ΦΑΓΗΤΟ

Λύσαμε το μυστήριο για το πιο αγαπημένο κουτούκι της Αθήνας

Στο Γκάζι υπάρχει ένα καλά κρυμμένο κουτούκι και επιτέλους ανακαλύψαμε πώς το λένε.

Για χρόνια στην παρέα το λέγαμε σκέτο ‘οινομαγειρείο’. Ή υπόγειο ή κουτούκι. Ό,τι ονομασία και να του δίναμε, καταλαβαίναμε ότι αναφερόμασταν στο μαγαζί που για να φτάσεις στην πόρτα του πρέπει να κατέβεις τα έξι σκαλιά που βρίσκονται στο 32 της Δεκελέων, στο Γκάζι. Ένα Σάββατο του Γενάρη μάθαμε από την ίδια την Αλεξάνδρα, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, πως λέγεται ‘Οινομαγειρείο της Αλεξάνδρας‘, μιας και κάτσαμε στο τραπέζι μπροστά από την κουζίνα και της πιάσαμε την κουβέντα, αφού το υπόλοιπο μαγαζί ήταν γεμάτο.

Αν δεν σου έχουν μιλήσει για το συγκεκριμένο μαγαζί, δύσκολα το εντοπίζεις, πρώτον γιατί δεν μπορείς να φανταστείς ότι υπάρχει ένα κουτούκι σ’ ένα μέρος όπως η γειτονιά γύρω από το Μετρό του Κεραμεικού, όπου το πιο διακριτικό κατάστημα έχει ντελάλη ντυμένο με λαμπάκια νέον και δεύτερον γιατί η ταμπέλα ‘Οινομαγειρείον’ στην πρόσοψή του, όταν περπατάς απέξω βρίσκεται στο ύψος των αστραγάλων σου.

 

Τα τραπέζια του ξεπερνούν βία τα δέκα, αλλά ούτε εσύ ούτε το μαγαζί χρειάζονται περισσότερα, αφού θα χαλούσαν την ατμόσφαιρα. Ριχτάρια, λάμπες πετρελαίου και μπαγλαμάδες διακοσμούν το χώρο που είναι ενιαίος με την κουζίνα, ενώ Τετάρτες και Παρασκευές έχει ζωντανή μουσική. Δεν έχει προφανώς πίστα. Οι μουσικοί κάθονται σε τραπέζια, πίνουν και τρώνε με τον υπόλοιπο κόσμο. Αν είσαι λάτρης της ηπειρώτικης μουσικής, πρέπει να επισκεφτείς το Οινομαγειρείο μεσημέρι Κυριακής. Τα κλαρίνα και οι χοροί ξεκινάνε στις 15:00 και κρατάνε μέχρι το βράδυ. Τις υπόλοιπες μέρες θα το βρεις ανοιχτό από τις 18:00 και μετά.

Μπορεί να χρειάστηκαν τρεις παράγραφοι για να φτάσουμε στο φαγητό, αλλά στο μαγαζί τα πιάτα έρχονται αναλογικά πολύ νωρίτερα. Αν το επισκεφτείς πριν τις 21:00 έχεις σοβαρές πιθανότητες να κάτσει στο τραπέζι σου η Αλεξάνδρα ή όποιος εργάζεται στο μαγαζί και να σου πει τα φαγητά που είναι διαθέσιμα. Αν και το επισκέπτομαι περιστασιακά πάνω από δέκα χρόνια το, με βάση την πολίτικη κουζίνα, μενού δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα πέρα από κάποιες μικρές προσθαφαιρέσεις. Και καλώς δεν άλλαξε.

 

(Κεντρική φωτογραφία: Αριστερά το μπουγιουρντί, στη μέση η πολίτικη σαλάτα και δεξιά μία από τις περίφημες πίτες του μαγαζιού)

Το Οινομαγειρείο είναι η επιτομή του μαγαζιού που παίρνεις πιάτα για τη μέση. Καλά, γενικώς πρέπει να απαγορευτούν διά νόμου οι ατομικές μερίδες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Από σαλάτες ξεχωρίζουν η πολίτικη, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει γιαούρτι και κολοκύθι, αλλά και εκείνη με τα ωμά αντίδια. Δωσ’ τους μια ευκαιρία, δεν νομίζω να βρεις σ’ άλλο μαγαζί την ευκαιρία να τα φας ωμά.

(Παντζάρι, το κλασικό)

(Φάβα, η εγγύηση)

Μεταξύ των ορεκτικών βρίσκονται μερικά από τα πιο δυνατά σημεία του μαγαζιού, όπως είναι τα μπουρέκια με ανθότυρο και μέλι

και οι πίτες. Η κιμαδόπιτα (βλ. λαχματζούν) και εκείνη με μελιτζάνα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις πίτες γιατί δεν πρόλαβα να τραβήξω φωτογραφίες πριν εξαφανιστούν τα κομμάτια.

Πάμε, όμως, και στα πιάτα με ατόφιο κρέας. Μπεκρί μεζέ, κεμπαπάκια, χωριάτικο λουκάνικο, χοιρινό με πατάτες στο φούρνο, κατσικάκι στη λαδόκολλα και η προσωπική μου προτίμηση, αν και αυτό το πιάτο το δοκίμασα πρόσφατα για πρώτη φορά, κεφτέδες με πράσο.

Το φαγητό μαζί με κρασί, τσίπουρο ή μπίρα θα σου κοστίσει λιγότερο από δεκαπέντε ευρώ και το πιο πιθανό μετά την πρώτη σου επίσκεψη είναι όχι μόνο να ξαναπάς, αλλά και να το έχεις ψηλά στη λίστα σου με τα υποψήφια μαγαζιά που θα θες να καλέσεις κόσμο για την επόμενη σου γιορτή ή γενέθλια.

Οινομαγειρείο της Αλεξάνδρας: Δεκελέων 32, Γκάζι

Τηλ: 2103411876