Paul Morris/Getty Images
ΚΡΑΣΙ

Οι 3 νέοι κανόνες του κρασιού

Γιατί το να πίνεις το κρασί που σου αρέσει πρέπει να είναι απόλαυση.

Υπάρχει κάτι ρομαντικό στο wine & food pairing και σίγουρα ένας αξιόπιστος σομελιέ μπορεί να συμβάλει σε μία αξέχαστη εμπειρία φαγητού και κρασιού. Για παράδειγμα, ένα κρασί με υψηλές οξύτητες αναδεικνύεται ιδανικά με ένα παλαιωμένο τυρί ή ένα πιο φρουτώδες, θα ταίριαζε σε ένα πικνίκ. Ο ρόλος του σομελιέ και οι κανόνες γύρω από την επιλογή της κατάλληλης ετικέτας εξυπηρετούν τη μέγιστη απόλαυση φαγητού και κρασιού. Αν όμως έχουμε παρατηρήσει κάτι τα τελευταία χρόνια στη γαστρονομία, είναι μία τάση προς την απελευθέρωση και από αυτή τη νέα εποχή δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν και οι οινικές μας επιλογές.

Ο chef και επιχειρηματίας Βασίλης Καλλίδης είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια περίπου ένα «κίνημα» ενάντια στα «πρέπει» του κρασιού, βάζοντας απλώς πάγο στο ροζέ του. «Πιες το κρασί σου όπως θέλεις» έγραφε σε κάθε IG story του, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των πιστών θαυμαστών του και ταυτόχρονα σκορπίζοντας τον τρόμο στους τυπολάτρες. Το ροζέ με πάγο ή “a la piscine” σύμφωνα με τον Βασίλη, είναι απλώς ένα παράδειγμα για να τονίσουμε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει και – βασικά – ίσως και να μην υπάρχουν πια όταν μιλάμε για casual dining.

Οι νέοι κανόνες στο κρασί

Ταίριαξέ το ανάλογα με την περίσταση και όχι με το φαγητό
Θα συναντήσεις έναν αγαπημένο φίλο ή θα δειπνήσεις με το αφεντικό σου; Κάθε σενάριο θα δώσει μία διαφορετική ενέργεια στο γεύμα σου, και τελικά θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα δοκιμάσεις το κρασί. Είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου το είδος του εστιατορίου που βρίσκεσαι ή τον χώρο γενικότερα αλλά και την παρέα. Ένα καλό wine house πρέπει να σε ρωτά περισσότερες πληροφορίες για το είδος της περίστασης και όχι μόνο για το φαγητό.

Δε θα έπινες απαραίτητα το ίδιο κρασί σε ένα οικογενειακό τραπέζι και σε μία συγκέντρωση με τους κολλητούς σου. Αν η περίσταση είναι ένα πάρτι γενεθλίων στην παραλία, θέλεις ένα παγωμένο ροζέ pet-nat που να μην είναι γλυκό, αλλά αναζωογονητικό και παιχνιδιάρικο καθώς απολαμβάνεις τον ήλιο. Αλλά αν το ίδιο πάρτι γενεθλίων είναι ένας μαραθώνιος ταινιών με τους κολλητούς σου, θα ήταν ιδανικό ένα chardonnay – κάτι εκλεπτυσμένο με μακρά επίγευση για πιο αργή απόλαυση. Από τον ρυθμό του πάρτι μέχρι τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν, είναι οι λεπτομέρειες της ατμόσφαιρας που υπαγορεύουν το είδος της εμπειρίας του κρασιού που θέλεις να έχεις. Και όσον αφορά το φαγητό και στα δύο σενάρια; Θα μπορούσες να τρως θαλασσινά ή κρύα σάντουιτς και το κρασί να ήταν πιθανότατα υπέροχο και στις δύο περιπτώσεις.

Άλλαξε το λεξιλόγιό σου
Τα κρασιά μπορεί να έχουν οξύτητες, τανίνες, δρύινη ή φρουτώδης γεύση, αλλά μπορούν επίσης να είναι γοητευτικά, κομψά και διασκεδαστικά. Η περιγραφή ενός κρασιού σύμφωνα με τη δεύτερη επιλογή δεν είναι μόνο πιο προσιτή αλλά σε βοηθά να εξηγήσεις τι θέλεις. Προτίμησε να ξεφύγεις από την παραδοσιακή ορολογία του κρασιού και να εξερευνήσεις τα συναισθήματα που θέλεις να σου δημιουργήσει.

Πιες απλά ό,τι σου αρέσει
Το κλειδί για τη γνώση του κρασιού είναι η προθυμία σου να το εξερευνήσεις. Το «λάθος» κρασί δε θα καταστρέψει ένα γεύμα. Το φαγητό είναι αυτό που φέρνει τις πολύπλοκες γεύσεις και μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία του κρασιού και όχι το αντίστροφο. Δώσε προτεραιότητα στη στιγμή και την περίσταση: Τι θέλεις από το γεύμα σου; Πρόκειται για την εμπειρία που θέλεις να έχεις, λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις, τη διάθεση, την παρέα και την περίσταση. Και σίγουρα, ναι, και το φαγητό.