ΦΑΓΗΤΟ

Πώς είναι να τρως στο σπίτι τα πιάτα του Γκίκα Ξενάκη

Ένα ξεχωριστό μενού φέρνει τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του Aleria στο τραπέζι σου.

Ένας από τους πιο ταλαντούχους μάγειρες της γενιάς του, με ουσιαστική προσέγγιση στην ελληνική γαστρονομία, ο Γκίκας Ξενάκης φέρνει τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του Aleria στο σπίτι σου. Τα αλλεπάλληλα lockdown και το κλείσιμο της εστίασης εκτόξευσαν το delivery και παρακίνησαν πολλούς chefs και εστιάτορες να σκεφτούν εναλλακτικές ώστε να επανασυνδεθούν με το κοινό τους. Για τον Γκίκα Ξενάκη όμως, το ζητούμενο αυτής της σύνδεσης είναι τα συναισθήματα που προκαλούνται όταν μαζεύονται αγαπημένα πρόσωπα γύρω από ένα τραπέζι. Η φιλοσοφία δηλαδή του μενού #AleriaWeekend at Home.

Το φαγητό παραμένει στην ουσία του βασική ανάγκη για τη διαβίωσή μας, όμως την ίδια στιγμή είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τρόπο ζωής μας. Μιλάμε για κοινωνικοποίηση γύρω από το τραπέζι, συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων, από τα πιο ασήμαντα μέχρι τα πιο σημαντικά. Η ιδέα του να στηθεί ένα μενού αποκλειστικά για το Σαββατοκύριακο, με νόστιμα πιάτα βασισμένα στην εποχικότητα και τις τοπικές γεύσεις, το οποίο προϋποθέτει μία μικρή ανάμειξη στην κουζίνα αλλά και το στρώσιμο του τραπεζιού, αναδεικνύει την πρωτοβουλία του chef ως έναν τρόπο να αναβιώσουμε στο σπίτι το συναίσθημα της φιλοξενίας.

Μπορεί οι συνθήκες πλέον να είναι διαφορετικές αλλά ο στόχος παραμένει πάντα ο ίδιος: Να είναι το φαγητό ευγενικό, όμορφο και να προσφέρει θαλπωρή. Να είναι το γεύμα μια ευκαιρία για επικοινωνία, για να βρεθούν αγαπημένα πρόσωπα γύρω από το τραπέζι. Έτσι, το Aleria προσφέρει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ένα διαφορετικό μενού που υπογράφει ο σεφ Γκίκας Ξενάκης, ο οποίος δίνει σημασία μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια (βλέπε οδηγίες εκτέλεσης και packaging). Τα πιάτα ακολουθούν τη φιλοσοφία του chef περί ποιοτικής πρώτης ύλης και σωστής χρήσης των υλικών (αν τον ακολουθείς στο Instagram βρίσκεις ακόμα και tips ενάντια στο food waste) και αλλάζουν κάθε εβδομάδα. Το μενού συμπληρώνεται με μία μικρή λίστα κρασιών και κάποια extras που βγαίνουν από την κάβα και την κουζίνα του εστιατορίου, όπως (γι’ αυτή την εβδομάδα) οι πιο τέλειες πατάτες au gratin, chicken liver patè με κυδωνόπαστο και brioche ελαιόλαδου και μία αφράτη ταραμοσαλάτα.

Για το μενού της εβδομάδας: www.aleria.gr, 2105222633.