ΦΑΓΗΤΟ

Η Μάγκυ Ταμπακάκη βάζει τσαμπουκά σε κάθε πιάτο

To Napul'è Italian Comfort Food, η καινούργια τρατορία της πάλαι ποτέ standout παίκτριας του Master Chef, αποτελεί χάρμα λόγο να ξενιτευτείς χειμωνιάτικα στα 'έσχατα' της Βάρης.

Έχει φινέτσα και αισθητική αυτή η γυναίκα (επίσης, άσχετο, υπέροχα γατίσια μάτια). Για την ακρίβεια αυτά τα δυο πράγματα της περισσεύουν. Κάτι που διαπιστώσαμε πρώτη φορά όλοι μαζί από την ‘μαεστρία’ με την οποία διακοσμούσε τα πιάτα της στο Master Chef.

“Το Napul’e είναι μια παραδοσιακή ιταλική τρατορία, χωρίς φρου φρου και αρώματα, στην οποία μπορείς να γευθείς ότι όντως τρώει ένας μέσος Ιταλός στην καθημερινότητά του και όχι εκείνα που οι περισσότεροι Έλληνες νομίζουν ότι είναι ιταλικό φαγητό, χωρίς να είναι”.

Φωτογραφίες: Αγγελική Καλαμαρά

Κάτι που διαπίστωσα και μόνος μου, όταν μπήκα για πρώτη φορά στο κομψό και ζεστό εστιατόριο της Μαγδαληνής (το βαφτιστικό της-οι πολύ δικοί της την φωνάζουν Μάγδα) στη Βάρη.

“Εννοείται πως, μιας και ρωτάς, δεν βάζω φύτρες ή μικρές ποσότητες στα πιάτα. Δεν τα θέλει αυτά η μακαρονάδα, τα gourmet δηλαδή και τα εκλεπτυσμένα στησίματα. Εδώ η έμφαση είναι στο comfort”.

Εκείνο που μου θύμισε τις υπέροχες τρατορίες που είχα συναντήσει, σε κάτι χωριά στη μέση του πουθενά, κατά τη διάρκεια ενός αξέχαστου δίμηνου road trip στην Ιταλία. Αυτό που είχε όνειρο να ανοίξει, μαζί με τον -επίσης φιλόξενο Ιταλό σύζυγό της- χρόνια πριν καν αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

‘Ήταν κάτι που ονειρευόμασταν με τον άντρα μου, αν και εφόσον επιστρέφαμε ποτέ στην Ελλάδα, ήδη από την εποχή που ήμουν έγκυος το 2015″.

Είναι προφανές, από την πρώτη στιγμή, ότι το Napul’è Italian Comfort Food είναι κάτι που θα περίμενες να βρεις στο Παγκράτι, το Κουκάκι ή γενικότερα κάπου στο κέντρο της Αθήνας (σ.σ. το άνοιξε εδώ επειδή μένει κοντά).

“Σκέψου ότι δεν είμαι καν στον κεντρικό δρόμο, κοντά στα Βλάχικα. Αλλά με χαροποιεί που ο κόσμος έρχεται πλέον επί τούτου για να φάει εδώ. Μελλοντικά, όταν μεγαλώσει ο γιος μου, θα ήθελα να βρω ένα παλιό σπίτι στο κέντρο, να φτιάξω εκεί μια τρατορία και να μένω από πάνω”.

Αν και, προσωπικά, μου κάνει ακόμη πιο ‘διαμαντάκι’ φάση το γεγονός ότι πρέπει να το ψάξεις για να το βρεις. Πρέπει συνειδητά να επιλέξεις να έρθεις εδώ μόνο για πάρτη του/ της.

“Αλλάζω το μενού ανάλογα με τα κέφια μου. Αν βαρεθώ να μαγειρεύω κάτι, το αντικαθιστώ με κάτι άλλο. Από τον Μάιο που ανοίξαμε, έχω αλλάξει το μενού ήδη 4 φορές. Μου αρέσει αυτή η ελευθερία. Δεν μπορώ την καταπίεση του πρέπει. Για αυτό και δεν έχω δουλέψει σε άλλο εστιατόριο”.

Μια ανοιχτή -κυριολεκτικά και μεταφορικά- κουζίνα που αποτελεί ουσιαστικά προέκταση της κουζίνας της Μάγκυ (που τηλεοπτικά φέτος μαγειρεύει στο μεσημεριανό του Γιώργου Λιάγκα και στην ενότητα παιδιά του Dot.). Εξού και δεν είναι σπάνιο να δεις σε ένα διπλανό τραπέζι τον 4χρονο γιο της να απολαμβάνει τα αγαπημένα του πιάτα (κεφτέδες, καρμπονάρα, τηγανητή πίτσα και -προφανώς εκτός μενού- αυγά μάτια).

