Shutterstock
ΦΑΓΗΤΟ

Η ιστορία του Spaghetti and Meatballs

Ένα πιάτο που μοιάζει άκρως ιταλικό, η ιστορία του οποίου όμως δεν ξεκίνησε στην Ιταλία.

Αν έχεις δοκιμάσει Spaghetti and Meatballs, το πιθανότερο είναι να ανήκεις κι εσύ ανάμεσα στους λάτρεις αυτού του τόσο νόστιμου και comfort πιάτου. Αυτό το λαχταριστό γεύμα που θα μας θυμίζει πάντα την ταινία της Disney, Lady and the Tramp, μπορεί να μοιάζει άκρως ιταλικό, όμως σύμφωνα με την ιστορία που μοιράζεται το Escoffier Online, δεν ξεκίνησε στην Ιταλία.

Στην πραγματικότητα, πολλά εστιατόρια στην Ιταλία σήμερα δεν σερβίρουν καν Spaghetti and Meatballs. Από πού προέκυψε λοιπόν αυτό το δημοφιλές πιάτο και ποιος πρέπει να πιστωθεί τη δημιουργία του;

Ο πρωταγωνιστής του Spaghetti and Meatballs είναι αναμφισβήτητα τα νόστιμα και αφράτα κεφτεδάκια – ένα φαγητό που συναντά κανείς και στην ιταλική κουζίνα. Πολλές πηγές λένε ότι το πρώτο κεφτεδάκι φτιάχτηκε στην Περσία, αλλά είναι κάτι που βρίσκεται υπό συζήτηση από τους μελετητές τροφίμων.

Παρ ‘όλα αυτά, αυτά τα κεφτεδάκια, που ονομάζονται kofta, ενέπνευσαν νέες συνταγές καθώς οι Πέρσες συναλλάσσονταν με γειτονικές χώρες κι έκαναν ανταλλαγές σε αγαθά και γνώσεις. Πιθανότατα, τα κεφτεδάκια να εισήχθησαν σε περιοχές σε όλη τη Μέση Ανατολή πριν από αιώνες, προτού φτάσουν στην Ιταλία.

Τα παραδοσιακά ιταλικά κεφτεδάκια

Στην Ιταλία, τα κεφτεδάκια είναι τις περισσότερες φορές ένα αυτόνομο πιάτο. Οι ιταλικοί κεφτέδες που ονομάζονται polpette σερβίρονται συχνά χωρίς σάλτσα και είναι πολύ μικρότεροι από τους κεφτέδες που μάλλον έχουμε συνηθίσει.

Τα παραδοσιακά ιταλικά κεφτεδάκια περιέχουν συνήθως ίσες μερίδες κρέατος και μουσκεμένου ψωμιού και άλλες προσθήκες, όπως αυγό και λαχανικά. Μπορούν να γίνουν με μοσχάρι, αρνί, γαλοπούλα ή ακόμα και ψάρι, ανάλογα με το κρέας που είναι διαθέσιμο. Οι περιφέρειες της Ιταλίας χρησιμοποιούν τα τοπικά συστατικά τους και τα polpette μπορεί να φαίνονται πολύ διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή.

Τα Spaghetti & Meatballs στην Αμερική

Η ιταλοαμερικανική κουζίνα είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του spaghetti and meatballs που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα. Οι Ιταλοί μετανάστες έφεραν το concept του κεφτέ μαζί τους στην Αμερική, αλλά προσάρμοσαν αυτή τη συνταγή για να καλύψουν το budget τους. Αυτό το πιάτο πιθανώς εφευρέθηκε από Ιταλούς που ήρθαν στην Αμερική μεταξύ του 1880 και 1920, όταν εκατομμύρια Ιταλοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους αναζητώντας ελευθερία και γη. Εκεί, επιθυμούσαν μια διατροφή πλούσια σε κρέας, αφού ανακάλυψαν ότι στην Αμερική ήταν σχετικά φθηνό.

