Shutterstock
ΚΡΕΑΣ

Οι ομάδες Ψητής Γουρουνοπούλας και Ψητής Προβατίνας γεμίζουν τσίκνα το Facebook

Μία συζήτηση με τους ανθρώπους που τρέχουν δυο αυθεντικά κρεατοφαγικές σελίδες ενόψει του εορτασμού της Τσικνοπέμπτης.

Τσικνοπέμπτη. Η γιορτή του κρέατος, του ψησίματος, της ταβέρνας, της παρέας. Φέτος, βέβαια, όλα είναι διαφορετικά, μιας και λείπουν δύο από τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά της ημέρας. Τα μέτρα για τον κορονοϊό, δυστυχώς, μάς αναγκάζουν να μείνουμε σπίτι, μακριά από τα αγαπημένα μας στέκια, αλλά και τους αγαπημένους μας φίλους.

Το κρέας και το ψήσιμο, όμως, δε γίνεται να λείπουν από την Τσικνοπέμπτη. Οι ψησταριές θα στηθούν σε αυλές, μπαλκόνια και ταράτσες και ο καθένας μας θα ψήσει το αγαπημένο του κρέας στο σπίτι, τηρώντας το έθιμο. Όσο για το κρέας που θέλει η συγκεκριμένη ημέρα; Εδώ οι γνώμες διίστανται.

Γουρουνοπούλα ή προβατίνα; Προβατίνα ή γουρουνοπούλα; Το κάθε είδος κρέατος έχει και τους δικούς του, φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι μάλιστα έχουν προκαλέσει αίσθηση το τελευταίο διάστημα στο Facebook. Στην ομάδα της Ψητής Προβατίνας και σε αυτή της Ψητής Γουρουνοπούλας, καθημερινά δεκάδες φίλοι του ψησίματος και του κρέατος, μοιράζονται φωτογραφίες τους εν δράση, δίπλα σε προβατίνες και γουρουνοπούλες και στήνουν ένα μεγάλο διαδικτυακό τραπέζι συζητήσεων, γύρω από το αγαπημένο τους φαγητό.

Έτσι, μιας και φέτος δε θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη παρέα με φίλους και συγγενείς, είπαμε να τσικνίσουμε διαδικτυακά μαζί τους, μαθαίνοντας λίγα πράγματα για τις δύο μεγαλύτερες κρεατοφαγικές σελίδες του ελληνικού Facebook. Στο ρόλο των ξεναγών βρέθηκαν δύο εκ των διαχειριστών των δύο ομάδων, ο Δημήτρης Νικολάκης (Ψητή Προβατίνα) και ο Γιάννης Χαντζιάρας (Ψητή Γουρουνοπούλα).

Πώς σας ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία αυτών των ομάδων στο Facebook;

Ομάδα Ψητής Προβατίνας (Η Αυθεντική)

Ψητή Προβατίνα: Η ιδέα μού ήρθε βλέποντας συχνά πολλούς φίλους στο Facebook να αναρτούν φωτογραφίες με ψησίματα, κυρίως προβατίνας. Έκαναν δηλαδή ακριβώς αυτό που έκανα κι εγώ, καθώς είχαμε κάτι κοινό. Την αγάπη για το καλό κρέας. Οι αναρτήσεις αυτές γίνονταν όλο και περισσότερες, κι έτσι σκέφτηκα να τους «μαντρώσω» σε μια ομάδα ως διαδικτυακό τόπο συνάντησης. Την Ομάδα Ψητής Προβατίνας!

Ψητή Γουρουνοπούλα: Η καραντίνα δημιούργησε την ανάγκη για επικοινωνία και επαφή με τους συνανθρώπους μας. Η στέρηση της παρέας γύρω από ένα τραπέζι, γέννησε την επιθυμία να δημιουργήσουμε το δικό μας «ψηφιακό τραπέζι». Ήταν ευκαιρία, λοιπόν, να μαζευτούμε όλοι οι λάτρεις της Γουρουνοπούλας και να φτιάξουμε ένα όμορφο κλίμα ξεγνοιασιάς, αφήνοντας πίσω μας τα προβλήματα και τις καθημερινές πιέσεις.

Τι συζητήσεις γίνονται κυρίως εκεί; Τι ανεβάζει ο κόσμος;

Ψ.Π.: Ο κόσμος ανεβάζει ό,τι έχει σχέση με το πρόβειο κρέας και οι συζητήσεις είναι πάνω σε αυτό. Ανταλλαγές απόψεων, συνταγές, συμβουλές και πολλά άλλα.

Ψ.Γ.: Τα μέλη συχνά μοιράζονται πληροφορίες όσον αφορά το καλύτερο ψήσιμο, την επιλογή του ποιοτικότερου κρέατος και τις συνταγές για την καλύτερη γεύση. Επίσης, μοιράζονται εικόνες από το τραπέζι τους και τα ψησίματα που κάνουν, ενώ βλέπουμε συχνά και δημοσιεύσεις με χιουμοριστικό περιεχόμενο, όπως, εικόνες και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αλλά και αποτυχημένες προσπάθειες.

Ομάδα Ψητής Γουρουνοπούλας (Η Αυθεντική)

Ποιο το καλύτερο σχόλιο που διαβάσατε από κάποιο μέλος της ομάδας;

Ψ.Π.: Μου έχει μείνει στο μυαλό ένα σχόλιο από κάποιον φίλο που έλεγε, «ρε παιδιά, με τις φωτογραφίες που ανεβάζετε, γλύφω το κινητό μου». Πραγματικά, γέλασα πολύ.

