Natasha Breen/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images
ΦΑΓΗΤΟ

Οι πιο νόστιμες σούπες από κάθε γωνιά της Γης

Ο γύρος του κόσμου με 20 αχνιστές σούπες: από την μπουγιαμπέσα της Γαλλίας και το γκασπάτσο της Ισπανίας μέχρι την Menudo του Μεξικού και το ράμεν της Ιαπωνίας.

«Όποια χώρα κι αν επισκεφθείς, σούπες θα γευτείς. Κάθε κουλτούρα έχει και τη δική της, που βασίζεται κυρίως στις τροφές που έχει σε αφθονία», αναφέρει στο βιβλίο της, Σούπα: Μία παγκόσμια ιστορία, η Janet Clarkson.

Η ίδια χαρακτηρίζει τις σούπες «food for the soul» (τροφή για την ψυχή) και ένα από τα πιο κλασικά και δημοφιλή comfort food (να ‘ναι καλά το MasterChef, που μαθαίνουμε καινούργιες λέξεις) με πολύτιμη θρεπτική αξία για τον οργανισμό. Στη λίστα της περιλαμβάνονται οι ακόλουθες προτάσεις, που μας ταξιδεύουν στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.

20 σούπες από όλο τον κόσμο

Banga – Νιγηρία

Μια σούπα φτιαγμένη από τους καρπούς του φοίνικα. Περιέχει επίσης γατόψαρο, μοσχάρι, θαλασσινά και πολλά μα πολλά μπαχαρικά.

Beef pho – Βιετνάμ

Σούπα φτιαγμένη από ζωμό βοδινού μαγειρεμένο με κρεμμύδια και μπαχαρικά, με πρωταγωνίστρια την κανέλα.

Borscht – Ουκρανία

Μια σούπα με βάση τα παντζάρια εμπλουτισμένη με ξινόκρεμα, που είναι ευρέως διαδεδομένη σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη.

Μπουγιαμπέσα – Γαλλία

Το σαφράν, το ελαιόλαδο, το μάραθο, το σκόρδο και οι ντομάτες συνδυάζονται με τέσσερα διαφορετικά είδη φρέσκων ψαριών και καβούρι.

Caldo verde – Πορτογαλία

Μια σούπα από μαύρο λάχανο με πατάτες και κρεμμύδια. Συχνά σερβίρεται με λουκάνικα.

Chorba frik – Αλγερία, Λιβύη, Τυνησία

Σούπα φτιαγμένη με σιτάρι που συγκομίζεται ενώ είναι ακόμα πράσινο, ντομάτα και μπαχαρικά, εμπλουτισμένη με ρεβίθια και κρέας.

Chupe de camarones – Περού

Γαρίδες, πατάτες, καλαμπόκι και τσίλι συνθέτουν μία σούπα που θεωρείται από τους Περουβιανούς αφροδισιακή.

Γκασπάτσο – Ισπανία

Φρέσκια σούπα λαχανικών, φτιαγμένη συνήθως με ντομάτες, αγγούρια, σκόρδο και ελαιόλαδο. Σερβίρεται με μία ψημένη φέτα ψωμιού.

Σούπα αραχίδας – Δυτική Αφρική

Σούπα με βάση τα φιστίκια, ψάρι ή κοτόπουλο. Η υφή της είναι κρεμώδης και η γεύση της αρκετά αλμυρή.

Gumbo – ΗΠΑ

Η τυπική σούπα της Λουιζιάνας, που συνδυάζει αφρικανικές και γαλλικές επιρροές, φτιάχνεται με μπάμιες, ρύζι, καβούρι, γαρίδες και κοτόπουλο.

Harira – Μαρόκο

Μία σούπα που θυμίζει στιφάδο με ρεβίθια, κανέλα, τζίντζερ, κουρκουμά και ντομάτα. Μαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά, συχνά συνοδεύεται από κρέας.

Kharcho – Γεωργία

Άγουρα δαμάσκηνα, λιπαρά κρέατα, ψιλοκομμένα καρύδια και σάλτσα δαμάσκηνου δημιουργούν μία πικάντικη σούπα, ιδανική για χειμώνα.

Lanzhou beef noodle soup- Κίνα

‘Ένα μπολ με νουντλς ρυζιού, ζωμό βοδινού, μοσχάρι, ραπανάκι, λάδι και βότανα.

Mohinga – Μιανμάρ

Και εδώ έχουμε μία σούπα με νουντλς με ζωμό βοτάνων και αλεσμένο ψητό ρύζι.

Menudo – Μεξικό

Μια σούπα φτιαγμένη με αργή μαγειρεμένη πάπια σε ζωμό σκόρδου.

Moqueca de camarão – Βραζιλία

Ζωμός καρύδας και γαρίδας: αυτή είναι η αγαπημένη σούπα της Μπαΐα. Μαγειρεύεται σε γάστρα.

Soto ayam – Ινδονησία

Σούπα με νουντλς, κοτόπουλο, αυγά και πολλά μπαχαρικά: φρέσκο ​​κουρκουμά, γλυκάνισο, κανέλα, λεμονόχορτο.

Tom yum goong – Ταϊλάνδη

Από τις πολύ καυτερές σούπες με τις γαρίδες και φυσικά το τσίλι να πρωταγωνιστούν.

Tonkotsu ramen – Ιαπωνία

Φτιάχνεται με ζωμό από βραστά κόκκαλα χοιρινού κρέατος, φέτες μπέικον και νουντλς.

Yayla çorbasi – Τουρκία

Σούπα γιαουρτιού με βραστό ρύζι και κριθάρι. Σερβίρεται με πίτα.

Φασολάδα – Ελλάδα

Last but not least, ένα από τα χαρακτηριστικά εθνικά μας φαγητά, η φασολάδα.