνα, για τουλάχιστον 70 λεπτά. Δεν είναι ακριβώς ο τύπος του συνηθισμένου μεσήλικα που θα συναντούσες μέσα σε ένα fast-food με την ονομασία Los Pollos Hermanos.