ΦΑΓΗΤΟ

Restaurant 100 -The 2021 Special

Ποια είναι τα 100 κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας για το 2021;

Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς τα 100 κορυφαία εστιατόρια και πρόσωπα που διακρίνονται φέτος στα Restaurant 100 Awards. Στην πέμπτη τους διοργάνωση, και επειδή η χρονιά που πέρασε ήταν σαφώς ασυνήθιστη, τα Restaurant 100 τροποποίησαν τις κατηγορίες βράβευσης και συμπεριέλαβαν γευστικές εμπειρίες όπως τα Out of the Box Dining Experiences, το Wine & Drinks Culture και τα Feel-Good Restaurants. Παρουσιάστρια της τελετής απονομής ήταν η δημοσιογράφος Γεωργία Δρακάκη.

Βραβεύσεις απέσπασαν εστιατόρια κάθε ύφους από κάθε γωνιά της χώρας όπως: το Delta, η Σπονδή, το Hervé και το Annie Fine Cooking στην Αθήνα, τo Salonica, το Χαρούπι και το Πσαράς Ιχθυοπωλείον στη Θεσσαλονίκη, το Πεσκέσι στην Κρήτη, το Γαστροδρόμιο “Εν Ολύμπω” στην Πιερία, το ΜεΖεν στον Βόλο, η Μαραθιά στην Τήνο και το Φοίνο στην Καλαμάτα.

Οι κριτές, όπως κάθε χρονιά, ψήφισαν με απόλυτη ελευθερία, χωρίς να δεσμεύονται από κάποια λίστα προεπιλογών. Ιδιαίτερη βαρύτητα για την φετινή χρονιά έχει το Top 20 των νέων εστιατορίων που άνοιξαν αψηφώντας την πανδημία:

1. Delta, Αθήνα
2. Hervé, Αθήνα
3. Dopios, Αθήνα
4. Τζουτζούκα, Αθήνα
5. Gastone, Αθήνα
6. CTC, Αθήνα
7. Le Pavillon, Αθήνα
8. Iguazu, Αθήνα
9. Kobra, Αθήνα
10. Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη
11. BeefBar, Αθήνα
12. Vezene, Σαντορίνη
13. Monzù, Αθήνα
14. Nōema, Μύκονος
15. Ovio, Αθήνα
16. Annie Fine Cooking, ΑΘήνα
17. Pelagos, Αθήνα
18. Πσαράς Ιχθυοπωλείον, Θεσσαλονίκη
19. Φοίνο, Καλαμάτα
20. Ergon Agora East, Θεσσαλονίκη

Την πρώτη θέση σε κάθε επιμέρους κατηγορία της φετινής powerlist απέσπασαν τα παρακάτω εστιατόρια:

Top 20 All-Τime Classic Restaurants – Σπονδή
Top 10 Feel-Good Restaurants – Αleria
Top 10 Out of the Box Dining Experiences – Birdman
Top 10 Wine & Drinks Culture – By the Glass
Top 10 Streetfood – Hoocut

Η κατηγορία των Top 20 All-Τime Classic Restaurants αφιερώθηκε στη μνήμη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη για τον οποίο και μίλησε η κόρη του, Ζωή Χατζηγιαννάκη.
Η ψήφος των κριτών ανέδειξε επίσης είκοσι σεφ για την ικανότητά τους να καινοτομήσουν δημιουργώντας νέες γεύσεις, να εμπνεύσουν με τις συνταγές τους και την ηλεκτρονική τους παρουσία, να συγκινήσουν με το κοινωνικό τους πρόσωπο και να μας δώσουν το καλό παράδειγμα σε επίπεδο πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον.