ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Ο Βαν Γκογκ του πιροσκί μένει στο Παγκράτι

Στο εργαστήριο του Κανέλλου στην Υμηττού παίρνουν αυτό που κάνουν στα (εξαιρετικά) σοβαρά.

Όσοι ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις ένα αλάδωτο, φρέσκο και αφράτο σαν κρουασάν πιροσκί έρχονται εδώ. Επί 38 συναπτά χρόνια. Μεταξύ άλλων και η Δήμητρα Ματσούκα που είναι και γειτόνισσα.

“Το μυστικό του καλού πιροσκί είναι το καλό λάδι, το οποίο δεν πρέπει να αφήσεις να καεί. Αν σου καεί πέτα το αμέσως και άσε τα σουρώματα και το καθάρισμα. Επίσης έχει τεράστια σημασία να μην είναι λαδωμένο. Εδώ παίζει ρόλο το ψήσιμο στην σωστή θερμοκρασία και το σωστό ζύμωμα. Η νοστιμιά, από την άλλη, έρχεται από την καλή πρώτη ύλη. Για αυτό π.χ. και στον κιμά, που είναι και το best seller μου, δεν παίρνω λάπα, αλλά βάζω μπούτι. Το τυρί είναι φέτα πρόβεια. Και το λουκάνικο είναι εξαιρετικής ποιότητας. Το ίδιο από τότε που ξεκίνησα”.

Αυτό μου λέει ο γεννημένος στην Αρκαδιά γαλαζομάτης ιδιοκτήτης που ήρθε στην Αθήνα στα 18 του, ερωτεύτηκε την αρτοποιία και πέρασε όλη του την ζωή (σ.σ. από τις πέντε το πρωί εώς τις έντεκα το βράδυ) φτιάχνοντας πιροσκί σε αυτό το μικρό αλλά νοικοκυρεμένο εργαστήρι.

(Ακολούθησέ μας στο Foursquare για να διαβάζεις tips για τα μαγαζιά που επισκεπτόμαστε)

Πετώντας μάλιστα στα σκουπίδια, χωρίς δεύτερη σκέψη, όποιο ταψί δεν τηρούσε τις αυστηρές προδιαγραφές που είχε από την αρχή θέσει στον εαυτό του. Όπως έκανε δέκα λεπτά πριν τον συναντήσω.

Αυτή την στιγμή η σκυτάλη έχει περάσει στην 2η γενιά της οικογένειας και συγκεκριμένα στις δυο ευγενικές του κόρες (με εκείνον να περνάει απλά και να επιβλέπει).

Ήταν συγκεκριμένα από τα χεράκια της Ελένης (μιας εκ των δυο) που δοκίμασα, τρεις μήνες πριν, το πρώτο από τα εκατοντάδες πιροσκί πεπερόνι που έχω καταναλώσει από τότε.

Ένα πραγματικό αριστούργημα που κανονικά θα έπρεπε να έρχεται με την επιγραφή ‘Προσοχή-Τόσο νόστιμο που προκαλεί εθισμό’.

‘Πάνε 5-6 χρόνια από τότε που μου ήρθε η έμπνευση να το φτιάξω’, μου λέει σχετικά ο Κανέλλος. Προσθέτοντας ‘Μου έφεραν το πεπερόνι από μια πιτσαρία και αποφάσισα να το δοκιμάσω μαζί με ντομάτα και τυρί. Παρόλο που η υγρασία της ντομάτας δημιουργούσε πρόβλημα, επειδή το έκανε μαλακό μέσα. Αλλά, άμα αγαπάς κάτι, το διορθώνεις. Υπάρχουν βέβαια και πειράματα που δεν μου έχουν βγει. Όπως κάτι με λαχανικά, τύπου spring rolls’.

Για να είμαι δίκαιος οφείλω να πω ότι και τα υπόλοιπα πιροσκί του (κιμάς, λουκάνικο, πατάτα, μανιτάρια-κασέρι, ζαμπόν-τυρί) καθώς και η τυρόπιτα κουρού του είναι εξίσου καλά.

 

Όμως όλα αυτά τα δοκίμαζα μόνο όταν είχαν τελειώσει στην προθήκη τα πεπερόνι. Κάτι που, στις 1.30 που πήγαινα στο μαγαζί, γινόταν τόσο συχνά που μου είχαν σπάσει τα νεύρα.

‘Είναι προτιμότερο να φύγει ο πελάτης χωρίς να βρει αυτό που θέλει, παρά να του σερβίρω κάτι που να είναι πάνω από 2-3 ωρών. Γιατί το πιροσκί πρέπει να είναι φρέσκο. Αλλιώς μπορεί να πάρει κάποιος τα κατεψυγμένα που έχω για το σπίτι’, μου εξηγεί ο Κανέλλος όταν τον ρωτάω το γιατί.

Δεν τρέχει τίποτα. Πλέον πάλιωσα και εγώ και κάνω αυτό που κάνουν εδώ και χρόνια οι μόνιμοι πελάτες του που έρχονται εδώ καθημερινά από όλη την Αθήνα. Τον παίρνω το πρωί και δίνω παραγγελία.

Διεύθυνση: Παγκράτι Υμηττού 136 (Προφ.Ηλίας), τηλ. 210-7014202

(Ακολούθησέ μας στο Foursquare για να διαβάζεις tips για τα μαγαζιά που επισκεπτόμαστε)