Θεωρώ το μαγαζί προέκταση του σαλονιού μου. Και αντιμετωπίζω, όσους έρχονται, ως καλεσμένους στο σπίτι μου

Απλώς, αντί να μαγειρεύει μόνο για τον υπερτυχερό σύζυγο της (τον οποίο και έχει αφρατέψει από τότε που παντρεύτηκαν, να τα λέμε αυτά) και τον γιο της, το κάνει για όλους εμάς. Κάνει αυτό ακριβώς το οποίο φτιάχτηκε να κάνει. Να σκορπίζει χαρά μέσα από την μαγειρική της.

“Μέχρι τα 33 μου, που γέννησα το γιο μου, δεν είχα ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρική. Το πάθος αυτό το ανακάλυψα στην Ιταλία. Ξεκινώντας με τις κουνιάδες και συννυφάδες μου, τις όποιες άρχισα να βοηθάω να προετοιμάσουν τα μεγάλα οικογενειακά δείπνα που ετοίμαζαν κάθε Σαββατοκύριακο στη Νάπολη. Έκαναν κανονική προετοιμασία και ετοίμαζαν ολόκληρο μενού. Δεν πέταγαν απλά δυο πιάτα στο τραπέζι για να βγάλουν την υποχρέωση. Αυτές οι γεύσεις και το πάθος που είχαν, με έκαναν να ανακαλύψω το δικό μου”.

Ακόμη και αν η κόρη του στελέχους του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης από τα Βριλήσσια, που τελείωσε το Πολιτικό της Νομικής (παίρνοντας μεταπτυχιακό μετά, στην Ρώμη, σε Peacekeeping & Security Studies), ανακάλυψε αυτό το ταλέντο της στη δεύτερη φάση της ζωής της.

“Μέχρι να πάω στην Ιταλία, δεν είχα κανένα ενδιαφέρον για την κουζίνα. Αν και ότι μαγείρευα, όπως μουσακάς και παστίτσιο (σ.σ. αυτό μαγείρεψε πρώτη φορά για τον άντρα της) ή πίτες που μου έμαθε η γιαγιά μου, ήταν νόστιμο”.

Προσοχή. Η Μάγκυ (με την ακαταμάχητη ιταλική προφορά) μαγειρεύει μαμαδίστικα. Μαγειρεύει τρυφερά. Μαγειρεύει γενναιόδωρα. Αλλά, επίσης, με τσαμπουκά. Αυτό που ‘υποβόσκει’ σε κάθε της πιάτο (εκείνη η φλασιά έντονης γεύσης που σε κάνει να μένεις με το πιρούνι μετέωρο στο χέρι).

H μαγειρική, στην πορεία, εξελίχθηκε στην ψυχανάλυση μου. Γέμιζα με αυτή -και τον σκύλο μου- τις άδειες ώρες μου, το διάστημα που ήμουν στην Ιταλία αλλά δεν δούλευα

Τον ίδιο τσαμπουκά που εκπέμπει και εκείνη, με τις ματάρες της να βγάζουν σπίθες, κάθε φορά που θυμάται τον Γολγοθά που τράβηξε στα social για την ηλικία της, για το γεγονός ότι τόλμησε να πει ότι είναι καλύτερη από τον αντίπαλο ή για το ότι προτίμησε να διεκδικήσει τα όνειρά της και όχι να παραμείνει απλώς σύζυγος και μητέρα.

“Δεν είμαι καθόλου γατούλα. Καθόλου διαλλακτική. Αν δεν γουστάρω κάποιον, το δείχνω. Και αυτό, προφανώς, μου έχει στοιχίσει”.

Έχοντας το προνόμιο, στην πορεία της συζήτησής μας, να μου εκμυστηρευτεί την πιο σημαδιακή στιγμή της ζωής της, εκείνη που -με ευθύτητα ακονισμένου βέλους- τελείωσε ένα ‘τραυματισμένο’ γάμο γιατί ένοιωσε κάτι ακαταμάχητα κεραυνοβόλο για ένα γοητευτικό Ιταλό σμήναρχο, συνειδητοποιώ ότι η Μάγκυ (που την εποχή εκείνη δούλευε ως γραμματέας σε ασφαλιστικό γραφείο) έχει τεράστια κότσια.

“Εμπιστεύομαι πολύ το ένστικτό μου. Αυτό μου είπε να αλλάξω όλη μου τη ζωή μέσα σε 8 μέρες και να φύγω για Ιταλία. Το ίδιο που μου είπε να επιστρέψω στην Ελλάδα, να μπω και να μείνω στο Master Chef”.

Τα ίδια κότσια που χρειάστηκε όταν, έχοντας στο χέρι της έτοιμη πρόταση για μόνιμη δουλειά σε gourmet εστιατόριο, επέστρεψε στην Ελλάδα επειδή αυτό ήταν καλύτερο για την υγεία του συζύγου της.

“Με το που πήρα το πτυχίο μου από το σεμινάριο μαγειρικής, πήγα από το πουθενά και ζήτησα να κάνω πρακτική σε εκείνο το εστιατόριο (που είναι στη διαδικασία να πάρει αστέρι Michelin) που μου άρεσε. Πριν καν τελειώσω, ο σεφ μου πρότεινε να μου κάνει συμβόλαιο για να κάτσω. Αλλά είχα ήδη αποφασίσει να έρθουμε στην Αθήνα για το καλό του Φραντσέσκο”.

