Βloomberg via Getty Images Chris Goodney
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Στη Νέα Υόρκη ο κόσμος δεν θέλει να φύγει από τα εστιατόρια

Μία πρώτη εικόνα από το άνοιγμα της εστίασης στο Μεγάλο Μήλο που ίσως -σε λίγο καιρό- να δούμε και στην Αθήνα.

Ιδιοκτήτες εστιατορίων, υπεύθυνοι σάλας και σερβιτόροι στη Νέα Υόρκη έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ενθουσιώδεις πελάτες που δεν θέλουν να σηκωθούν από τα τραπέζια τους. Τα χρονικά όρια των κρατήσεων διευρύνονται, ο κόσμος κλείνει νωρίτερα τραπέζι για το μεσημεριανό του γεύμα και τα χρήματα δεν λογαριάζονται και τόσο πολύ. Αναμένοντας την επανεκκίνηση της εστίασης στην Αθήνα, η Νέα Υόρκη επιβεβαιώνει πώς ο κόσμος πεθύμησε τα αγαπημένα του εστιατόρια και μπαρ και ότι μόλις αυτά ανοίξουν, ίσως ζήσουμε ανάλογες καταστάσεις. Από τη μία ο φόβος και οι κοινωνικές αποστάσεις και από την άλλη ένας χρόνος «εγκλεισμού» μακριά από τις καθημερινές χαρές της ζωής.

Στο Cote, το κορεατικό steakhouse με αστέρι Michelin στην περιοχή Flatiron, όλα αλλάζουν. Τα τραπέζια για δύο αυξάνονται σε τέσσερα και έξι άτομα. Οι πελάτες εξακολουθούν να κρατούν τις αποστάσεις, αλλά διασκεδάζουν. Είναι ακόμη και «επιπόλαιοι», σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη Simon Kim.

«Παραγγέλνουν χωρίς να σκέφτονται τα έξοδα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που άλλαξε. Οι άνθρωποι ήταν απασχολημένοι. Τώρα θέλουν να κάνουν παρέα». Καθώς τα εστιατόρια της Νέας Υόρκης έχουν χωρητικότητα 50%, οι πελάτες καλωσορίζονται πίσω, αλλά ορισμένοι ιδιοκτήτες και μετρ αντιμετωπίζουν μια νέα, κάπως απροσδόκητη πρόκληση. Μέσα σε χαρούμενες συγκεντρώσεις, άφθονο αλκοόλ και γεύματα που δεν μπαίνουν σε χρονικό πλαίσιο, η εναλλαγή του κόσμου δε γίνεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς.

Οι εστιάτορες έχουν περάσει τον τελευταίο χρόνο με τη λαχτάρα να ξαναδούν τους πελάτες στα μαγαζιά τους. Τώρα, ορισμένοι από αυτούς δε θέλουν να φύγουν. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δε χρειάζεται να επιστρέψουν στο γραφείο μετά το μεσημεριανό γεύμα, δε σταματάνε για ποτά μετά τη δουλειά και όλα τα εστιατόρια πρέπει να κλείσουν στις 11 μ.μ., οι επισκέπτες συγκεντρώνονται σε λιγότερα τραπέζια για λιγότερες ώρες. «Δε βλέπουμε αυτή τη βιασύνη μετά τη δουλειά. Ούτε τα κοστούμια» λέει ο Bryan Siegel των εστιατορίων Scarpetta. «Τις καθημερινές, η πλειοψηφία των πελατών έρχεται από τις 6:30 έως τις 8 μ.μ.».

Το Scarpetta είναι ένα από τα πολλά εστιατόρια όπου το προσωπικό προσπαθεί να επιβάλει χρονικά όρια: Το εστιατόριο περιλαμβάνει μία «πολιτική 90 λεπτών» που έρχεται γραπτώς με το email επιβεβαίωσης, λέει ο Siegel και επίσης στέλνει ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα μία ώρα πριν από την άφιξη των επισκεπτών για να τους υπενθυμίσει τον περιορισμό του χρόνου. «Παρ ‘όλα αυτά, προσπαθούν να είναι ευγενικοί, ειδικά όταν οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να απολαύσουν τα εστιατόρια εδώ και αρκετό καιρό». «Νομίζω ότι ο χρόνος που πέρασε έκανε τους ανθρώπους να εκτιμήσουν την απλότητα ενός δείπνου με φίλους χωρίς να χρειάζεται να στέκονται δύο μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλον για να μιλήσουν» λέει ο Tony Fortuna, ιδιοκτήτης του TBar Steak & Lounge.

Μπορεί αρκετές επιχειρήσεις να δηλώνουν «πολυάσχολες» όμως αυτή δεν είναι η μεγάλη εικόνα. Χιλιάδες εστιατόρια της Νέας Υόρκης παραμένουν κλειστά ή αγωνίζονται να παραμείνουν ζωντανά. Κι αν μαγαζιά δηλώνουν full σε κρατήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το 50% της χωρητικότητάς τους.

«Είναι δύσκολο να μετακινούμε ευγενικά τους επισκέπτες» λέει η Barbara Sibley, ιδιοκτήτρια του La Palapa στο St. Marks. «Έχοντας εφαρμόσει μέτρα για να τηρηθούν οι αποστάσεις, οι πελάτες βλέπουν κενά τραπέζια και σκέφτονται ότι δεν έχουμε τόση δουλειά». Παρ ‘όλα αυτά, οι εστιάτορες τονίζουν ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που είναι ευτυχείς να αντιμετωπίσουν και ότι κατανοούν πολύ τους πελάτες. Πολλά εστιατόρια έχουν δημιουργήσει λεπτομερή emails που λένε στους επισκέπτες τι να περιμένουν, αν θα πρέπει να ντυθούν ζεστά ή όχι, τι συμβαίνει σε περίπτωση βροχής κ.λπ., ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπενθυμίζουν ακόμη και ότι απαγορεύεται ο χορός.