Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΛΥΚΑ

Μία ζαχαροπλαστική επανάσταση συμβαίνει ήδη στο Instagram

Επαγγελματίες αλλά και εν δυνάμει ζαχαροπλάστες χρησιμοποιούν τη δημοφιλή πλατφόρμα ως μία εναλλακτική του φυσικού καταστήματος. Αξίζει να τους γνωρίσεις.

Με όλα αυτά τα posts γύρω από το φαγητό στο Instagram, ας ελπίσουμε ότι έχεις αφήσει χώρο για γλυκό. Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και αυξάνονται τα pop-up bakeries στη δημοφιλής πλατφόρμα, με τους ζαχαροπλάστες να βγάζουν όλη τη δουλειά στον προσωπικό τους χώρο.

Το baking αποτελεί side project πολλών ανθρώπων που γνωρίζω κατά καιρούς και σίγουρα ένα χόμπι για τους περισσότερους. Κάποιοι από αυτούς επιλέγουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην αγορά, προσφέροντας είτε μόνο ένα ιδιαίτερο είδος είτε συγκεκριμένα γλυκά. Η επανάσταση στη ζαχαροπλαστική μέσα από το Instagram αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο εν μέσω πανδημίας, αφενός γιατί ως καταναλωτές σκρολάρουμε περισσότερο και αφετέρου κάποιοι έχουν πολύ πιο ελεύθερο χρόνο για να προωθήσουν τις δημιουργίες τους online.

Για τους περισσότερους, η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Ξεκίνησαν να φτιάχνουν γλυκά για αγαπημένους φίλους, έγιναν γνωστοί από στόμα σε στόμα, και απέκτησαν υπόσταση και προβολή μέσα από έναν λογαριασμό στο Instagram. Έχοντας ψήσει ατελείωτες παρτίδες μπισκότων και με την τέλεια συνταγή στο μυαλό του, ο The Cookie Dude βγήκε στην αγορά με συγκεκριμένους κωδικούς μπισκότων, για να φτάσει λίγα χρόνια μετά να έχει εμπλουτίσει τόσο τις γεύσεις του όσο και τα πελατολόγιό του. Από το Instagram, βρέθηκε στο – σημαντικό για τα αθηναϊκά δεδομένα – Street Food Festival, καθώς επίσης και σε food markets στην Τεχνόπολη και τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, ενώ τα μπισκότα του διατίθενται πλέον και στο Kick στην Κυψέλη. Μερικά mentions από ανθρώπους «κλειδιά» μπορούν να ανοίξουν τις πύλες του διαδικτυακού κόσμου και έτσι ο εν δυνάμει baker να εξελιχθεί σε μάστερ του είδους.

Για την Eri Bakes Vegan, η punk κοινότητα ήταν και η πρώτη στην οποία διοχέτευσε τις βίγκαν δημιουργίες της. Τούρτες για γενέθλια αγαπημένων προσώπων και στη συνέχεια μία ανοδική πορεία με ενδιαφέρουσες συνέργειες, events και τέλος ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς της να είναι αφιερωμένο στο baking. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που έχει νόημα να τονίσουμε ότι πρόκειται για bake to order προϊόντα. Οι ζαχαροπλάστες του Instagram φτιάχνουν τα γλυκά τους κατά παραγγελία και τις περισσότερες φορές αρκετά custom για να ταιριάζουν στις ανάγκες του καταναλωτή. Η Troofa Athens υπόσχεται φανταστικά, χειροποίητα τρουφάκια μόνο με ένα DM. Φαντάσου την ευκολία του να δίνεις την παραγγελία σου με ένα μήνυμα, έχοντας χαζέψει τις επιλογές σου απλώς κάνοντας scroll σε ένα account.

Η Κατερίνα Λίβα είναι ένα από τα παράδειγμα του πώς ένα virtual bakery μπορεί να πάρει σάρκα και οστά. Για αρκετά χρόνια, η Poulette επικοινωνούσε τη φανταστική δουλειά της μέσα από τα social media, μέχρι που το τελευταίο έτος αποφάσισε να στήσει ένα φυσικό μαγαζί. Η δύναμη του Instagram είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά πλέον μπορεί να δώσει και στον εν δυνάμει pastry chef τη δυνατότητα να κάνει downsizing στα έξοδά του, λειτουργώντας ως η πολυπόθητη βιτρίνα. Η Pasta Flora, κατά κόσμον Ιωάννα Χαλμούκη ανήκει επίσης στις παλιές digital περσόνες της ζαχαροπλαστικής, ώσπου βρέθηκε τελικά να τρέχει το brunch menu του Monsieur Barbu. Αν προσδίδει κάτι επιπλέον το Instagram στη δουλειά αυτών των ανθρώπων είναι αυτό το στοιχείο της μοναδικότητας. Ο καθένας επικοινωνεί τη δουλειά σε ένα one man / woman show και τις περισσότερες φορές αναλαμβάνει πολλούς περισσότερους ρόλους από το να ψήσει τελικά ένα κέικ (όπως να τραβήξει ο ίδιος τις φωτογραφίες, να μιλήσει με τους πελάτες και να προωθήσει τη δουλειά του).

Η αισθητική της Αλεξάνδρας Μήτσιου θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε ένα μίνιμαλ μαγαζί, όπου τα γλυκά θα έχουν τον κυρίαρχο λόγο. Αντί για ένα κατάστημα με πάγκους και ψυγεία, ξετυλίγεται μπροστά σου ένα υπέροχα curated feed με δημιουργίες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε εμφάνιση από ένα high-end ζαχαροπλαστείο, όπως swiss rolls, galette, pumpkin pie, chocolate cake και mousse. Το Wake & Bake ειδικεύεται σε letter και birthday cakes – διαφόρων layers – και ξεχωρίζει για το food styling.

Χαζεύοντας τον λογαριασμό είναι σαν να χάνεσαι σε μία βιτρίνα με γλυκά, με τη βασική διαφορά ότι αυτές οι φανταστικές δημιουργίες θα φτιαχτούν ειδικά για σένα μετά την παραγγελία σου. Στη λογική του food to order κινείται και η Madame Gâteaux, η οποία προσφέρει από χειροποίητα γλυκά μέχρι μία afternoon tea εμπειρία. Η ιδέα του να διατηρείς το δικό σου προσωπικό χώρο – εργαστήριο και να παρουσιάζεις τη δουλειά σου μέσα από το Instagram διευκολύνει ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας και ειδικά όταν η εστίαση βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση της. Και αν για κάποιον το όνειρό του είναι να ψήνει κέικ και να γλασάρει τούρτες, ποια είναι η καλύτερη διαφήμιση αν όχι ένα IG pop-up bakery;