123RF
ΦΑΓΗΤΟ

Τα 5+5 καλύτερα brunch της Αθήνας

Ο σύμβουλος επικοινωνίας και instagramer Δημήτρης Τσακούμης προτείνει τα δικά του αγαπημένα μπραντσάδικα στην πόλη.

Τα τελευταία χρόνια, το κυριακάτικο (και όχι μόνο) brunch, έχει εξελιχθεί σε μία από τις αγαπημένες συνήθειες της πόλης, με τις επιλογές πια να είναι και πολλές και καλές. Ολοένα και περισσότερα μαγαζιά εντάσσουν το brunch στη φιλοσοφία τους, προσφέροντας χορταστικά και διαφορετικά μενού.

Παρακάτω ακολουθούν 5 (+5) εξαιρετικές επιλογές. Πρώτα δοκιμάζεις, μετά μας ευχαριστείς.

Me

Δεν εκπλήσσει που αυτό το μινιόν all-day εστιατόριο-καφέ στο Κολωνάκι με το λαχταριστό, ασυνήθιστο και σε γενικές γραμμές υγιεινό μενού και με ατμόσφαιρα μεταξύ ‘Σκανδιναβίας του Νότου’ και ‘Νέας Υόρκης της Μεσογείου’, έχει γίνει αμέσως talk-of-the town.

Το άνοιξε, βλέπεις, μέσα στο καλοκαίρι ο Ηλίας Σταυρόπουλος, ο οποίος για χρόνια μας ετοίμαζε healthy πιάτα στο It της Σκουφά και τώρα, στο πρώτο ολόδικό του concept, έχει προσθέσει επιπλέον -εκτός από την εμπειρία του στις νόστιμες γεύσεις- κι όλο το έμφυτο charm και το άγρυπνο αετίσιο μάτι που διαθέτει ως οικοδεσπότης. Σε τέλειο location για χάζι και casual κουτσομπολιό το Μe μαζεύει ήδη για καθημερινό brunchάρισμα το πιο μοντέρνο crowd της πλατείας, μια αφρόκρεμα από urbanistas που τρελαίνονται για βιολογικά αβγά μαγειρεμένα με όλους τους τρόπους (δοκίμασε οπωσδήποτε τα scrambled με σολομό και αβοκάντο), για low cal σαλάτες with a twist ή για τον ελαφρύ πλην αριστουργηματικό μπακλαβά μιλφέιγ.

Καψάλη 10, ΑΘήνα, 210 7242588

Το Βαζάκι

View this post on Instagram

Μεταβολίζοντας όχι μόνο το χθεσινό αλκοόλ, αλλά & τις ενοχές που συνεπάγεται ένα γερό ξενύχτι, προτίμησα να μη χαρίσω αυτή τη φωτεινή & ανοιξιάτικη after-party Κυριακή στο hangover, αλλά να κάνω recovery με γυμναστική (δες stories) & ultra-healthy brunch στο Βαζάκι, το ξακουστό στα βόρεια προάστια για τους cold-pressed χυμούς τουΤο Βαζάκι στο Χαλάνδρι, λοιπόν, καθέ Σαββατοκύριακο σερβίρει το πιο υγιεινό brunch της πόλης, αποκλειστικά με vegeterian ή vegan πιάτα, όπως το Hawaian Burger με μπιφτέκι λαχανικών, κρεμμύδι, ντομάτα, ανανά & (προαιρετικό) αβγό ή το avocado toast-τρέλα της φωτογραφίας. Και είναι πραγματικά φανταστικό (ναι συνεχίζει να με εκπλήσσει) το πόσο του γούστου μου έχει εξελιχθεί να είναι η ωμοφαγική κουζίνα & ζαχαροπλαστική όταν δουλεύεται με αγάπη Για παράδειγμα, τα δύο raw vegan γλυκά της επόμενης φωτό (swipe left), το mocca “cheesecake” (μους από κάσιους, cold brew coffee, σιρόπι αγαύης) & το “snickers”, δυο guilt-free απολαύσεις νέας γενιάς, σαν γλυκές καρτ ποστάλ από ένα καλύτερο, αειφόρο, ηθικό, μα όχι ξενέρωτο, και ελπίζω κοντινό, μέλλον #dimitrisgoesbrunching @tobazakijuicebar #dimitrisgoesfoodie #brunch #vegan #healthy #juicebar #tobazaki

