ΦΑΓΗΤΟ

Αυτή η γαριδομακαρονάδα είναι η καλύτερη σαρακοστιανή συνταγή εκεί έξω

Σερβίρεται με ούζο, ούζο και ούζο.

Τελευταία που λέω στον κόσμο ότι έμαθα να μαγειρεύω στα 30, αντιλαμβάνομαι από τις αντιδράσεις τους ότι δεν με παίρνουν και πολύ στα σοβαρά. Υποθέτουν, φαντάζομαι, ότι  με κάποιον τρόπο θα υπερβάλλω. Όταν εξηγώ όμως ότι είχα μάστερ στο ντελίβερι και ότι η σπεσιαλιτέ μου ήταν το τοστ γαλοπούλα/τυρί/ντομάτα/μαγιονέζα, μιλώ πολύ κυριολεκτικά.

Αν εξαιρέσεις μια πάναπλη συνταγή κόκκινου μακαρονιού που μου είχε μάθει η γιαγιά μου, δεν ήξερα να φτιάχνω τίποτα άλλο. Αλλά τίποτα άλλο. Κι ακόμα κι αυτή, επειδή το ζυμαρικό έπρεπε να βράσει μέσα στο νερό μαζί με τον τοματοπελτέ, δεν ήξερα πώς να τη μεταφράσω σε κάποια άλλη συνταγή με μακαρόνι όπου η σάλτσα πρέπει να φτιαχτεί, ας πούμε, ξεχωριστά. Γι’ αυτό και η μητέρα μου μού έλεγε συχνά, «παιδί μου, θα πεθάνεις όταν μείνεις μόνη σου, θα σε βρουν σε μία γωνία». Έκανα πως χαζογελούσα κι ότι δεν το έπαιρνα προσωπικά, αλλά με απασχολούσε. Κι αν με βρουν σε μια γωνία; Κι αν κλείσουν όλα τα ντελίβερι του κόσμου; Κι αν συμβεί η αποκάλυψη των ζόμπι; Τι θα τρώω όταν τελειώσουν οι κονσέρβες;

 Αποφάσισα, λοιπόν, ότι για άνθρωπος που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως ανεξάρτητος, δεν γίνεται να προσπαθώ να ξεπαγώσω 1 φιλέτο κοτόπουλου και να ξεπαγώνω κι άλλα 10 (τρου στόρι), επειδή δεν γνώριζα πως αν δεν τα ‘χεις χωρίσει εξαρχής θα γίνουν μασίφ. Ότι δεν γίνεται να κοιτάζω ετικέτες προϊόντων και να διαβάζω αραμαϊκά. Και κυρίως, ότι από τη στιγμή που το φαγητό είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας μου και συνοδεύει τις καλύτερες στιγμές της εβδομάδας παρέα τους αγαπημένους μου ανθρώπους, θα ήθελα να μπορώ να προσφέρω κάτι παραπάνω κι εγώ στην εμπειρία πέρα από την παρουσία μου.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης

Το προσφέρω πλέον σε κάθε αφορμή. Στον εαυτό μου με το ταπεράκι που γεμίζω με τα χέρια μου κάθε βράδυ για να το πάρω την επόμενη μέρα στη δουλειά και στους υπόλοιπους για το κλισέ που λέει πως το φαγητό που φτιάχνεται με αγάπη έχει καλύτερη γεύση. Ανακάλυψα βέβαια στην πορεία, πως τις καλύτερες αφορμές για μια νέα μαγείρισσα τις δίνουν οι ειδικές ή εορταστικές μέρες του έτους γιατί σε σπρώχνουν να καταπιαστείς με υλικά και συνταγές που ίσως τον υπόλοιπο καιρό παραγκωνίζεις. Στη δική μου περίπτωση, αυτά είναι τα θαλασσινά και η ξεχωριστή περίσταση είναι η Σαρακοστή. Γιατί μεγάλωσα στον Πειραιά και μπορώ να σου πω πως δεν υπάρχουν και πολλά καλύτερα πράγματα από την παρέα σου μαζί με ένα Ούζο ΜΙΝΙ και θέα τη θάλασσα.

 

Φέτος θα φροντίσω να συμβεί πλάι σε μια γαριδομακαρονάδα που θα έχω φτιάξει εγώ. Αν έχεις κι εσύ διάθεση για μάζωμα ή θες απλώς να πειραματιστείς, μπορείς να δοκιμάσεις την παρακάτω συνταγή. Ενδείκνυται για ανθρώπους σαν κι εμένα που βρίσκουν το comfort zone τους στην pasta.

Στις οδηγίες, ο σεφ Αλμπέρτο Σιμιλλίδης:

Γαριδομακαρονάδα με κοφτό μακαρόνι, ψητά ντοματίνια & αμύγδαλα (+ φέτα προαιρετικά)

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

 

8 μεγάλες γαρίδες

500 γρ. κοφτό μακαρόνι

1/2 κούπα ντομάτα τριμμένη

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/2 φινόκιο ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 σφηνάκι ούζο

60 γρ. σπασμένα αμύγδαλα

Αλάτι

Πιπέρι

5-6 φύλλα φρέσκος βασιλικός

Τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα

Ηλιέλαιο για το σοτάρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τώρα που έχεις συγκεντρώσει τα συστατικά σου, θα βράσεις το μακαρονάκι και θα το σουρώσεις. Στη συνέχεια θα ζεστάνεις σε ένα τηγάνι το ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά και θα σοτάρεις τις γαρίδες (εάν είναι υγρές, σκούπισέ τις πριν τις ρίξεις στο τηγάνι).

Προσθέτεις το φινόκιο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και στη συνέχεια τα σβήνεις με ούζο. Είναι η ώρα για το μακαρονάκι, την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και τον φρέσκο βασιλικό.

(Εάν δεν έχεις τελειοποιήσει την παρακάτω τεχνική ή δεν την έχεις αποπειραθεί καν, μπορεί να ανακατέψεις τα υλικά με κουτάλα όπως κάνουμε οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί).

Θα γαρνίρεις με τριμμένο τυρί της επιλογής σου (άκουσέ με και βάλε παρμεζάνα) και σπασμένα αμύγδαλα.

 

Επειδή όμως το Ούζο ΜΙΝΙ θα έχει βγει στο τραπέζι πριν καν σερβίρεις το φαγητό, μία συμβουλή για το τέλος.

Στο ποτήρι θα βάλεις πρώτα το ούζο, μετά το νερό, μετά τον πάγο. Έμαθα πως είναι πολύ σημαντικό για να μην κρυσταλλώνουν τα έλαια του γλυκάνισου.

Μάνα, ανεβήκαμε επίπεδο. Δεν θα με βρουν σε μια γωνία.

Για ακόμα περισσότερες σαρακοστιανές συνταγές που ταιριάζουν ιδανικά με το αγαπημένο μας Ούζο ΜΙΝΙ, μπες στο minisarakosti.gr.