ΜΠΑΡ

Στο Mr. Fox τα cocktails είναι σοβαρή υπόθεση

Γιατί η βιωσιμότητα, η ζύμωση και το food waste έχουν σημασία ακόμα για τη γεύση που θα έχει το cocktail σου.

Μία κολεκτίβα ετερόκλητων προσωπικοτήτων έστησε ένα all-day μαγαζί βγαλμένο από το υψηλής αισθητικής bar culture του Mayfair, που επαναπροσδιορίζει τα κλασικά ποτά με γερές δόσεις ρεμπελισμού. Στο Mr. Fox, λέξεις όπως βιωσιμότητα, ζύμωση και food waste βγαίνουν από το trending now και γίνονται ο κανόνας σε ένα νέο μενού με 14 signature cocktails που βασίζονται σε απρόβλεπτους συνδυασμούς.

Επαγγελματίες από τον χώρο των επιχειρήσεων, των media και της εστίασης, οι Πάνος Κανατσούλης, Λευτέρης Κεφαλάς, Άρης Δούκας, Άγγελος Τριάντης και Martin Hazell, συνθέτουν την ομάδα πίσω από το Mr.Fox και παρουσιάζουν το δικό τους όραμα για ένα μητροπολιτικό μπαρ, όπου έχει δοθεί σημασία μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι θαμώνες θα αντάλλαζαν απόψεις στην μπάρα, θα υπέκυπταν στη γοητεία των bartenders και θα εξερευνούσαν γεύσεις και αισθήσεις δίνοντάς του το ελεύθερο να προτείνουν (omakase). Θα λικνίζονταν με fun groove ήχους, θα νοσταλγούσαν τους Daft Punk, θα έπιαναν συζήτηση στην επιβλητική σκάλα – που οδηγεί σε ένα καθηλωτικό art section με 100+ κορυφαία έργα τέχνης – και θα έτρεχαν να συναντήσουν την παρέα στο πατάρι.

Περιμένοντας καρτερικά αυτή την ημέρα που θα πάρουμε πίσω όσα στερηθήκαμε με την πανδημία, το Mr. Fox σερβίρει φανταστικά cocktails και advanced bar food στον άνετο εξωτερικό του χώρο, που αποτελεί ουσιαστικά μία κομψή προέκταση ενός κτιρίου που παραπέμπει σε ένα παλιό, αγγλικό σπίτι. Το μπλε χρώμα κυριαρχεί, μαζί με τα βελούδα, τις ξύλινες επενδύσεις, την εντυπωσιακή ταπετσαρία «μαγεμένο δάσος» και τις θεαματικές αψίδες του μπαρ. Με τον σχεδιασμό των νέων στολών της ομάδας, το Mr. Fox κλείνει το μάτι στο τρομερό παιδί της λονδρέζικης fashion σκηνής, Alexander McQueen.

 

Πρωτοποριακοί και απρόβλεπτοι είναι οι συνδυασμοί των πρώτων υλών στα 14 signature cocktails που συνθέτουν το δεύτερο μέρος του καταλόγου. Το bar team, με επικεφαλής τον Πάνο Κανατσούλη και τον Δημήτρη Ρούσσο να ηγείται επάξια της ομάδας, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα μενού ενδιαφέρον, πρωτότυπο αλλά πάνω από όλα ουσιώδες. Με ονόματα που σίγουρα σε κάνουν να αδημονείς για αυτό που θα πιεις, οι προτάσεις του μπαρ προσφέρουν ένα τεράστιο twist πάνω στα κλασικά ποτά.

Και τα 14 cocktails έχουν ιδιαίτερη σύλληψη, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα το foodie στοιχείο. Tεχνικές, όπως το fermentation και η ανθράκωση που γίνεται in house, όσο και εξοπλισμός συμβάλλουν ώστε να διατηρείται πάντα η ίδια συνέπεια και να παρέχεται κάθε φορά ένα το τέλειο αποτέλεσμα. Παράλληλα, υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος μεταξύ μπαρ και κουζίνας, μία ανταλλαγή υλικών, προκειμένου να μειωθεί στο μηδέν το food waste και να υπάρχει μία ουσιαστική χρήση των πρώτων υλών.