A post shared by Dimitris Goes (@dtsakoumis) on

Επηρεασμένος από τη vegan τάση που όλο και φουντώνει (και είναι σίγουρα το μέλλον στη διατροφή για εκατομμύρια λόγους), πηγαίνω συχνά για ultra-healthy brunch στο ΒΑΖΑΚΙ, ξακουστό στα βόρεια προάστια για τους cold-pressed 100% φυσικούς χυμούς του, μόνο από βιολογικά φρούτα και λαχανικά, τους οποίους κάνει και delivery στις γύρω περιοχές με ποδήλατο παρακαλώ!

Το ΒΑΖΑΚΙ Juice Bar στο Χαλάνδρι, λοιπόν, κάθε Σαββατοκύριακο σερβίρει ένα πιστοποιημένα organic brunch, αποκλειστικά με vegeterian ή vegan πιάτα, όπως το Hawaian Burger (μπιφτέκι από κόκκινα φασόλια, γαλλική σαλάτα, κρεμμύδι, ντομάτα, ανανά και προαιρετικό αβγό), το vegan hot dog (με λουκάνικο από tofu) ή το avocado toast-τρέλα που είναι και το best-seller του. Στα αγαπημένα μου και τα σαντουϊτσάκια ‘Τομάτα και Δροσιά Καλοκαιριού’ (τομάτα, vegan mayo, extra παρθένο Μεσσηνιακό ελαιόλαδο, ρίγανη και φύλλα βασιλικού).

Περισσότερο, όμως, από τα αλμυρά, είναι πραγματικά φανταστικό (ναι, συνεχίζει να με ξαφνιάζει) το πόσο του γούστου μου έχει εξελιχθεί να είναι η ωμοφαγική… ζαχαροπλαστική όταν δουλεύεται με αγάπη. Για παράδειγμα, τα πεντανόστιμα raw vegan Mocca Cheesecake (μους από κάσιους, cold brew coffee, σιρόπι αγαύης) και το Healthy Snickers (αμύγδαλα, χουρμάς, φυστικοβούτυρο, καραμέλα από χουρμά, σοκολάτα από ακατέργαστο κακάο και βούτυρο καρύδας), δυο guilt-free απολαύσεις νέας γενιάς, σαν γλυκές καρτ ποστάλ από ένα καλύτερο, αειφόρο, ηθικό, μα όχι ξενέρωτο, διατροφικό μέλλον.

Αριστοτέλους 33 Χαλάνδρι, 210 6800067

Queen Bee

Είναι όλα καλοφτιαγμένα, σπάνιας ποιότητας και σούπερ νόστιμα στο Queen Bee, το delicatessen bakery στην Πατριάρχου Ιωακείμ με το smart crowd, τη στρατηγική θέση στο πιο κοσμικό σταυροδρόμι της Αθήνας και (φυσικά) τις αντίστοιχες τιμές…

Όμως, αν έπρεπε να δώσω τα βραβεία “μην χάσετε στο Queen Bee!” αυτά θα πήγαιναν:

α) Στο Double Bake Choco, ένα συγκλονιστικό διπλοφουρνιστό κρουασάν, τόσο μοναδικό στην Αθήνα, που εξαφανίζεται πρώτο, όσες φορές κι αν το βγάλει ο φούρνος μέσα στη μέρα.

β) Στο burger, που διαφέρει απ’ όλα τα υπόλοιπα burger της Αθήνας, έτσι ντελικάτο και εκπληκτικά αφράτο που είναι το ψωμάκι του και λεπτές οι ισορροπίες ανάμεσα στο μπιφτέκι και στις σος του.

γ) Στις πιο υγιεινές, αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικές, επιλογές του καταλόγου, όπως το vegan κέικ από μαύρο φασόλι κι αβοκάντο, το κρύο matcha latte και το σάντουιτς με σολομό και αβοκάντο σε ένα ανεπανάληπτο home-made γερμανικό πολύσπορο ψωμί που τρώγεται άνετα και μόνο του σαν κέικ.

