ΦΑΓΗΤΟ

Με τα mini burger του Μαμα Πειναω θα φάει όλη η παρέα

Εύκολο, χορταστικό και απόλυτα παρεϊστικο. Ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Τσικνοπέμπτη σου.

Το Oneman ενόψει Τσικνοπέμπτης, ζήτησε από τους αγαπημένους του food bloggers να προετοιμάσουν ένα πιάτο για να παραδειγματιστείς και στο δικό σου τραπέζι. Το ζητούμενο ήταν να παίξουμε και παραδοσιακά αλλά και λίγο διαφορετικά απ’ ό,τι μπορεί να έχουμε συνηθίσει σε ένα κλασικό τραπέζι Τσικνοπέμπτης. Γιατί κακά τα ψέμματα, να ψήνουν ξέρουν πολλοί. Το κάτι παραπάνω όμως θα το βρεις (και) σε αυτές τις συνταγές.

Στο σημερινό κείμενο μαγειρεύει ο Τάσος “Μαμα Πειναω” Αντωνίου και μας φτιάχνει Mini Cheeseburgers.

 

Με τον Τάσο βρεθήκαμε στην Τρούμπα στον Πειραιά. Κι αφού μας έκανε μια μικρή βόλτα στα πέριξ, σποτάροντας εκείνα τα μαγαζιά που οφείλουμε ως Oneman να επισκεφτούμε, στήσαμε σε ένα γηπεδάκι μπάσκετ για τα burger του. Έχεις ξαναδεί αυτό το αέναα χαμογελαστό παιδί στο Oneman σε μία συνέντευξη όταν είχε εκδώσει το βιβλίο του, σε μια προσπάθεια να κάνει τον Έλληνα νέο να μην ξαναπεί ποτέ “μαμά πεινάω”.

 

Αυτή τη φορά βρεθήκαμε για φαγητό. Για ένα φαγητό που φαίνεται και είναι εύκολο αλλά σε αποζημιώνει πάντα για την επιλογή σου. Σκέψου την τελευταία φορά που έκανες σπιτικά burger. Και θυμήσου τι έκανες μπροστά στο δεύτερο ή τρίτο burger που βρέθηκε μπροστά σου. Το καλοσκέφτηκες. Με τα mini cheeseburgers δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Τρως άλλο ένα. Κι άλλο ένα. Και όσα έρθουν μπροστά σου. Και το ιδανικότερο, θα τα μοιραστείς πανεύκολα με την παρέα σου, όχι μόνο ανήμερα της Τσικνοπέμπτης αλλά και κάθε φορά που θα έχεις φίλους στο σπίτι.

Πάμε όμως πρώτα να δούμε τι απάντησε ο Τάσος στις ερωτήσεις μας για το “Μαμα Πειναω”, πριν περάσουμε στην συνταγή.

 

Γιατί αυτό το όνομα;

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν γουργουρίζει η κοιλιά σου; Επειδή η πρώτη σκέψη κάθε νορμάλ ανθρώπου είναι να πει… “Μαμα Πειναω” αποφάσισα να ανακαλύψω πώς μπορείς να φτιάξεις κι εσύ μόνος σου νόστιμο και καλό φαγητό, (σχεδόν) σαν της μαμάς.

Γιατί το site σου δεν είναι άλλο ένα food site; Τι παραπάνω έχει από τα υπόλοιπα;

Το Μαμα Πειναω είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα με θέμα το φαγητό. Φυσικά έχει συνταγές αλλά επειδή ζούμε και αναπνέουμε για το φαγητό, γράφουμε και παρουσιάζουμε από την πρώτη στιγμή ό,τι μας κεντρίζει το ενδιαφέρον και σχετίζεται με αυτό: μόδα, τέχνη, μουσική, tips μαγειρικής, το μενού της εβδομάδας, συνεντεύξεις, ακόμα και ζώδια και φαγητό. Πρόσφατα λανσάραμε το κανάλι μας στο YouTube με συνταγές, το οποίο ανανεώνεται με φρέσκο υλικό πολύ τακτικά. Επίσης το site πάει ασορτί με το βιβλίο μου “Για να μην ξαναπείς ποτέ Μαμά Πεινάω” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, με συνταγές για τα πρώτα βήματα στην κουζίνα, για φοιτητές και εργένηδες. Κυκλοφορούμε και διαδικτυακά και στα βιβλιοπωλεία, επομένως καμία δικαιολογία για τους πεινασμένους εκεί έξω!

 

Τι αγαπάς περισσότερο σε αυτό που κάνεις;

Κλισέ, αλλά τα σχόλια και τις φωτογραφίες φαγητών που μου στέλνουν φίλοι, γνωστοί ή αναγνώστες με συνταγές από το site ή το βιβλίο μου. Λίγο στραπατσαρισμένα, λίγο δαγκωμένα, όμως τόσο ωραία γιατί είναι αυθεντικά. Μου αρέσει ακόμα το ότι ταξιδεύω συχνά για να γνωρίσω κουζίνες, υλικά, συνήθειες, την κουλτούρα ενός άλλου λαού. Το καλύτερο παράδειγμα που έχω είναι το καλοκαίρι που πέρασα στο Λονδίνο και μέσα από καλέσματα σε σπίτια και φιλικά τραπέζια, γνώρισα νέους φίλους που μπορεί να μη μιλάμε την ίδια γλώσσα αλλά όλοι αγαπάμε εξίσου ένα ωραίο μπάρμπεκιου με καλή παρέα, ωραία μουσική και παγωμένη μπύρα στην αυλή του σπιτιού.

