Η τέλεια σάλτσα ντομάτας από τον Stanley Tucci
Είναι τόσο απλή που ο καθένας μπορεί να τη φτιάξει.
- 17 ΝΟΕ 2025
Μπορεί να φαίνεται ένα από τα πιο ταπεινά στοιχεία της κουζίνας, όμως μια καλή σάλτσα ντομάτας κρύβει μέσα της άπειρες δυνατότητες. Το είδος της ντομάτας, ο χρόνος βρασίματος, τα αρωματικά που θα επιλέξεις και ακόμη και η προσθήκη λίγου βουτύρου μπορούν να αλλάξουν διακριτικά, αλλά ουσιαστικά, το τελικό αποτέλεσμα.
Πολλοί μάγειρες, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, έχουν τη δική τους συνταγή όταν πρόκειται για τη σάλτσα ντομάτας. Κι όμως, συχνά οι πιο απλές εκδοχές, αυτές που βασίζονται σε λίγα και εκλεκτά υλικά, είναι και οι πιο απολαυστικές.
Γι’ αυτό αξίζει να μάθεις τη μέθοδο του Stanley Tucci, ενός παθιασμένου λάτρη της ιταλικής κουζίνας, συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής και φυσικά γνωστού ηθοποιού. Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Instagram, μοιράστηκε την προσωπική του προσέγγιση για μια φρέσκια, απλή αλλά πολυεπίπεδη σάλτσα ντομάτας.
Το έξυπνο κόλπο για καθαρές ντομάτες
Ο Tucci ξεκίνησε θέλοντας να αξιοποιήσει μερικά ντοματίνια που πλησίαζαν στο τέλος της ζωής τους. Αντί να τα ρίξει ολόκληρα στο τηγάνι ή να αφαιρέσει έναν-έναν τους σπόρους, χρησιμοποίησε ένα πανέξυπνο κόλπο: κόβει τις ντομάτες στη μέση, τις βάζει σε ένα μπολ με νερό και τις στύβει ελαφρά. «Βγαίνουν όλοι οι σπόροι», λέει, αφήνοντάς μας με καθαρή, ζουμερή σάρκα.
Σοτάροντας τα αρωματικά
Αφού ετοίμασε τις ντομάτες, σοτάρισε σε ελαιόλαδο κρεμμύδι και σκόρδο. Μόλις άρχισαν να μαλακώνουν, πρόσθεσε τα ντοματίνια από το μπολ. Αλάτισε γενναιόδωρα και άφησε τη θερμότητα να κάνει τη δουλειά της.
Σε αυτή την παρτίδα χρησιμοποίησε έναν ραβδομπλέντερ για να σπάσει τις πιο σκληρές φλούδες – κάτι που μπορείς κάλλιστα να παραλείψεις αν χρησιμοποιείς τρυφερές, ώριμες ντομάτες.
Φρέσκες ντομάτες και από κονσέρβα
Όταν τα φρέσκα υλικά άρχισαν να λιώνουν, ο Tucci πρόσθεσε δύο κονσέρβες ολόκληρες, ξεφλουδισμένες ντομάτες. Ακόμη και ένα μεγάλο κουτί θα έκανε μια χαρά τη δουλειά.
Με μια ξύλινη κουτάλα άρχισε να σπάει τις ντομάτες, πρόσθεσε φρέσκο βασιλικό και λίγο ακόμη αλάτι και άφησε τη σάλτσα να σιγοβράσει. Με καπάκι ή χωρίς – εξαρτάται από το πόσο συμπυκνωμένη θέλεις τη γεύση. Το ανοιχτό καπάκι θα δώσει πιο δεμένη, πλούσια σάλτσα.
Όταν η υφή φτάσει στο ιδανικό σημείο, ο Tucci ολοκληρώνει τη σάλτσα με λίγο έξτρα βασιλικό και ένα καλό ελαιόλαδο. «Αυτό είναι όλο και θα είναι πραγματικά καλό», σημειώνει.
Μια σάλτσα για κάθε χρήση
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της σάλτσας είναι η ευελιξία της. Ο Tucci προτείνει διάφορα υλικά με τα οποία μπορεί να συνδυαστείς, όπως γαρίδες, αρακάς, γκουαντσιάλε και πεπεροντσίνο. Ο ίδιος συνηθίζει να φτιάχνει μια μεγάλη δόση, τη φυλάει στο ψυγείο και τη χρησιμοποιεί για διάφορα πιάτα μέσα στην εβδομάδα.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.