Aaron Thomas/Unsplash
ΦΑΓΗΤΟ

Πώς θα γίνεις καλύτερος μάγειρας στο σπίτι σου

Από την εποχικότητα μέχρι την καλή πρώτη ύλη και την ισορροπία στις γεύσεις, η μαγειρική θέλει καλές βάσεις.

Από τη δημοτικότητα των reality show μαγειρικής και των σειρών του Netflix μέχρι τις υψηλές πωλήσεις που σημειώνουν τα cookbooks ακόμα και στην ψηφιακή εποχή, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι περισσότεροι από εμάς επενδύουμε τον χρόνο μας στην κουζίνα.

Χρειάζεται βέβαια μια ολόκληρη ζωή για να ξύσεις την επιφάνεια του γαστρονομικού κόσμου και να μπεις στα άδυτα της μαγειρικής μερικών από των σπουδαιότερων chef του κόσμου. Γι΄αυτούς, η δουλειά τους στην κουζίνα είναι τρόπος ζωής και όχι ένα ωράριο 9-5.

Στην κουζίνα του σπιτιού σου όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απαιτητικά. Αν αγαπάς τη μαγειρική και το καλό φαγητό, μπορείς να βελτιώσεις τις ικανότητες σου, ακολουθώντας απλώς μερικές συμβουλές.

Η σωστή βάση είναι σίγουρα το ζητούμενο, γι’ αυτό πριν θελήσεις να εντρυφήσεις σε δύσκολες τεχνικές, ακριβά gadgets και περίπλοκες συνταγές, βεβαιώσου ότι ξεκινάς από την καλή πρώτη ύλη και τον σεβασμό γύρω από το φαγητό. Στην πορεία, θα πετύχεις και την Béarnaise sauce.

Εστίασε στην εποχικότητα και την εντοπιότητα

Η τροφή που επιλέγουμε να βάλουμε στο πιάτο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Η εποχιακή κουζίνα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εντοπιότητα (να σκεφτείς δηλαδή ποια είναι τα καλύτερα υλικά στο μέρος όπου ζεις), τη διατήρηση (τι μπορείς να βγάλεις από λαχανικά και φρούτα όταν δε θα είναι στην εποχή τους, όπως για παράδειγμα οι πίκλες), να εστιάσεις στις πρώτες ύλες της κάθε εποχής και τελικά να τολμήσεις να πεις «όχι» στη ζήτηση.

Η επίσκεψη στη λαϊκή αγορά κρίνεται απαραίτητη και κυρίως σε μία βιολογική, καθώς είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αγοράσεις εποχικά προϊόντα. Αναζήτησε μια πιστοποιημένη αγορά, έχοντας ως στόχο να αγοράσεις φρέσκα προϊόντα κατευθείαν από τους παραγωγούς.

Μαγειρεύοντας εποχικά, αναδεικνύεις το μέρος όπου ζεις και τρώγοντας τελικά διαφορετικές ποικιλίες λαχανικών και φρούτων, κατανοείς καλύτερα το πώς αλλάζουν οι εποχές. Το ίδιο ισχύει για τα ψάρια, που έχουν και αυτά τις εποχές τους αλλά και για τα ζώα όσον αφορά τις περιόδους που παράγουν γάλα, ώστε να φτιαχτούν τα παράγωγα, αν μιλάμε για μικρές μονάδες και ελεγχόμενα προϊόντα.

Το να γνωρίζεις από που προέρχονται αυγά, πουλερικά και κρέας είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα. Επίλεξε έναν κρεοπώλη που σέβεται την πρώτη ύλη και μάθε από πού προέρχεται το κρέας που θα επιλέξεις, πώς έχει μεγαλώσει το ζώο ή το πτηνό και με τι έχει τραφεί. Επίσης, ένας καλός κρεοπώλης μπορεί να σου δώσει συμβουλές για το πώς να μαγειρέψεις διαφορετικά κομμάτια και να κόψει ή να ξεκοκαλίσει το κρέας για σένα.

Φύτεψε τα δικά σου μυρωδικά και βότανα

Δε χρειάζεται να διαθέτεις κάποιο μεγάλο κήπο για να καλλιεργήσεις τα δικά σου μυρωδικά και βότανα. Μπορείς να ξεκινήσεις από μία γλάστρα με βασιλικό και σιγά-σιγά να εμπλουτίσεις την καλλιέργειά σου.

Επίσης, σημαντικό για μια zero food waste φιλοσοφία είναι να μάθεις πώς να διατηρείς τα λαχανικά και τα φρούτα σου.  Ίσως εκπλαγείς με το πόσα τρόφιμα δεν πρέπει να διατηρούνται ποτέ στο ψυγείο, όπως αβοκάντο, σκόρδο και κρεμμύδια. Απλά τρικ όπως η αποθήκευση βοτάνων σε όρθια θέση στο νερό (όπως τα λουλούδια) βοηθούν ώστε να διατηρηθούν πολύ περισσότερο.

