ΦΑΓΗΤΟ

Στον Κότταβο θα νιώσεις σαν να τρως στο πατρικό σου

Μία ταβέρνα που απογειώνει τις παραδοσιακές γεύσεις σε έναν χώρο που αποπνέει ζεστασιά και αναμνήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ξεκάθαρα μια στροφή στην ελληνική κουζίνα, στα προϊόντα που παράγει η ελληνική γη και στις συνταγές με τις οποίες μεγαλώσαμε από μικροί. Κι όμως, όσο ενδιαφέρουσα και όμορφη κι αν είναι αυτή η στροφή, αυτό που βλέπουμε τελικά να συμβαίνει είναι εστιατόρια ακριβά, με διακοσμήσεις που επιζητούν εντυπωσιασμό και κουζίνες μπερδεμένες. Όλα αυτά ευτυχώς τα έχει αρκετά ξεκάθαρα στο μυαλό του ο Κότταβος και ξέρει πως να προσφέρει καλό, παραδοσιακό και πεντανόστιμο φαγητό που θυμίζει γιαγιαδίσια κουζίνα στα καλύτερά της.

Τούτο το μαγαζί άνοιξε σε έναν πολύ όμορφο χώρο στο Περιστέρι πριν από δύο περίπου μήνες. Και θα σου μιλήσω πρώτα για τον χώρο, όχι μόνο επειδή είναι η πρώτη εντύπωση που έχεις από κάθε μαγαζί αλλά και επειδή είναι ένα από τα δυνατά του χαρτιά. Ο Κότταβος δεν έχει τίποτα το επιτηδευμένο, δεν θυμίζει καμία ταβέρνα που έχεις δει μέχρι τώρα και δεν είναι υπερφορτωμένος με τα ίδια και τα ίδια αναμνηστικά του παρελθόντος. Ίσα ίσα σε κάθε γωνιά του μαγαζιού υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που σου θυμίζουν το σπίτι της γιαγιάς σου. Παλιά έπιπλα άλλης εποχής, σερβάν με παλιές φωτογραφίες, πορτ μαντό σαν αυτό που κρέμαγε ο παππούς σου το παλτό και έβαζε τα παπούτσια πριν βγει από το σπίτι, καρέκλες ξύλινες, συρταριέρες και καναπέδες που σε γυρίζουν κατευθείαν στα παιδικά σου χρόνια.

Όμως δεν είναι μόνο η διακόσμηση που το πετυχαίνει αυτό αλλά και η κουζίνα του Κοτταβού που αποτελείται από παραδοσιακές συνταγές που έχουν έρθει στο σήμερα. Τραχανότο Αραχωβίτικο, χυλοπίτες Αράχωβας, Κατσικάκι Νάξου, γιουβέτσι γάμπαρης Αμβρακικού είναι μόνο μερικά από τα κυρίως πιάτα που έχω λατρέψει. Όλα τους ευπαρουσίαστα και σε κάθε μπουκιά κλείνεις τα μάτια και σου έρχονται ξανά παλιές αναμνήσεις. Από ορεκτικά ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά τα μανιτάρια αλλά και τα καλτσούνια Χανίων που μου θυμίζουν τις διακοπές που έχω κάνει στην Κρήτη. Βλέπεις, δύο από τους ιδιοκτήτες είναι από την Κρήτη και έχουν μεταφέρει με άρτιο τρόπο τη γνώση της κρητικής κουζίνας στον Κότταβο, ενώ η υπόλοιπη ομάδα έχει καταβολές από το Ιόνιο από όπου προέρχονται και τα περισσότερα ψαρικά που θα δεις στον κατάλογο.

Άλλωστε, όλα τους τα υλικά προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας. Ζυμαρικά από το Ηράκλειο, μανιτάρια από τα Γρεβενά, πρώτες ύλες από την Αράχωβα και κρέατα από μικρούς παραγωγούς από την Νάξο. Πολλά από αυτά που δοκιμάζεις στα πιάτα του και γλείφεις τα δάχτυλά σου, μπορείς και να τα αγοράσεις κιόλας για να πειραματιστείς στο σπίτι σου. Στα ποτά η φιλοσοφία είναι η ίδια αφού βρίσκεις μόνο ελληνικά αποστάγματα, ελληνικές μπύρες αλλά και μοναδικές ποικιλίες κρασιών. Στον Κότταβο θα βρεις τρία in house κρασιά ενώ ανάμεσά τους είναι το πρώτο ελληνικό malbec που παράγεται στην Νεμέα. Θα το ζητήσεις με το όνομα Αριάδνη και να είσαι σίγουρος ότι θα σου φύγει το σαγόνι με την γεύση και τα αρώματά του.

Τόση ώρα δεν έχεις ρωτήσει από που προέρχεται το όνομα και απορώ πως άντεξες. Βάλε τσικουδιά από το Ηράκλειο και κάτσε να στα πω. Ο ‘Κότταβος’ ήταν παιχνίδι επιδεξιότητας που έπαιζαν οι αρχαίοι Έλληνες στα νυχτερινά συμπόσια για διασκέδαση και για να περνάει η ώρα. Σκοπός του παιχνιδιού αυτού ήταν να πετύχουν ένα στόχο. Σαν βολή χρησιμοποιούσαν κρασί που το εκσφενδόνιζαν με το στόμα ή το πετούσαν με το χέρι κρατώντας ένα ρηχό πιάτο. Στόχος ήταν η πλάστιγγα, μια πιατέλα που ήταν προσαρμοσμένη ψηλά σε ένα ραβδί, ή έπλεε σε μια λεκάνη με νερό. Η πλάστιγγα έπρεπε να πέσει κάτω ή να βυθιστεί ή πέφτοντας να γίνει “καπέλο” σε ένα αγαλματάκι που ήταν στημένο από κάτω. Ανάλογα με την περίπτωση, το χρησιμοποιούσαν και ως μαντείο, ερμηνεύοντας την τροχιά του κρασιού ή της πλάστιγγας κατά την ελεύθερη πτώση. Για ανταμοιβή έβαζαν την πλάστιγγα, ή διάφορα άλλα δώρα. Το πιο σημαντικό έπαθλο ήταν η ερωτική εύνοια. Σημασία είχε όχι μόνο να πετύχουν το στόχο, αλλά και η καλαισθησία της κίνησης και της τροχιάς του κρασιού κατά το παιχνίδι. Το παιχνίδι ήταν τόσο δημοφιλές, που κάποιος ονόματι Αθηναίος λένε ότι είχε συγκεντρώσει πλούσια συλλογή βραβείων.

Και αφού το έμαθες κι αυτό, ήρθε η ώρα για το γλυκό. Εγώ θα σου προτείνω Μπαμπά με μαρμελάδα ροδάκινο και ρούμι για να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια και να φύγουμε. Από τον Κότταβο το σίγουρο είναι ότι φεύγεις πάντα χορτάτος, όχι μόνο από το υπέροχο φαγητό του αλλά και από τις αναμνήσεις που σου δημιουργεί. Θα σου πω να πας όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί το μενού θα αλλάζει δύο φορές τον χρόνο και είναι κρίμα να μην δοκιμάσεις τα πάντα.

Μιλτιάδου 14, Περιστέρι, τηλ: 210 5757997