ΦΑΓΗΤΟ

Η ‘Μασσαλία’ είναι το αφεντικό των μεζεδοπωλείων

Η Δώρα Τσαμπάζη υποκλίνεται στο μεγαλείο της «Μασσαλίας», ενός απ' τα καλύτερα μεζεδοπωλεία της Θεσσαλονίκης και το βάζει πλέον στην κορυφή των επιλογών της.

Λατρεύω τα μεζεδοπωλεία. Και ευτυχώς είναι στη Θεσσαλονίκη πολλά. Μπορεί από μόνο του ένα μεζεδοπωλείο να είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, τελείως διαφορετική από αυτή του εστιατορίου ή μιας ταβέρνας, ωστόσο πολλά στερούνται έμπνευσης και αναλώνονται στους ίδιους μεζέδες. Λαχταριστούς μεν, αλλά κάποια στιγμή ψάχνεις το κάτι διαφορετικό.

Η Μασσαλία είναι ό,τι ονειρεύτηκες σε μεζεδοπωλείο.

 

Αποφεύγω να χρησιμοποιώ τις εκφράσεις «δημιουργική» κουζίνα, παρόλο που πρόκειται για κάτι τέτοιο, γιατί αυτομάτως υπάρχει μια προκατάληψη ως προς το ύφος των πιάτων. Ωστόσο στη Μασσαλία, η δημιουργική κουζίνα έχει να κάνει μόνο με ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Το μενού αλλάζει ανάλογα με τις εποχές, καθώς όπως είναι λογικό αλλάζουν και τα προϊόντα.

 

Την πρώτη φορά που έφαγα στη Μασσαλία ενθουσιάστηκα, ωστόσο ο περιορισμένος χρόνος μου για να γυρίσω και άλλα μαγαζιά δεν μου επέτρεπε να πηγαίνω όσο συχνά θα ήθελα. Γενικά είμαι άνθρωπος της συνήθειας, αν πάω κάπου και μου αρέσει, δεν το αλλάζω μέχρι να το βαρεθώ. Η Μασσαλία θα ήταν το μεζεδοπωλείο που θα πήγαινα κάθε εβδομάδα. Δυστυχώς στην παρούσα φάση, δεν μπορώ να λειτουργήσω έτσι, πράγμα το οποίο τελικά αποδεικνύεται και καλό, καθώς η Μασσαλία μου έλειψε και η επόμενη φορά ήταν ακόμα καλύτερη.

Στο μενού δεν υπάρχουν πολλά πιάτα για να μπερδευτείς.

Οι επιλογές είναι συγκεκριμένες και προστίθενται μερικά πιάτα ακόμα, τα πιάτα ημέρας. Αν είσαι τυχερός και πετύχεις ως πιάτο ημέρας τη χωριάτικη σαλάτα από ζελέ ντομάτας μην κάνεις το λάθος και δεν την παραγγείλεις.

 

Αν πάλι η ιδέα αυτή σε φοβίζει ή θες κάτι κλασικό, μπορείς να ζητήσεις την παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα ή την πολύ δυνατή επιλογή με τη ρόκα, τα ρεπανάκια, τα ντοματίνια και μια απαλή βινεγκρέτ ελιάς. Προσωπικά αγαπημένη μου είναι η ανάμεικτη πράσινη σαλάτα, με παντζάρια και καπνιστό χοιρινό. Λατρεύω τις σαλάτες που έχουν ως βάση το παντζάρι.

 

 

Αν το μετσοβόνε είναι ένα από αυτά, είναι η επιλογή σου.

 

Αν νιώθεις από καλά τυριά και σου αρέσει το κατσικίσιο περισσότερο από τη φέτα, τότε μια εναλλακτική μελιτζανοσαλάτα θα πρέπει να συνοδεύσει το φαγητό σου. Ψητή μελιτζάνα με καρύδια, ντομάτα και κατσικίσιο τυρί λοιπόν.

 

Στα κυρίως επικρατεί μια πανδαισία γεύσεων επιλογών και υλικών.

 

Δικό μου αγαπημένο η μελωμένη πανσέτα στη σχάρα. Πολύ δυνατή επιλογή είναι και η μοσχαρίσια μπριζόλα, και το τρυφερό κοτόπουλο μπούτι με πικάντικες πατάτες.

 

Και επειδή το καλαμάρι με το πέστο και τηγανητές πατάτες είναι από τα πρώτα πιάτα που δημιουργήθηκαν στην ελληνική δημιουργική κουζίνα, η Μασσαλία δεν θα μπορούσε να μην το έχει στο μενού της. Καλαμάρι με πέστο λοιπόν, πάνω σε μια λαχταριστή κρέπα πατάτας, μπορεί να σε στείλει χωρίς επιστροφή στην γευστική κόλαση.

 

Μην φύγεις χωρίς να έχεις έστω ρωτήσει για τον καβουρμά με πατατοσαλάτα και αυγό μελάτο. Αν δεν πειραματίζεσαι με καβουρμά, τουλάχιστον ρώτα. Την επόμενη φορά, σίγουρα θα το επιλέξεις.

 

Εντάξει θα το ομολογήσω τώρα στο τέλος. Η Μασσαλία δεν έχει μόνο εκπληκτικό φαγητό. Έχει και έναν ιδιοκτήτη άρρωστο Παοκτσάκι ( και αυτούς τους αγαπώ λίγο περισσότερο) που αναζητά την τελειότητα και δεν αρκείται ποτέ με το μέτριο.  Μασσαλία σε ευχαριστώ που υπάρχεις. Σύντομα και πάλι θα με υποδεχτείς στην αγκαλιά σου.

Μασσαλία

Μανουσογιαννάκη 6 με Φιλικής Εταιρείας

τηλ. 2314003714