Ψ.Γ.: Τα σχόλια που έχουμε διαβάσει, είναι πάρα πολλά. Τα πιο αστεία, αλλά συγχρόνως και ευχάριστα είναι από μέλη, που εκδηλώνουν το θαυμασμό τους και το πάθος τους για την Γουρουνοπούλα, με ιδιαίτερο χιούμορ.

Έχει τύχει να μπει ένας Vegan σε κάποια ομάδα; Nα σας στείλει κάτι ίσως;

Ψ.Π.: Ναι έχει γίνει κι αυτό. Μια κοπέλα συγκεκριμένα μου έγραψε ότι «τα ζώα υποφέρουν όταν θανατώνονται για να φτάσουν στη σχάρα και στο πιάτο μας». Της απάντησα πολύ ευγενικά και της είπα, ότι το ίδιο ισχύει και με τη δική της διατροφική επιλογή. Για να φτάσει π.χ. ένα μπρόκολο στο πιάτο της, θανατώνονται κάποια έντομα ή ζωύφια από τα φυτοφάρμακα, που χρησιμοποιούνται. Κι αυτό θάνατος είναι. Κι αυτά υπέφεραν, μέχρι να πεθάνουν. Ο θάνατος είναι θάνατος και η ζωή είναι ζωή, ανεξάρτητα το μέγεθος του ζωντανού. Καλώς ή κακώς, όλα αυτά ανήκουν στην τροφική αλυσίδα. Έτσι είναι η ζωή. Τέλος πάντων, δε θέλουμε κόντρες με κανέναν. Ο καθένας έχει τις απόψεις του και είναι δικαίωμα του καθενός, τί θα επιλέξει να φάει.

Ομάδα Ψητής Προβατίνας (Η Αυθεντική)

Ψ.Γ.: Ναι, έχει τύχει. Αυτό που έκανε ήταν να εκφράσει τη γνώμη του και γενικά τις απόψεις του. Ωστόσο, δεν υπήρξαν έντονες λογομαχίες από τα μέλη της ομάδας μας. Αντιθέτως, υπήρξε ένα χιουμοριστικό κλίμα με ποικίλα σχόλια και με όμορφο και ευγενικό τρόπο δώσαμε να καταλάβει ότι η ομάδα έχει συγκεκριμένη ταυτότητα και πιθανόν να μην ταίριαζε στο περιβάλλον της.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν τρώει προβατίνα ή γουρουνοπούλα αντίστοιχα, για να τον πείσετε να δοκιμάσει;

Ψ.Π.: Την αλήθεια. Ότι αν δεν έχει φάει προβατίνα, δεν έχει φάει κρέας. Μόνο το πρόβειο είναι κρέας! Όλα τ’ άλλα είναι φθηνές απομιμήσεις.

Ψ.Γ.: Για να μην τρώει Γουρουνοπούλα το πιο πιθανό είναι να μην έχει δοκιμάσει. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, θα του έλεγα να μπει στην ομάδα μας για μια μέρα, να δει τα βίντεο των μελών και να ακούσει τον ήχο της τραγανής πετσούλας. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα άλλαζε γνώμη.

Πώς θα είναι η φετινή Tσικνοπέμπτη στο σπίτι;

Ψ.Π.: Το λυπηρό φέτος είναι ότι οι ταβέρνες και γενικά η εστίαση είναι κλειστά κι ως γνωστόν σε αυτόν τον κλάδο εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι που αυτή τη στιγμή δεν έχουν μεροκάματο. Μην το βλέπουμε μόνο από την πλευρά μας. Ότι δε θα μπορέσουμε δηλαδή να πάμε στην ταβέρνα να φάμε. Όλοι λίγο πολύ κάτι θα ψήσουμε στο σπίτι μας. Και πιστέψτε με, τόσες που θα είναι οι αναρτήσεις στην ομάδα, κανείς δε θα νοιώσει μόνος του. Αυτός άλλωστε είναι και ο πρωταρχικός σκοπός της. Η παρέα!

Ψ.Γ.: Η φετινή Τσικνοπέμπτη σίγουρα θα είναι διαφορετική. Μας βγάζει από τις συνήθειες μας και τον τρόπο ζωής μας. Σίγουρα μάς δυσκολεύει το γεγονός ότι τα μαγαζιά δεν είναι ανοιχτά, αλλά αυτό που στην πραγματικότητα μας λείπει είναι η παρέα. Είναι ίσως, όμως, μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά και με τις οικογένειές μας. Όσο για το αν παλεύεται, στην ομάδα της Ψητής Γουρουνοπούλας, θα γιορτάσουμε την Τσικνοπέμπτη όλοι μαζί σαν μια μεγάλη παρέα με πλούσιες και γευστικές συζητήσεις και λαχταριστές εικόνες.

Ομάδα Ψητής Γουρουνοπούλας (Η Αυθεντική)

Και ποιο είναι τελικά το καλύτερο πιάτο της Τσικνοπέμπτης;

Ψ.Π.: Δεν γνωρίζω να σου απαντήσω. Η προβατίνα δεν προλαβαίνει ποτέ να μπει στο πιάτο, οπότε δεν έχει χρειαστεί να κάτσω στο τραπέζι. Ειδικά την Τσικνοπέμπτη!

Ψ.Γ.: Η Τσικνοπέμπτη θέλει κάρβουνο! Το καλύτερο πιάτο είναι ένα. Η Ψητή Γουρουνοπούλα. Ή για τις μικρότερες ψησταριές, η χοιρινή πανσέτα με το δέρμα της. Γιατί καλύπτει όλες τις αισθήσεις. Γεύεσαι ένα από τα πιο γευστικά κρέατα, μυρίζεις θεσπέσια αρώματα, τσιμπάς μικρές απολαυστικές μπουκιές, βλέπεις την πιο τραγανή πέτσα και ακούς τον ήχο της.