ΚΡΑΣΙ

Σάμος: Μοναδικός ορεινός αμπελώνας, παράδοση αιώνων

Σε ένα νησί που είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τα κρασιά του και που μπορεί να υπερηφανεύεται για τον παγκοσμίου φήμης αμπελώνα του Μοσχάτου, ο Οίκος Μεταξά βρήκε το νέο του «σπίτι».

«Το να είσαι αμπελουργός είναι δύσκολο, σχεδόν ηρωικό, αλλά το κάνουμε με πάθος, γιατί στη Σάμο ζούμε αρμονικά με τη γη και τη φύση. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε για να διατηρήσουμε τη γη και τις παραδόσεις μας για τα παιδιά μας και για τις γενιές που έρχονται» λέει ο Δημήτρης, ένας από τους Σαμιώτες αμπελουργούς που προμηθεύει τον Οίκο Μεταξά με το Μοσχάτο σταφύλι του.

Σε ένα νησί που είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τα κρασιά του και που μπορεί να υπερηφανεύεται για τον παγκοσμίου φήμης αμπελώνα του Μοσχάτου, ο Οίκος Μεταξά βρήκε το νέο του «σπίτι».

Στη Σάμο, σε έναν υπέροχο αμπελώνα με Μοσχάτο σταφύλι, στις πλαγιές του όρους Άμπελος, το METAXA LIKNON είναι κρυμμένο ανάμεσα σε παραδοσιακές πεζούλες και πλούσια φύση και προσφέρει στους επιλεγμένους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία.

Χάρη στη μοναδική της θέση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, η Σάμος αποτελεί μία από τις τελευταίες οάσεις βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο. Το «Μοσχάτο της Σάμου» ή «μικρόρωγο» καλλιεργείται με τον παραδοσιακό τρόπο, με τον πιο δυναμικό αμπελώνα να αναπτύσσεται στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Άμπελος, ανάμεσα στις παραδοσιακές πεζούλες.

Οι οικογενειακοί κλήροι είναι συνήθως μικροί και τα πολύτιμα σταφύλια τους φροντίζονται και τρυγιούνται πάντα με το χέρι. Στη Σάμο, το Μοσχάτο αμπέλι ευδοκιμεί χάρη στις εξαιρετικές συνθήκες που προσφέρει το νησί.

Το ιδανικό κλίμα και υπέδαφος γεννούν σταφύλια με εξαιρετικά αρώματα και σάκχαρα που κατατάσσουν το Μοσχάτο της Σάμου ανάμεσα στα πιο αρωματικά κρασιά στον κόσμο. Κάποια από τα πιο αρωματικά σταφύλια Μοσχάτου Σάμου αναπτύσσονται σε υψόμετρο 250-500 μέτρων.

Στη Σάμο, από αυτό το συγκεκριμένο υψόμετρο και απευθείας από τους ντόπιους αμπελουργούς, ο Metaxa Master προμηθεύεται Μοσχάτα σταφύλια απαράμιλλου αρωματικού χαρακτήρα. Τα σταφύλια οινοποιούνται στο νησί και το κρασί μεταφέρεται στην Κηφισιά, στις εγκαταστάσεις του Οίκου Μεταξά.

Στην Κηφισιά ωριμάζουν και παντρεύονται με εκλεκτά παλαιωμένα οινικά αποστάγματα και ένα αρωματικό ελιξίριο από βότανα, για να δημιουργηθεί το METAXA, το αυθεντικό ελληνικό κεχριμπαρένιο ποτό.

METAXA LIKNON, ένας οργανικός αμπελώνας στη Σάμο

μοσχάτο Όραμα του Οίκου Μεταξά είναι να εμπνεύσει όλο και περισσότερους αμπελουργούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, με μακροχρόνιο στόχο τη βιωσιμότητα του αμπελώνα της Σάμου.
Όραμα του Οίκου Μεταξά είναι να εμπνεύσει όλο και περισσότερους αμπελουργούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, με μακροχρόνιο στόχο τη βιωσιμότητα του αμπελώνα της Σάμου.

Το 2017 ο Οίκος Μεταξά απέκτησε τον πρώτο δικό του αμπελώνα στη Σάμο με σκοπό να συνδεθεί πιο στενά με το Terroir του και τους αμπελουργούς του νησιού και να δημιουργήσει ένα δεύτερο δικό του «σπίτι», που θα συμπληρώνει το ιστορικό εργοστάσιο και τα κελάρια στην Κηφισιά.

Ήδη από το 2017, ο Metaxa Master Κωνσταντίνος Ράπτης, που είναι έμπειρος οινοποιός με βαθιά γνώση της αμπελουργίας, πήρε την απόφαση να καλλιεργήσει αυτόν τον αμπελώνα ακολουθώντας βιολογικές μεθόδους και με το όραμα να λειτουργήσει ως παράδειγμα βιώσιμων γεωργικών πρακτικών για τους αγρότες της Σάμου.

«Το ΜΕΤΑΧΑ LΙΚΝΟΝ είναι ο χώρος όπου ερευνούμε πώς πρέπει να προσαρμόσουμε τις γεωργικές πρακτικές μας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».

Τα αμπέλια ηλικίας έως 80 ετών έχουν πλέον βρει πιο υγιή χώρο για να αναπτυχθούν απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά τους και επιστρέφοντας στη γη ό,τι λαμβάνουν από εκείνη. Το πιο ισορροπημένο οικοσύστημα του αμπελώνα στο LIKNON έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη συγκομιδή, αλλά με σταφύλια υψηλότερης ποιότητας, με πιο πυκνά αρώματα.

