Esperanza Doronila/Unsplash
VIRAL

Κάν’ το όπως στο TikTok: Μια σακούλα πατατάκια θα σώσει τα καλέσματα της τελευταίας στιγμής

Με ένα απλό σακουλάκι πατατάκια ως «πρωταγωνιστή», μπορείς να φτιάξεις ένα ολοκληρωμένο πιάτο για το γιορτινό τραπέζι.

Η viral τάση του TikTok με τα τσιπς μπορεί να γίνει η τέλεια ιδέα για τα γιορτινά καλέσματα. Με ένα απλό σακουλάκι πατατάκια ως «πρωταγωνιστή», μπορείς να φτιάξεις ένα ολοκληρωμένο πιάτο για τα καλέσματα της τελευταίας στιγμής.

Σκέψου συνδυασμούς όπως τυρί κρέμα, σολομό gravlax, προσούτο, κυανό τυρί, μυρωδικά, γουακαμόλε, πάστα ελιάς ακόμα και χαβιάρι. Η ιδέα είναι απλή: χρειάζεσαι μία σακούλα πατατάκια (προτίμησε μία πιο premium εκδοχή) και κάποια συνοδευτικά – ό,τι έχεις στο ψυγείο ή τα ντουλάπια της κουζίνας.

Η παρουσίαση παίζει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο. Ανοίγεις στη μέση τη σακούλα με ένα ψαλίδι και τη φτιάχνεις να φαίνεται σαν δίσκος. Συγκεντρώνεις τα πατατάκια στη μέση και αρχίζεις να στήνεις το πλατό σου.

Για να απογειώσεις ακόμα περισσότερο την εμπειρία, συνδύασε τα τσιπς με σαμπάνια. Το αλάτι και το λίπος αγαπούν τη σαμπάνια και το αντίστροφο – η υψηλή οξύτητα του κρασιού και η αίσθηση των φυσαλίδων είναι η ιδανική προετοιμασία για το επόμενο πατατάκι, και το επόμενο, και το επόμενο, και ούτω καθεξής.

Επιπλέον, το αλάτι εντείνει τη γεύση και μειώνει την αντίληψη του πικρού. Αν δεν θέλεις να ξοδέψεις πολλά χρήματα για πραγματική σαμπάνια, η Cava από την Ισπανία κάνει το ίδιο κόλπο χωρίς κόπο.

Δοκίμασε τα χειροποίητα πατατάκια με αλάτι και βότανα από τον παραγωγό ελληνικός καρπός, που έχει τη βάση του στις Σέρρες και δώσε μια πιο ιδιαίτερη νότα, πασπαλίζοντάς τα με τρίμμα καπνιστού αυγοτάραχου Τρικαλινός από το Μεσολόγγι.

Για ένα ήπια πικάντικο chutney πιπεριάς Φλωρίνης, προτίμησε το Jukeros, ένα ελληνικό, χειροποίητο προϊόν. Σιγομαγειρεύεται με πιπεριές τσίλι, ντοματίνια cherry και ξύδι κόκκινου κρασιού.

Γιατί αγαπάμε τελικά τόσο πολύ τα πατατάκια;

Το φαγητό είναι μια βαθιά αισθητηριακή εμπειρία, με περισσότερους τρόπους από ό,τι μπορεί να φαντάζεσαι. Κι ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η γεύση, η μυρωδιά, η εμφάνιση και η υφή έχουν μεγάλη σημασία, φαίνεται ότι παίζει ρόλο και ο ήχος.

Ο William E. Lee, αφιέρωσε αρκετά χρόνια της ζωής του για να ερευνήσει τους ήχους των τροφίμων. Πριν ενταχθεί στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, ο Lee εργάστηκε ως ερευνητής στην Procter & Gamble, όπου έγινε κορυφαίος ειδικός στον τραγανό ήχο που κάνουν τα πατατάκια.

πατατάκια sheri silver/Unsplash

Η μελέτη του 1990, με τίτλο «Ανάλυση των ήχων των τροφίμων κατά τη μάσηση: Μελέτες συνολικού επιπέδου ήχου» έδειξε ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν περισσότερο τα πατατάκια που κάνουν θόρυβο. Οι συμμετέχοντες που φορούσαν ακουστικά λευκού θορύβου για να εξουδετερώσουν τον θόρυβο ενώ έτρωγαν, κατανάλωναν συνολικά λιγότερα τσιπς.

Γιατί; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο θόρυβος κρατά το ενδιαφέρον, ενώ τα «ήσυχα» τρόφιμα δεν παρέχουν αρκετή διέγερση. Όπως είπε ο Lee στο Discover Magazine, «Η εμπειρία του φαγητού γίνεται πιο γρήγορα βαρετή ή παραμένει συναρπαστική για λιγότερο χρόνο».

Τα ακουστικά ερεθίσματα βοηθούν να εστιάσεις και να θέλεις να φας περισσότερο, γι’ αυτό είναι τόσο εύκολο να τελειώσεις μια ολόκληρη σακούλα πατατάκια χωρίς να το καταλάβεις.

Πιο τραγανό σημαίνει και πιο φρέσκο;

Δεν είναι όμως μόνο ο ήχος που μας ωθεί να απολαμβάνουμε τα τραγανά τσιπς. Μια μελέτη του 2003 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sensory Studies συνέδεσε τους συμμετέχοντες με ακουστικά και τους ζήτησε να τσιμπήσουν πατατάκια, ενώ ταυτόχρονα βαθμολογούσαν τη φρεσκάδα τους σε πραγματικό χρόνο.

Καθώς οι συμμετέχοντες μασούσαν, οι ερευνητές ρύθμιζαν διακριτικά την ένταση του βρόχου ανατροφοδότησης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες θεωρούσαν τα θορυβώδη τσιπς ως τα πιο φρέσκα, ανεξάρτητα από το αν ήταν πραγματικά.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η σύνδεση με τη φρεσκάδα μπορεί να χρονολογείται από τους πρώτους μας προγόνους. Μια γλοιώδης υφή, που μπορεί να υποδηλώνει ότι το φαγητό έχει χαλάσει, τείνει να αηδιάζει τους ανθρώπους – όπως μπορεί να επιβεβαιώσει όποιος έχει αποστροφή για την μπάμια, το χέλι ή το αβοκάντο.

Τα τραγανά καρότα, μήλα και σέλινο, από την άλλη πλευρά, σηματοδοτούν φρέσκο και θρεπτικό φαγητό.

Aκολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.