Έτσι, έφτιαχναν κεφτεδάκια χρησιμοποιώντας το προσιτό μοσχαρίσιο κρέας και επιδόθηκαν σε μεγαλύτερα μεγέθη μερίδων από ό, τι είχαν στην πατρίδα τους. Για να αυξήσουν περαιτέρω τα γεύματά τους, πρόσθεσαν μια γενναιόδωρη μερίδα ζυμαρικών με μια σάλτσα από ντομάτες σε κονσέρβα.

Αυτά τα συστατικά, ήταν φθηνά να αγοραστούν και εύκολα στο να μαγειρευτούν. Σήμερα, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να λατρεύουν τα μακαρόνια. Σύμφωνα με μια αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Ζυμαρικών για τις τάσεις των ζυμαρικών το 2019, ο μέσος Αμερικανός τρώει σχεδόν 20 κιλά ζυμαρικά κάθε χρόνο, με τα μακριά μακαρόνια, όπως τα spaghetti να είναι το προτιμώμενο σχήμα ζυμαρικών.

Οι παραλλαγές αυτού του κλασικού πιάτου

Αν και το spaghetti and meatball είναι ένα απλό πιάτο, μπορούν να βρεθούν αρκετές παραλλαγές κατά μήκος των ΗΠΑ. Πολλές από αυτές τις διαφορές μπορούν να αποδοθούν στην περιοχή από όπου προέρχονταν οι μετανάστες. Αρκετοί Ιταλοί ήρθαν στην Αμερική από το Abruzzo, τη Σικελία, την Καλαβρία και πολλές άλλες περιοχές, φέρνοντας μαζί τους τις ιταλικές συνταγές που γνώριζαν.

Για παράδειγμα, τα κεφτεδάκια που φτιάχνουν οι Ιταλοαμερικανοί από το Abruzzo, είναι πιο πιθανό να περιέχουν αρνί, καθώς αυτό το συστατικό αποτελούσε ένα σημαντικό μέρος της τοπικής κουζίνας. Τα κεφτεδάκια που παρασκευάζονται από μετανάστες από τη Σικελία μπορεί να περιέχουν κουκουνάρια, τα οποία προέρχονται από την περιοχή.

Το πιάτο που σερβίρεται στην Ιταλία και ίσως μοιάζει περισσότερο με το spaghetti and meatballs είναι το μοσχάρι ραγού, δύο κλασικές εκδοχές του οποίου προέρχονται από τη Νάπολη και τη Μπολόνια. Πρόκειται για μια σάλτσα με βάση την ντομάτα που σερβίρεται πάνω από ζυμαρικά, συνήθως περιέχει κρέας, μπαχαρικά και λαχανικά, κόκκινο κρασί και παλαιωμένο ιταλικό τυρί όπως Parmigiano-Reggiano ή το Pecorino Romano.

Η σάλτσα σιγοβράζει από μία έως οκτώ ώρες, για να μαλακώσει το κρέας και να αναπτυχθούν βαθιές γεύσεις. Το κρέας που χρησιμοποιείται, συνήθως είναι ένας συνδυασμός μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, το οποίο μπορεί να κοπεί σε μεγάλα κομμάτια και να τεμαχιστεί. Συνήθως, γι΄αυτό το πιάτο επιλέγεται ένα ζυμαρικό πιο πλατύ από το spaghetti, όπως οι παπαρδέλες.

Τα spaghetti and meatballs είναι ένα πιάτο που έχει τόσο αντιπάλους όσο και θαυμαστές. Μερικοί Ιταλοί βρίσκουν το εν λόγω πιάτο σχεδόν προσβλητικό, ενώ άλλοι, όπως οι Ιταλο-Αμερικάνοι τα θεωρούν σημαντικό μέρος της κουλτούρας τους. Το Escoffier Online συμβουλεύει να μη ζητήσεις spaghetti and meatballs αν βρεθείς σε εστιατόριο στην Ιταλία και δεν το δεις να αναγράφεται στο μενού. Αντιθέτως, σε κάποιο ιταλικό εστιατόριο στην Αμερική, θα το δεις να φιγουράρει ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ του καταλόγου.