ΦΑΓΗΤΟ

Η “Μαμά Τερέζα” είναι μια καντίνα “αγία”

Η Δώρα Τσαμπάζη ξεκινά το οδοιπορικό της στις καλύτερες και πιο "βρώμικες" καντίνες της Θεσσαλονίκης, με στάση πρώτη, την αγαπημένη "Μαμά Τερέζα"

Επιτέλους ξεκινάει το οδοιπορικό μας στα «βρώμικα» της πόλης και στις καλύτερες καντίνες. Ένα οδοιπορικό, που θα κρατήσει αρκετές εβδομάδες, καθώς τα σημεία που θέλουμε να επισκεφτούμε, δεν είναι λίγα.

Στάση πρώτη: Μαμά Τερέζα

Η Μαμά Τερέζα βρίσκεται στην περιοχή Σφαγεία, κοντά στα χειμερινά μπουζούκια, τις μεγάλες πίστες και τα club, που δεν υπάρχουν πια, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Μπορεί η νυχτερινή ζωή στη συγκεκριμένη περιοχή να αργοσβήνει, η Μαμά Τερέζα είναι πάντα εκεί, πρωί και βράδυ. Ήταν εκεί μετά τα πάρτυ στο Decadance και παραμένει, ανεξαρτήτως κρίσης.

Κατ’ αρχήν, και μόνο από το όνομα, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για κάτι «σωτήριο», κάτι που θα σε σώσει από την πείνα στην συγκεκριμένη περίπτωση και αυτό δεν είναι και λίγο πράγμα. Είτε μετά από ξενύχτι, είτε μετά τη δουλειά, είτε μετά από εξουθενωτικά ψώνια με τα παιδιά στο γνωστό πολυκατάστημα παιχνιδιών στην περιοχή, η Μαμά Τερέζα είναι εκεί, σαν μία άλλη «αγία» θα θεραπεύσει το στομάχι σου από κάθε πόνο και ανάγκη.

 

Tι κάνει τη «Μαμά Τερέζα» να ξεχωρίζει

Το self service. Σ’ αυτήν την καντίνα, παραγγέλνεις μόνο το τι κρέας θέλεις να έχει το ψωμάκι σου. Στο ψήνουν και σου δίνουν σκέτο το ψωμάκι με την πανσέτα για παράδειγμα, για να του προσθέσεις εσύ ό,τι θέλεις και σε όση ποσότητα θέλεις.

Μπροστά σου απλώνονται, αλατορίγανη, χυμός λεμόνι, μουστάρδα, κέτσαπ, μαγιονέζα, κρεμμύδι, ντομάτα, πατάτες, μπούκουβο.

Η διαδικασία μπορεί να μη φαίνεται βολική αρχικά, καθώς θα προτιμούσες να σου το προσέφεραν έτοιμο, όμως πόσες φορές πάνω στην βιασύνη τους, δεν σου το έδωσαν αλλιώς από το πώς το ζήτησες, σπάστηκες, αλλά ήταν ήδη αργά να το αλλάξεις;

 

Άπαξ και συνειδητοποιήσεις την σημαντικότητα του να το κάνεις όπως το θέλεις, μετά, δύσκολα θα βολεύεσαι σε άλλη καντίνα. Ειδικά αν είσαι από αυτούς που θέλουν, έξτρα πατάτες, μόνο μουστάρδα, λίγο μπούκουβο, πολύ κρεμμύδι, πολύ λεμόνι. Οι πιθανότητες να γίνει λάθος σ’ αυτό που ζητάς, ειδικά τις ώρες αιχμής είναι πολλές, εκτός αν το κάνεις μόνος σου.

Η σωστή διαδικασία. Αν υποθέσουμε ότι το τρως απ’όλα, σίγουρα, το πώς θα τοποθετήσεις τα υλικά, με τι σειρά δηλαδή, έχει κι αυτό τη σημασία του.

 

Έχεις το ψωμάκι με την πανσέτα. Βήμα πρώτο: Ρίχνεις την αλατορίγανη. Βήμα δεύτερο το χυμό λεμονιού.

Βήμα τρίτο: Μπούκουβο.

Βήμα τέταρτο: Κέτσαπ και μουστάρδα.

Βήμα πέμπτο: Ντομάτα και κρεμμύδι.

Βήμα έκτο: Οι πατάτες.

 

Γιατί έχει σημασία η σειρά; Γιατί, αν για παράδειγμα, βάλεις πρώτα πατάτες, ντομάτα κρεμμύδι και αφήνεις αλάτι ρίγανη, μουστάρδα και λεμόνι στο τέλος, η γεύση από όλα αυτά δεν θα καταφέρει ποτέ να φτάσει και να νοστιμίσει το κρέας. Τόσο απλό.

Η Μαμά Τερέζα ξεχωρίζει, γιατί είναι ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις ημέρες. Κάτι το οποίο αρχικά μπορεί να μην φαντάζει τόσο απαραίτητο, αφού είναι έξω από την πόλη, όμως αν σκεφτείς πόσοι άνθρωποι δουλεύουν στα γύρω εμπορικά καταστήματα, αλλά και τα κορίτσια των σπιτιών με τα κόκκινα φανάρια και των πελατών τους, η παρουσία της Μαμάς Τερέζας στην περιοχή, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει με το όνομά της, είναι λυτρωτική.

 

Τιμή: 2,5 ευρώ το σάντουιτς

«Μαμά Τερέζα», 26ης Οκτωβρίου 35, Θεσσαλονίκη

Συνεχίζεται…