ΦΑΓΗΤΟ

Στο The Last Slice θα παρακαλάς για το τελευταίο κομμάτι

H Δώρα Τσαμπάζη γράφει για το βασανιστήριο που ζούσε τόσα χρόνια χωρίς να μπορεί να φάει ένα σωστό κομμάτι πίτσα "στο πόδι" και πώς βρήκε τον παράδεισο σε ένα "τελευταίο κομμάτι" πίτσα.

Υπήρχε ένα συγκεκριμένο είδος πιτσαρίας στις αμερικάνικες σειρές και ταινίες που πάντα ζήλευα.  Αυτή που την τρως «στο πόδι» ή την παίρνεις στο χέρι μαζί με ένα τεράστιο κουτί αναψυκτικό. Τεράστια κομμάτια πίτσας που έτρωγαν οι πρωταγωνιστές στο τέλος της ημέρας, μετά από ξενύχτι ή μετά το σινεμά. Γιατί να μην υπάρχει κάτι τέτοιο και στη Θεσσαλονίκη, αναρωτιόμουν.

 

Το βασανιστήριο μου έφτασε στο τέλος του, το 2013, όταν οι φούρνοι του The Last Slice, έπιασαν δουλειά. Το The Last Slice, έγινε αυτό ακριβώς που βλέπαμε στις σειρές. Πίτσα και μόνο πίτσα στο χέρι, (ούτε μπουγάτσα, ούτε σάντουιτς, ούτε τοστ, ούτε καφέδες) με αναψυκτικό ή μπύρα. Σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, στην Προξένου Κορομηλά και δίπλα σε πολλά μπαράκια και καταστήματα, αποτελεί ο επίλογος μιας κουραστικής μέρας όσων εργάζονται στο κέντρο, ή το «σβήσιμο» όσων τα πίνουν και ξενυχτούν στο κέντρο.

 

Η ιδέα είναι εκπληκτική, αν σκεφτείς ότι την πίτσα την έχουμε συνδυάσει με βραδιές mundial, champions league και ταινίας στο σπίτι, αλλά όσο κι αν θέλαμε να την απολαύσουμε στο δρόμο, δεν μπορούσαμε με την ίδια ευκολία που «τσιμπούσαμε» οτιδήποτε άλλο «στο πόδι». Έπρεπε να πάμε σε μπουγατσατζίδικο, και αν ήμασταν τυχεροί, θα είχε πίτσα, και αν ήμασταν τυχεροί, θα ήταν και καλή. Γιατί λοιπόν να υπάρχει  γυράδικο και να μην υπάρχει πιτσαρία take ‘n’ go;

 

 

Γι ‘ αυτό και το όνομα. Η κάθε πίτσα έχει 4 μεγάλα κομμάτια, οπότε μια παρέα 2 ατόμων αυτομάτως την έχει προλάβει. Η ερώτηση που ακούνε τα παιδιά εκεί τουλάχιστον 60 φορές τη  μέρα, είναι: «Φίλε, σε πόση ώρα βγαίνει η επόμενη;;» Ευτυχώς, η επόμενη βγαίνει πάντα γρήγορα.

 

Η ζύμη της είναι η κλασική λαχταριστή λεπτή στον πάτο, αλλά ψωμωμένη και χορταστική στην άκρη. Όσοι αφήνουν στο τέλος την άκρη, γιατί δεν έχει άλλο γεύση πίτσας, δεν ξέρουν να τρώνε πίτσα.

 

Οι γεύσεις σίγουρα δεν είναι οι συνηθισμένες που παραγγέλνουμε τα βράδια από την πιτσαρία της γειτονιάς όπως η σπέσιαλ, η με απ’όλα. Αν είναι να κάνεις κάτι θα το κάνεις σωστά. Αν υποθέσουμε ότι θα φας τρία κομμάτια, θα ξεκινήσεις με μία ελαφριά siciliana με ρόκα, ντομάτα και μοτσαρέλα. Θα συνεχίσεις με μία diavola, με πραγματικά  διαβολική γεύση και θα ολοκληρώσεις με την pancetta, με το αυθεντικό ιταλικό λαχταριστό μπέικον. Φυσικά μπορείς να παραγγείλεις μία πίτσα με δύο, τρεις ή και τέσσερις διαφορετικές γεύσεις. Όρεξη να’χεις να δοκιμάζεις.

 

Στο τέλος βέβαια υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτείς και να φύγεις χωρίς να έχεις καταλάβει ποια από όλες είναι η αγαπημένη σου γιατί απλώς σου άρεσαν όλες πάρα πολύ.

 

Δεν πειράζει. Την επόμενη φορά θα ξέρεις στα σίγουρα. Εξάλλου η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, και στο The Last Slice, θα πας και θα ξανά πας.

The Last Slice: Προξένου Κορομηλά 1, τηλ. 23112422664