«Το ΜΕΤΑΧΑ LΙΚΝΟΝ είναι ο χώρος όπου ερευνούμε πώς πρέπει να προσαρμόσουμε τις γεωργικές πρακτικές μας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Στο LIKNON δοκιμάζουμε νέες μεθόδους, μαθαίνουμε και προετοιμαζόμαστε για το μέλλον. Το Terroir μας είναι η επιτομή της δέσμευσης του Οίκου μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον» εξηγεί ο Μetaxa Master.

Μέχρι το έτος 2023 τα μοσχάτα σταφύλια του LIKNON θα λάβουν επίσημα τη βιολογική πιστοποίηση.

Οινοποίηση και το Κελάρι

Στο κελάρι του METAXA LIKNON
Στο κελάρι του METAXA LIKNON

Αφού τρυγηθούν παραδοσιακά με το χέρι, τα σταφύλια του αμπελώνα του LIKNON οινοποιούνται ακολουθώντας μια ιδιαίτερη διαδικασία: αμέσως μετά το πάτημα των σταφυλιών προστίθεται στον χυμό τους οινόπνευμα έως 15% κατ’ όγκο.

Το οινόπνευμα «ενισχύει» τον χυμό του σταφυλιού και δεν επιτρέπει την έναρξη της ζύμωσης, κρατώντας ανέπαφα όλα τα ζωηρά, πρωταρχικά αρώματα του Μοσχάτου. Αυτός ο ειδικός τύπος κρασιού ονομάζεται «vin de liqueur» ή «mistelle». Το Μοσχάτο κρασί vin de liqueur έχει έντονο αρωματικό χαρακτήρα και αποκαλύπτει νότες ξηρών καρπών, μελιού και αποξηραμένων φρούτων.

Μετά την οινοποίηση έρχεται η ώρα να τοποθετηθούν τα κρασιά σε δρύινα βαρέλια στο κελάρι του LIKNON. Εδώ τα κρασιά θα παλαιώσουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια και θα εξελιχθούν αρωματικά αποκαλύπτοντας πιο πολύπλοκες και ώριμες νότες.

μοσχάτο Το Μοσχάτο σταφύλι
Το Μοσχάτο σταφύλι

Οι μικρές σοδειές των Μοσχάτων κρασιών, που παράγονται από τα σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και παλαιώνονται αποκλειστικά στο κελάρι του LIKNON, θα χρησιμοποιηθούν –όταν έρθει η σωστή στιγμή– για τη δημιουργία μιας πολύτιμης συλλεκτικής έκδοσης METAXA.

Η κεχριμπαρένια ώρα

μοσχάτο Το μοναδικό ηλιοβασίλεμα από τον αμπελώνα.
Το μοναδικό ηλιοβασίλεμα από τον αμπελώνα.

Η εμπειρία στο LIKNON φτάνει στο αποκορύφωμά της κατά τη διάρκεια της κεχριμπαρένιας ώρας του ηλιοβασιλέματος. Αυτή ακριβώς τη στιγμή οι επισκέπτες συγκεντρώνονται για να απολαύσουν την ηρεμία της φύσης και τα χρυσά χρώματα του ήλιου που βουτά στο Αιγαίο.

Με ένα long drink METAXA στο χέρι προετοιμάζονται για το δείπνο ανταλλάσσοντας τις ιστορίες της ημέρας.

μοσχάτο

Για να ολοκληρωθεί η εμπειρία, το ελληνικό κεχριμπαρένιο ποτό συνδυάζεται με τις τοπικές γεύσεις που εξερευνούν περαιτέρω τα αρώματά του, σε ένα μενού δημιουργία του chef Γιάννη Μπαξεβάνη.

Αμπελόφυλλα και μελάσα από τον αμπελώνα, άνυδρα καρπούζια που φυτρώνουν ανάμεσα στα αμπέλια και τον ελαιώνα του LIKNON το καλοκαίρι, μανιτάρια που συλλέχθηκαν στη σκιά των ψηλών πεύκων στο όρος Άμπελος τον χειμώνα, φρέσκα ψάρια όλο τον χρόνο από ντόπιους ψαράδες αρταίνονται με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τον ελαιώνα, αναδεικνύοντας κάθε εποχή του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα τα γεύματα φιλοξενούνται στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι του «Guest House» με υπέροχη θέα στον αμπελώνα και στη θάλασσα, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι οι επισκέπτες απολαμβάνουν ένα γεύμα στην εξωτερική «Pergola».

Η Αρχιτεκτονική

μοσχάτο Σάμου

«Αντί για κτίριο, το LIKNON είναι ένα τοπίο που δανείζεται τη δυναμική των πέτρινων ξερολιθιών που αναπτύσσονται στην κοιλάδα του βουνού.

Ακολουθώντας τα ίχνη ενός παλιού πέτρινου μονοπατιού, το LIKNON ξετυλίγεται σε διαδοχικά ύψη που συγκρατούν οι πεζούλες οδηγώντας τον επισκέπτη σε μια διαδρομή γύρω και κάτω από τη γενέτειρα των αμπελιών.

Σε κάποια σημεία ο επισκέπτης βυθίζεται υπόγεια για να έρθει σε επαφή με τις ρίζες του Μοσχάτου και του ίδιου του ΜΕΤΑΧΑ. Είναι μια διαδραστική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις» καταλήγει ο Δημήτρης Καραμπατάκης από το Creative Director K–Studio.