ΦΑΓΗΤΟ

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης υπάρχει ένα καφέ πολύ πιο κουλ από τα άλλα

Ένα κείμενο ύμνος στην ούμπερ κουλ αισθητική του TOMS Flagship Store και όσα αυτά πρεσβεύει στην ζωή της πόλης.

Η πρώτη σκέψη για καφέ στην πόλη αυτή φωνάζει από μακριά ‘παραλία’. Εκεί που το μάτι χάνεται στον Θερμαϊκό, εκεί που ζει και αναπνέει η πόλη με εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ. Όμως ελάχιστα τετράγωνα πιο πάνω από την παραλία, στο 22 της οδού Τσιμισκή, βρίσκεται ένας χώρος στον οποίο μπαίνοντας αφήνεις ό,τι σε απασχολεί στην πόρτα.

Το TOMS Flagship Store είναι κάτι που ως Αθηναίος ζηλέυω αφόρητα. Ένας εκπληκτικά χαλαρωτικός χώρος που μυρίζει φρεσκοαλεσμένο καφέ και είναι διακοσμημένος με αισθητική που θα ζήλευε κάθε μαγαζί της χώρας. Ειλικρινά, πιστεύω ότι κάθε μικρή καφετέρια θα ήθελε να μοιάζει έτσι όταν μεγαλώσει. Μόνο που το συγκεκριμένο μαγαζί είναι πρώτα ένα εμπορικό κατάστημα υπόδυσης και αξεσουάρ και μετά μια καφετέρια.

 

Στους τοίχους το One for One, διαχρονικό σύνθημα της TOMS για όλες εκείνες τις ενέργειες που θα έχεις ακούσει ότι ωφελούν εκείνους που το έχουν ανάγκη. Με κάθε αγορά ενός ζευγαριού εσπαντρίγες, με κάθε γυαλί ηλίου, με κάθε ένα αντικείμενο TOMS, βοηθάς να κάνεις τον κόσμο λίγο καλύτερο. Μόνο που πηγαίνοντας σε αυτό το μαγαζί, βοηθάς εκ προοιμίου τον δικό σου κόσμο να γίνει καλύτερος. Προφανώς και υπάρχουν προϊόντα της εταιρείας σε αυτόν τον χώρο. Από εκεί ξεκίνησε πριν εξελιχθεί σε έναν χώρο διασκέδασης και αναψυχής.

Προσπαθώ να θυμηθώ πότε έχω νιώσει το ίδιο ευχάριστα σε κάποιο καφέ και ειλικρινά δεν καταφέρνω να το συνδέσω με στιγμές στην Ελλάδα. Ένιωθα έτσι στο Macondo, το αγαπημένο μου καφέ στο Λονδίνο, ένιωσα έτσι τον Φλεβάρη στην Νέα Υόρκη χαζεύοντας ένα diner στο Upper East Village, ένιωσα έτσι σε ένα ανακαινισμένο φαρμακείο που πλέον λειτουργούσε ως bistro στο Βερολίνο. Και θα μου πεις είναι ανάγκη να θυμίζει Ευρώπη ένα καφέ για να είναι ωραίο. Θα σου απαντήσω απλά ότι αν βρεθείς στα σκαλιά, στους καναπέδες και τους διαδρόμους του, θα αντιληφθείς ότι είναι η αύρα ενός μαγαζιού και όχι η ταυτότητά του που σε κερδίζει με τη μία.

 

Ακόμα κι αν άνοιξε παλιότερα ως κλασικό καφέ, πλέον στον κάτω χώρο θα βρεις cocktails αλλά και μερικά μεξικάνικα πιάτα για να χορτάσεις την πείνα σου. Αυτό όμως που θα χαρείς περισσότερο από όλα, είναι να απολαμβάνεις αυτές τις γεύσεις στη γαλήνη και την χαλαρότητα που θα βρεις στο χώρο, σε αυτές τις μοκέτες που καλύπτουν το πάτωμα, στην ξυλεία τριγύρω, στις άνετες πολυθρόνες που είναι εκεί για εσένα.

Το industrial περιβάλλον δίνει ένα ψυχρό τόνο στο μαγαζί αλλά είναι τα έντονα κόκκινα στοιχεία αλλά και οι κλασικές αποχρώσεις της TOMS που δίνουν στον χώρο την ζεστασιά που του αρμόζει. Ο εξωτερικός χώρος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος αλλά δένει πολύ με το εσωτερικό για εκείνους που αναζητούν τον αέρα.

 

Η δική μου πρόταση όμως είναι να αφεθείς στην ουρμπανίλα του εσωτερικού χώρου, να βγάλεις φωτογραφία το κρεμαστό ποδήλατο και να αράξεις σε μία πολυθρόνα με το βιβλίο σου. Αφήνοντας πραγματικά ό,τι σε απασχολεί έξω από αυτό το μαγαζί, για να μπορέσεις να βιώσεις την εμπειρία του όπως σου αξίζει.