Τι θα ήθελες ιδανικά από όλη αυτή την προσπάθεια; Ποιος είναι ο στόχος στο μέλλον;

Να μην ξαναπεί ποτέ κανείς… “μαμά πεινάω”! Να γίνει ο Έλληνας 20χρονος σαν τον Γάλλο σε ό,τι αφορά το φαγητό του, δηλαδή να μάθει δυο-τρια ελληνικά τυριά εκτός από την φέτα, να απολαμβάνει ένα ωραίο ποτήρι κρασί και όχι ό,τι αλκοόλ βρει μπροστά του, να καταλαβαίνει (και να εκτιμάει) το junk είτε είναι σε fast food είτε σε μοδάτο μαγαζί με δυσανάλογη ποιότητα τιμής-ποιότητας. Και φυσικά να μαγειρεύει ένα πιάτο καλό φαγητό με τα χεράκια του, ό,τι κι αν έχει στο ψυγείο του. Συνταγές υπάρχουν, καλά και φρέσκα υλικά έχουμε άφθονα στην Ελλάδα, μένει να καλλιεργηθεί η όρεξη για δημιουργία. Νομίζω ότι σιγά σιγά το πετυχαίνουμε αυτό, αν κρίνω από το feedback που παίρνουμε από στα social media καθημερινά.

 

Πες μου το αγαπημένο σου συστατικό και 2-3 ιδανικούς τρόπους να το χρησιμοποιείς.

Sriracha, μια έξτρα πικάντικη σάλτσα τσίλι από την Ταϋλάνδη που ανακάλυψα το καλοκαίρι στο Λονδίνο και την βάζω σε κάθε συνταγή. Να την αγοράσετε, να τη δοκιμάσετε με burger και γενικώς αντικαταστήστε το ταμπάσκο με τη sriracha και θα με θυμηθείτε.

Υπάρχει ένα συστατικό που να σου σπάει τα νεύρα και έτσι δεν το χρησιμοποιείς πολύ;

Όλα τα υλικά έχουν την ομορφιά τους!

Ποιο είναι το καλύτερο πιάτο που έχει φτιάξει για το site;

Κέικ στο φλιτζάνι. Σε 5 λεπτά έχεις φτιάξει σούπερ γλυκό χωρίς να λερώσεις μπολ, μίξερ κλπ. Δεύτερη καλύτερη αυτή η πορτοκαλόπιτα, για την οποία ακόμα μου στέλνουν αναγνώστες στα social media ότι την έκαναν και δεν έμεινε μπουκιά!

Ποια ξένα site διαβάζεις σχετικά με το φαγητό;

Είμαι πολλά χρόνια fan του Bon Appetit και τα τελευταία χρόνια διαβάζω το πολύ προχωρημένο γαλλικό περιοδικό γαστρονομίας Fricote.

Mini cheeseburgers

 

Για τα μπιφτέκια

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας κρύο νερό

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

8 μίνι ψωμάκια για μπέργκερ

8 φύλλα μαρουλιού

1 μικρή ντομάτα κομμένη σε ροδέλες

4 κουτ. γλυκού sriracha

8 μικρές φέτες τσένταρ

 

Σε μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το κρύο νερό, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μοιράζουμε τον κιμά σε 8 ίσα μέρη και πλάθουμε στρογγυλά μπιφτέκια πάχους 1,5 εκ. Σε τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ψήνουμε τα μπιφτέκια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε τα μπιφτέκια σε πιατέλα και σβήνουμε τη φωτιά.

Ανοίγουμε τα ψωμάκια οριζόντια. Τα αφήνουμε στο τηγάνι, γυρνώντας τα για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε σε κάθε ψωμάκι από ένα φύλλο μαρουλιού, μία ροδέλα ντομάτας, 1/2 κουτ. γλυκού sriracha και ένα μπιφτέκι. Βάζουμε μια φέτα τσένταρ πάνω στο καυτό μπιφτέκι, το οποίο θα λιώσει. Σκεπάζουμε με τα ψωμάκια και σερβίρουμε συνοδεύοντας με τηγανητές πατάτες.

Κλείνουμε όπως θα κάνουμε σε κάθε κείμενο αυτής της στήλης με το τραγούδι που επιλέγει ο Τάσος για soundtrack του mamapeinao.gr. “Eίναι το “Οι άντρες Πεινούν Μαμά”, μια διασκευή της αγαπημένης μου Σοφίας Κουρτίδου, την οποία έγραψε για την παρουσίαση του βιβλίου μου!”.

Βρες τον Τάσο Αντωνίου σε blog, facebook, instagram.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μάρκου