Φτιάξε το δικό σου ψωμί με προζύμι

ψωμί με προζύμι Bread and Chaos

Ένα νέο κύμα artisanal φούρνων σαρώνει τα τελευταία χρόνια την Αθήνα. Αρτοποιοί αποφάσισαν να εντρυφήσουν στο προζύμι κι έστησαν μοντέρνα bakeries διεκδικώντας τον χώρο τους δίπλα σε φούρνους – σταθερές αξίες που επιμένουν εδώ και χρόνια στο ζυμωτό, προζυμένιο ψωμί.

Το προζύμι ήταν η λέξη – κλειδί της καραντίνας, καθώς το lockdown έγινε η αφορμή να καταπιαστούν πολλοί από εμάς με τα ζυμάρια. Το προζύμι δίνει πιο γευστικό, αρωματικό και τελικά ωφέλιμο για τον οργανισμό, ψωμί. Όταν μάλιστα τα άλευρα που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα βιολογικά, το αποτέλεσμα είναι ένα αληθινό ψωμί.

Αφιερώνοντας χρόνο για να φτιάξεις το δικό σου ψωμί και αναζητώντας το καλύτερο αλεύρι, έρχεσαι σε επαφή με μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία και αφιερώνεις χρόνο σε κάτι τόσο βασικό για τη διατροφή σου, όπως το ψωμί.

Καλλιέργησε τη μαγειρική αντίληψη

AP

Βιβλία μαγειρικής. Περιοδικά. Websites και blogs φαγητού. Μπορούν όλα να σου δώσουν υπέροχες ιδέες γύρω από τη μαγειρική και πολύτιμες συμβουλές. Μπορούν όμως και να σε μπερδέψουν.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα ενός πιάτου, ακόμη και με μια καταπληκτική συνταγή. Για παράδειγμα, τι γίνεται αν η κουζίνα του συγγραφέα είναι πιο δυνατή από τη δική σου; Πόσο μεγάλο είναι ένα μεγάλο κρεμμύδι; Μια πρέζα αλάτι; Τι πρέπει να κάνει, λοιπόν, κανείς για να τα βγάλει πέρα και φυσικά να πετύχει το φαγητό;

Η μαγειρική αντίληψη είναι πιο σημαντική από το να ακολουθήσεις κατά γράμμα τη συνταγή, όπως επίσης η επιλογή των υλικών και το πώς τους συμπεριφέρεσαι. Αν για παράδειγμα κάνεις μια καλοκαιρινή συνταγή με ντομάτες τον χειμώνα, το αποτέλεσμα δε θα είναι σίγουρα το ίδιο.

Η γεύση είναι αυτή που θα σε καθοδηγήσει. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου όταν μαγειρεύεις. Χρησιμοποίησε τη συνταγή ως οδηγό, όχι ως απόλυτο κανόνα.

Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, υπάρχει και η εξαίρεση. Η ζαχαροπλαστική είναι ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο από τη μαγειρική και οι συνταγές θα πρέπει να ακολουθούνται όσο το δυνατόν πιο πιστά. Προσπάθησε να είσαι πάντα όσο το δυνατόν πιο ακριβής και πιστός στις μετρήσεις των συνταγών ζαχαροπλαστικής, χρησιμοποιώντας ιδανικά μια ψηφιακή ζυγαριά.

Εξόπλισε σωστά την κουζίνα σου

chefs ιστορίες Unsplash

Από μαχαίρια και peeler μέχρι τρίφτες και ξύλα κοπής, υπάρχουν προϊόντα που κάνουν το μαγείρεμα πιο εύκολο και διασκεδαστικό. Το μαχαίρι είναι πιο σημαντικό εργαλείο σε μια κουζίνα, γιατί χωρίς αυτό δεν μπορείς να ολοκληρώσεις σχεδόν καμία διαδικασία.

Ένα κλασικό μαχαίρι σεφ είναι και το πρώτο που πρέπει να έχεις στη συλλογή σου. Με αυτό, φέρνεις εις πέρας το 90% των καθημερινών εργασιών στην κουζίνα, και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται κοψίματα φρούτων, λαχανικών, κρεάτων και ψαριών.

Ο Brendan McDermott, σεφ-καθηγητής και ειδικός στις τεχνικές και τα είδη των μαχαιριών, στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης της Νέας Υόρκης, συνιστά – σύμφωνα με το Epicurious, ένα μαχαίρι σεφ 20-25 εκατοστών. Αν και αναγνωρίζει, όπως λέει, ότι είναι ελαφρώς πιο μακρύ και ίσως κάποιος να μην αισθάνεται άνετα στην αρχή, είναι το μακρύτερο άκρο που κάνει το μαχαίρι πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό. «Όσο μεγαλύτερη είναι η λεπίδα για να κόψεις ένα συστατικό, τόσο πιο ασφαλές είναι».