ΣΥΝΤΑΓΗ

Πώς θα φτιάξεις το κορεάτικο Dalgona Candy του Squid Game

Το αιματηρό παιχνίδι που καλούνται να παίξουν στο Squid Game κάνει viral ένα ρετρό κορεάτικο γλυκό για παιδιά.

Το Squid Game κατακλύζει τον κόσμο και έχει γίνει το Νο.1 hit του Netflix. Η σειρά από τη Νότια Κορέα, που δημιούργησε ο Hwang Dong-hyuk, και η οποία για δέκα ολόκληρα χρόνια απορρίπτονταν ξανά και ξανά, έχει δημιουργήσει φρενίτιδα σε όλο τον κόσμο. Mάλιστα, οι fans της συρρέουν στο διαδίκτυο αναζητώντας τη συνταγή των dalgona candy.

Τι είναι πάλι αυτό; Πρόκειται για τα γλυκά μπισκότα που οι παίκτες καλούνται να βγάλουν από το καλούπι τους, με όποιον τρόπο μπορούν. Αν χαλάσει το σχήμα του μπισκότου, δηλαδή σπάσει, αυτό σημαίνει αυτόματα αποκλεισμό του παίκτη.

Θα επιβίωνες από την πρόκληση του dalgona candy στο Squid Game; Ρητορική ερώτηση. Αν σε εντυπωσιάζει το κορεάτικο μπισκότο που ξαφνικά όλοι θέλουν να φτιάξουν, έχουμε τη συνταγή. Θεωρητικά, πρόκειται για κάτι απλό. Η προετοιμασία της καραμέλας όμως είναι ένα αρκετά δύσκολο «παιχνίδι» από μόνο του.

Πρόκειται για ένα γλυκό που πωλούνταν υπαίθρια τις δεκαετίες των 1970 και ‘80s και που στις μέρες μας το συναντάει κανείς ως ένα ρετρό, παιδικό γλύκισμα. Παραδοσιακά, οι παρασκευαστές γλυκών έλιωναν τη ζάχαρη και την ανακάτευαν με μια πρέζα μαγειρικής σόδας για να φτιάξουν το dalgona candy. Στη συνέχεια, πίεζαν το μείγμα να γίνει επίπεδο και έκαναν στο κέντρο σχήματα όπως κύκλος, τρίγωνο, τετράγωνο, αστέρι ή ομπρέλα.

Όπως λέει η Maddy Park στους New York Times, (ανήκει κι αυτή στους Κορεάτες που θυμήθηκαν το γλυκό των παιδικών τους χρόνων μέσα από το Squid Game), οι συμμαθητές της προσπαθούσαν αποφασιστικά να ξεκολλήσουν το σχήμα χρησιμοποιώντας μια βελόνα, χωρίς να το σπάσουν – ένα παιχνίδι που ονομάζεται ppopgi. Εάν τα παιδιά αφαιρούσαν με επιτυχία το σχήμα από την εύθραυστη καραμέλα, κέρδιζαν μια ακόμα λιχουδιά δωρεάν.

Οι πωλητές συνήθιζαν να στήνουν μια φορητή σόμπα έξω από το δημοτικό της σχολείο στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα, για να πουλήσουν ένα dalgona candy για μία δεκάρα. Το να προσπαθήσεις να βγάλεις το σχήμα από την καραμέλα, ήταν εν μέρει η μισή απόλαυση.

Αν η λέξη “dalgona” ακούγεται γνώριμη, τότε θα θυμάσαι μία παλιότερη τάση του TikTok, το “dalgona coffee”. Η κορεατική αυτή λέξη (달고나) σημαίνει κάτι σαν «είναι γλυκό». Στην Κορέα, χρησιμοποιούν επίσης τη λέξη ppopgi (뽑기). Το Ppopgi είναι στην πραγματικότητα το όνομα του παιχνιδιού. Όπως και στο παιχνίδι που βλέπουμε στο Squid Game, έτσι και στο Ppopgi, τα παιδιά προσπαθούσαν να χαράξουν το σχήμα.

Μερικές φορές οι πλανόδιοι πωλητές απένειμαν βραβεία (για παράδειγμα παιχνίδια) σε παιδιά που είχαν κόψει όμορφα το καλούπι. Όπως ήταν αναμενόμενο, στο TikTok ξεκίνησαν ήδη τα challenges, με αρκετό κόσμο να προσπαθήσει να χαράξει επιτυχώς το σχήμα. Όσο πιο περίτεχνο το σχέδιο, τόσο πιο δύσκολο το παιχνίδι.

Πώς να φτιάξεις το viral Dalgona Candy

Θεωρητικά, η συνταγή του dalgona candy είναι πολύ εύκολη. Χρειάζεσαι μόνο δύο συστατικά: ζάχαρη (1 1/2 κ.σ.) και μαγειρική σόδα (μια πρέζα). Πρώτα, καραμελώνεις τη ζάχαρη και στη συνέχεια, προσθέτεις μαγειρική σόδα και η καραμέλα αφρίζει.

Αφήνεις το μείγμα να γίνει σκληρό σε ένα χαρτί ψησίματος, έχοντας αποτυπώσει ένα σχήμα (μπορείς να χρησιμοποιήσεις κουπάτ).

Η διαδικασία δεν φαίνεται δύσκολη αλλά απαιτεί προσοχή, καθώς η ζάχαρη/καραμέλα μπορεί να καεί εύκολα. Επίσης, η συνταγή δεν θα βγει με baking powder. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις ό,τι ζάχαρη θέλεις.

Tips για σίγουρη επιτυχία

  • Συγκέντρωσε στον πάγκο όλα τα υλικά από την αρχή.
  • Προτίμησε να χρησιμοποιήσεις μία κουτάλα από ανοξείδωτο ατσάλι κι ένα ξύλινο chopstick. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μικρό τηγάνι κι ένα ξύλινο κουτάλι.
  • Χρησιμοποίησε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, γιατί όταν λιώνει η ζάχαρη, καίγεται πολύ γρήγορα. Η χρήση κουτάλας διευκολύνει να υπολογίσεις πόσο μακριά ή κοντά πρέπει να έχεις τη ζάχαρη στη φωτιά.
  • Μην αφήσεις τη ζάχαρη να καεί.
  • Να είσαι υπομονετικός στο καραμέλωμα, αλλά γρήγορος όταν έρθει η ώρα να προσθέσεις μαγειρική σόδα.
  • Άφησε το μείγμα να κρυώσει για 15-20 δευτερόλεπτα πριν πιέσεις για το σχήμα. Διαφορετικά, το καλούπι σου θα κολλήσει. Πίεσε απαλά την καραμέλα, μερικές φορές (όχι πολύ βαθιά ταυτόχρονα) για να μην κολλήσει το κουπάτ.
  • Άφησε το dalgona candy να κρυώσει εντελώς πριν το βγάλεις από το χαρτί ψησίματος.