Στο 12 Monkeys, που είναι ουσιαστικά ένα gin fizz με twist, αντί για ασπράδι αυγού χρησιμοποιείται ρεβίθι (έχουμε ουσιαστικά μία vegan εκδοχή) το οποίο στη συνέχεια γίνεται χούμους στην κουζίνα. Αξίζει να πούμε ότι fermentation αποτελεί μια παραδοσιακή τεχνική διατήρησης στον χρόνο, που υποστηρίζει την αειφορία και τη βιωσιμότητα. Οι φίνες πούδρες που θα δεις σε κάποια από τα ποτά, όπως αυτή που στολίζει το ποτήρι στο Sleeping Bees προέρχεται από υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί (ζύμωση άγριο ρύζι και αλάτι).

Στο άκρως καλοκαιρινό Tropical Penetration – μια μετενσάρκωση ουσιαστικά της Pina Colada, το τεπάτσε προκύπτει από ζύμωση ανανά, με τα leftovers του φρούτου να μετατρέπονται σε σάλτσα για το κοτόπουλο στην κουζίνα.  Ο κατάλογος κλείνει με το Trash-Formers, ένα cocktail που όπως λέει και το όνομά του, προκύπτει ξεκάθαρα από τα leftovers. «Πρέπει να υπάρχει ουσία πίσω από ό,τι κάνουμε. Έχουμε αποδομήσει κλασικά cocktails για να δώσουμε την πιο άρτια και φίνα εκδοχή τους, μέσα από τεχνικές και εξοπλισμό» λέει ο Δημήτρης Ρούσσος.

Το μπαρ ολοκληρώνεται με τα cans – η εμφιάλωση των οποίων γίνεται φυσικά από το Mr. Fox σε κουτάκια που έχουν έρθει από την Αγγλία – με τέσσερις επιλογές: Chery Lady, μία πολύ φίνα εκδοχή του Cuba Libre, The Great Paloma, The Morning Kiss και The Crazy Donkey.

To τέλειο gift box με cocktails που εμφιαλώνονται στο Mr. Fox
To τέλειο gift box με cocktails που εμφιαλώνονται στο Mr. Fox

Σύντομα τα cans θα βρίσκονται σε ένα καλοφτιαγμένο stand δίπλα στο μπαρ, για όποιον επιθυμεί να αγοράσει φεύγοντας, ενώ προσφέρονται ανά τέσσερα με διαφορετικές ετικέτες ως gift box. Τα cocktails συμπληρώνονται ιδανικά από ένα αναβαθμισμένο bar menu με επιλογές που τρώγονται κατά βάση με το χέρι και μοιράζονται με την παρέα. Φανταστικά Carne Asadas και Jamaican tacos, Tsukune (κιμάς κοτόπουλου, κάσιους, σουσάμι, τσιπς λαχανικών), Yakitori (ψητό κοτόπουλο, yakitory caramel, spring onions, τσιπς λαχανικών) και Macaroni & cheese (πες ναι στο λάδι τρούφας).

 

Το φετινό καλοκαίρι σηματοδοτεί μια εξαιρετική συνεργασία για το Mr. Fox καθώς ενώνει τις δυνάμεις του με το Ποσειδώνιο στις Σπέτσες. Η ομάδα του μαγαζιού έχει αναλάβει ήδη τα περιφερειακά μπαρ του θρυλικού ξενοδοχείου ενώ στις 11 Ιουνίου εγκαινιάζεται και το μεγαλύτερο project, Palms by Mr. Fox. «Το mentality, η αισθητική και οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και γεύσεις συνάδουν με τη φιλοσοφία μας. Είναι μια συνεργασία για την οποία χαιρόμαστε πάρα πολύ» καταλήγει ο Λευτέρης Κεφαλάς.

Mr. Fox, Λαοδίκης 38, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8981 654. Ανοιχτά καθημερινά από τις 10:00, www.mrfoxbar.com