Τα ίδια κότσια που απέδειξε και με το Napul’è Italian Comfort Food, αφού, για να έχει χρόνο να ασχοληθεί με αυτό, επέλεξε να σταματήσει να εργάζεται ως προσωπική σεφ -υπεύθυνη για τους VIP καλεσμένους- του προέδρου του Star. Αν και τίποτα από αυτά δεν είναι απαραίτητο να τα γνωρίζεις εσύ. Εκτός ίσως από ότι το οσομπούκο (σιγομαγειρεμένο με κρέμα πατάτας και γκρεμολάτα μαϊντανού) του μενού ήταν αυτό που είχε μεγαλύτερο σουξέ ανάμεσα στoυς VIP καλεσμένους που λέγαμε.

Εσύ μπορείς απλά να έρθεις και να απολαύσεις πιατάρες που θα σου γεμίζουν την ψυχή χαρά, όπως τα bestseller λαζάνια με αυθεντικό ραγού μπολονέζε, μπεσαμελ & grana Padano (εκείνο που ξεχώρισε και ο Κοντιζάς όταν ήρθε εδώ) και το -ελαφρύ σαν σύννεφο- τιραμισού για το τέλος.

“Είναι δυο πιάτα που έχουν κάνει πραγματικά θραύση. Αυτά που μας έχουν κυριολεκτικά παρακαλέσει πελάτες να μην βγάλουμε ποτέ, μα ποτέ από το μενού”.

View this post on Instagram

Λαζανια mi amor

A post shared by Μαγκυ Ταμπακάκη (@maggie_tampakaki) on

Χρήσιμο είναι να ξέρεις πως το αγαπημένο πιάτο της Μάγκυ είναι τα ραβιόλια με καραμελωμένα κρεμμύδια, γκοργκοντζόλα, αχλάδι και καρύδια και ότι τα παιδιά-και εγώ το ίδιο- παθαίνουν εμμονή με το panzerotto (τηγανητή πίτσα γεμιστή με ricotta bufala) και τα -εκτός μενού- μακαρόνια με σάλτσα και τυρί. Καθώς επίσης ότι υπεύθυνος για τα παραδοσιακά ναπολιτάνικα πιάτα του μενού, όπως τους κεφτέδες (με κουκουνάρι & σταφίδες, βουτηγμένοι σε σάλτσα ντομάτας και βασιλικό, στικς πατάτας & φρεσκοτριμμένο πεκορίνο), την carbonara (παραδοσιακή συνταγή με χοιρινό μάγουλο, πεκορίνο ρομάνο & κρόκο αυγού) και τα ziti alla genovese (χοντρά ναπολιτάνικα μακαρόνια με σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι σε λευκή κρέμα κρεμμυδιών).

Ενώ, κατ’εμε, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι και όλα τα υλικά (εκτός από κρέας και λαχανικά) έρχονται από την Ιταλία. Και όχι από όπου να’ναι, αλλά από ψαγμένους παραγωγούς, τη δουλειά των οποίων οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν βιωματικά. Όλα αυτά ενώ η Μάγκυ, σε ρόλο μαέστρου, φροντίζει και τα πιάτα να βγαίνουν ακριβώς όπως θέλει και να είναι χαρούμενος -και χορτασμένος- κάθε καλεσμένος της. Το βλέμμα της είναι κυριολεκτικά παντού.

“Δεν θέλω να θυσιάσω το πάθος στο βωμό του χρήματος ή της επιχειρηματικότητας. Γιατί δεν έψαξα να βρω εγώ την μαγειρική, εκείνη ήρθε και με βρήκε. Θέλω να το διατηρήσω ζωντανό”.

Τι μένει για το τέλος; H προαίσθηση μου ότι η Μάγκυ, προσεχώς, ίσως και να πραγματοποιήσει ένα ακόμη παιδικό της όνειρο. Βρε άκου με, που σου λέω. Το έχει.

“Μικρή ήθελα να γίνω πολιτικός. Για αυτό και δήλωσα ως πρώτη επιλογή την σχολή που πέρασα, αυτή δηλαδή των Πολιτικών Επιστημών στη Νομική. Φανταζόμουν τον εαυτό μου να αγόρευε στη βουλή. Σκέψου ότι με το που γράφτηκα στο πανεπιστήμιο, γράφτηκα και στην ΠΑΣΠ, της οποίας έφτασα να είμαι γραμματέας. Αφισοκόλληση και όλη μέρα στο τραπεζάκι. Η αλήθεια είναι ότι, το έχω ακόμη το ψώνιο. Θα ήθελα να βγω και να μιλήσω για τα γυναικεία δικαιώματα”.

Napul’è Italian Comfort Food, Λεωφ. Αναγυρούντος 34 , Βάρη, τηλ. 210-9655815, www.facebook.com/napuleitaliancomfortfood/