ΦΑΓΗΤΟ

Κοίτα που θα φας καλά “Στα Καλά Καθούμενα”

Ξεκινάμε τις ανταποκρίσεις από Θεσσαλονίκη με φαγητό. Τι άλλο περίμενες δηλαδή από εμάς;

Το Oneman ήθελε πολύ καιρό να γράφει μερικά πράγματα παραπάνω για τη Θεσσαλονίκη και όσα συμβαίνουν εκεί. Στην ενότητα “Ξεσσαλονίκη” (φόρο τιμής στα τραγούδια που μας μεγάλωσαν) θα βλέπεις μία φορά την εβδομάδα εκείνα τα μαγαζιά φαγητού και ποτού αλλά και εκείνους τους ανθρώπους που οφείλεις να γνωρίζεις στην πόλη. Η Δώρα Τσαμπάζη είναι ο άνθρωπός μας στη Θεσσαλονίκη και είναι πανέτοιμη για εξορμήσεις σε κάθε γωνιά της συμπρωτεύουσας. Για πάμε…

Τα πράγματα είναι απλά. Φτάνεις Θεσσαλονίκη, παίρνεις ταξί, πας Πολίχνη. Παρκάρεις τις βαλίτσες «Στα Καλά Καθούμενα» και κάθεσαι να φας σαν άνθρωπος. ‘Η σαν Θεσσαλονικιός. Αν είσαι καρντάσι, τότε το ξέρεις ήδη. Αν δεν το ξέρεις ήδη, καιρός να το μάθεις.

Θυμάμαι όταν πήγα πρώτη φορά «Στα Καλά Καθούμενα», σπουδάζοντας ήδη 4 χρόνια στην Θεσσαλονίκη, ένιωσα από αυτούς τους βλάκες που νόμιζαν ότι έχουν μάθει τα καλύτερα σημεία της πόλης και τελικά δεν ήξεραν την αλφαβήτα.

 

Δεν μιλάμε ούτε για την νέα ταινία της Μακρυπούλια, αλλά ούτε και για το πρωινό των Καραβάτου Κατσούλη. Μιλάμε για πολύ φαί. Και καλές τιμές.  Και αν είσαι τυχερός να συναντήσεις τον ιδιοκτήτη του, Στέφανο, μάλλον έχεις αποκτήσει και έναν νέο φίλο.

Τα «Καλά Καθούμενα» δεν είναι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι στην εξωτική Πολίχνη, (west side stories), στον κεντρικό δρόμο. Ίσως αν ήταν στην πλατεία Αριστοτέλους για παράδειγμα, να έχανε όλο το νόημα του και να γέμιζε περίεργους τουρίστες με σανδάλια. Αντίθετα, εκεί μπορεί να συναντήσεις από τον Φερνάντο Σάντος μέχρι τον Αντώνη Ρέμο να επιδίδονται σε μάχη με τα παϊδάκια στο διπλανό τραπέζι και ξαφνικά να γίνετε όλοι μια παρέα.

 

Ζεστό περιβάλλον, άνετα τραπέζια, τζάκι που σιγοκαίει το χειμώνα, το προσωπικό «παίζει μπάλα» συνέχεια μαζί σου. Μιλάμε για ελληνική κουζίνα, (μπριζόλες, σουβλάκια, πανσέτες, χωριάτικες) με κάποιες πινελιές γεύσεων από όλον τον κόσμο. Από τη στιγμή που θα καθίσεις, τα όρια της υπομονής σου στενεύουν επικίνδυνα καθώς τα θέλεις όλα τώρα. Να παραγγείλεις τώρα, να έρθουν τώρα, να τα φας τώρα. Ακόμα κι αν πας για πρώτη φορά, μόνο που τα διαβάζεις στον κατάλογο, τα θες τώρα. Αν είσαι λάτρης του κάτι παραπάνω και το λέει η καρδιά σου, μην παραλείψεις να παραγγείλεις το αργεντίνικο φιλέτο, με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Γενικά αν θέλεις να ζήσεις την εμπειρία φιλέτο, κάθε μέρα στο ψυγείο τους υπάρχει ένα καλό κομμάτι που ο ιδιοκτήτης διάλεξε γι’ αυτούς που γνωρίζουν. Ζήτησέ το και θα το έχεις μαζί με μια παγωμένη μπύρα βαρελίσια.

Το ωραίο με τα «Καλά Καθούμενα» είναι ότι μπορείς να φας και εκτός καταλόγου. Και ξανά τονίζω, ότι αν γίνεις φίλος με τον Στέφανο, έγινες φίλος με την κουζίνα. Μπορεί ειδικά για σένα να ετοιμάσει ομελέτες, δυνατά πρωινά και ποικιλίες από τυριά και αλλαντικά που προσωπικά ο ίδιος ψώνισε μόνο και μόνο για να σε φροντίσει παραπάνω.

Best sellers ορεκτικών και όχι άδικα

Η τριμμένη τηγανιτή πατάτα με αυγά μάτια και λιωμένη φέτα. Τι δεν καταλαβαίνεις; Λέγαμε τις προάλλες ότι η τηγανιτή πατάτα με αυγό έχει αγγίξει ταβάνι και τώρα έρχεται η εξέλιξη. Πατάτα περασμένη στον τρίφτη, τηγανισμένη. Τέσσερα αυγά μάτια στρογγυλοκάθονται πάνω της και λιωμένη φέτα τα αγκαλιάζει όλα μαζί.

 

Η σαλάτα της Νούλας με το ξινόμηλο. Ό,τι το φρέσκο σε χορταρικό και μυρωδικά μπορείς να φανταστείς είναι εκεί. Μαζί με ξινόμυλο. Απλά θεϊκό.

 

Τηγανιτή φέτα με σουσάμι και μέλι. Αν είσαι από αυτούς που νομίζουν ότι το αλμυρό δεν πάει με το γλυκό, μάλλον ο μπουγατσατζής της γειτονιάς σου δεν έκανε ποτέ το λάθος να σου βάλει από μπέρδεμα άχνη στην μπουγάτσα με τυρί. Ποτέ δεν είναι αργά να διαπιστώσεις πόσο πολύ δένουν το τυρί με το γλυκό.

 

Η τηγανοπιατέλα. Μια τεράστια ποικιλία από ότι μπουρεκάκια, φλογέρες, κασεροκροκέτες, ζαμπονοφλογέρες μπορείς να φανταστείς. Φαντάσου το αγαπημένο σου υλικό σε κροκέτα τηγανισμένη. Υπάρχει. Όλα αυτά είναι μαζί σε μια τεράστια πιατέλα. Τέρμα πια οι μάχες στην παρέα για την τελευταία τυροκροκέτα.

Don’t cry for me Argentiiiinaaaa

Κι όμως, για το αργεντίνικο αυτό φιλέτο θα κλάψεις. Για τη νοστιμιά του, για το πώς ψήθηκε , (ελαφρώς ζουμερό), για το πώς σερβιρίστηκε και για το πώς το υποδέχτηκαν γλώσσα και ουρανίσκος.

Last but not least: Το επιδόρπιο

Μην φύγεις ποτέ μόλις πληρώσεις χωρίς να περιμένεις το επιδόρπιο. Το φοντύ πραλίνας φουντουκιού με φράουλες και μπανάνα πρέπει να το δοκιμάσεις.

“Στα Καλά Καθούμενα” Αγνώστου Στρατιώτη 54, Πολίχνη, τηλ. 2310607881