δ) Στα προσεκτικά διαλεγμένα έξτρα υλικά που μπορείς να προσθέσεις άφθονα στα πιάτα ώστε να φτιάξεις το δικό σου παραμύθι. Για παράδειγμα, τρελαίνομαι με τη δημιουργία μου ‘Ομελέτα με ασπράδια, μανιτάρια πλευρώτους και σπαράγγια’. Don’t judge…

Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Αθήνα, 210 7209033

Kitchen Lab by Akis Petretzikis

Το μαγαζί του Άκη Πετρετζίκη, του συμπαθητικού μάγειρα με τα tattoo και τα 1,2M followers στο Instagram, έφερε στην Αγία Παρασκευή τις πιο διάσημες αμερικάνικες λιχουδιές στην αυθεντική (πληθωρική, λαχταριστή, ανοικονόμητη) εκδοχή τους, για χάρη ανθρώπων σαν εμένα κι εσένα που έχουμε οργανική ανάγκη όλα αυτά τα σάντουιτς-πύργους και τα bagel- υπερπαραγωγή, τα ζουμερά banana cake με τη λιωμένη αλμυρή καραμέλα & τα cheese cake των εκατομμυρίων αμαρτωλών θερμίδων, που εξιλεώνονται -δεν λέω-σε κάθε πεντανόστιμη μπουκιά!

Λίγο ακριβό μου έχουν σχολιάσει κάποιοι, αλλά δεν το συμμερίζομαι για τέτοιες τεράστιες ποσότητες και πλούσια υλικά.

Την πρώτη φορά που πήγα αισθάνθηκα κάπως άβολα με τόσες φωτογραφίες και branding ‘Akis Petretzikis’ τριγύρω, αλλά ήταν τόσο κόλαση τα pancakes με λιωμένη σοκολάτα και τριμμένο μπισκότο on top, που και ξαναγύρισα πολλές φορές ακόμη και έβγαλα και φωτογραφία κάτω από τη γιγαντοαφίσα του -όπως είχα κάνει και στην Αβάνα του Φιντέλ Κάστρο.

Ανθυπολοχαγού Τασσόπουλου 2, Αγία Παρασκευή, 210 6016779

Monsieur Barbu

Το γοητευτικό Monsieur Barbu στο Κουκάκι είναι αυτό που ψάχνεις για χαλαρό, ατμοσφαιρικό, σχεδόν παριζιάνικο brunch με όλες αυτές τις σούπερ-νόστιμες υποσχέσεις στο μενού του: από eggs benedict με πανσέτα αρωματισμένη με θυμάρι και avocado toast με μανιτάρια, σπανάκι λεμονάτο, πέστο βασιλικού και αβγό τηγανητό, μέχρι Pretzer caramel pancake (λευκή σοκολάτα, καραμέλα και pretzel stick) ή το εντυπωσιακό Dutch Baby (pancake φούρνου με χειροποίητη πραλίνα, καραμέλα, μπανάνες και σπιτική granola), που έχε μου εμπιστοσύνη δεν θα σ΄απογοητεύσουν.

Πέρα από τα yummy πιάτα, όμως, το Monsieur Barbu κερδίζει επιπλέον πόντους γιατί έχει απίστευτα οικονομικές τιμές που δεν ακολουθούν τα νοίκια της περιοχής, βλέπει από τις ψηλές τζαμαρίες του μια super cute πλατεία -βγάζοντας τις καλές μέρες τραπεζάκια εκεί έξω- και μαζεύει φυσικά το urban bohemian crowd μιας από τις πιο cool γειτονιές της Ευρώπης, σύμφωνα με όλους τους οδηγούς. Κάνε κράτηση γιατί είναι μικρό και για όλους τους παραπάνω λόγους περιζήτητο…

Μάρκου Μπότσαρη 49, Αθήνα, 210 9247555

+5 ακόμη (για παίκτες που τα έχουν δοκιμάσει όλα)

  • Κυριακάτικο brunch με συγκλονιστικό burger αλλά και μπουφέ γλυκών του Στέλιου Παρλιάρου στο smart-classic ATHENÉE της Πανεπιστημίου.
  • Σαμπάνια και επιλογή από κρύα και ζεστά πιάτα στο Winter Garden της Μεγάλης Βρετανίας.
  • Αβγά, αβγά και πάλι αβγά, σε διάφορες ευφάνταστες συνταγές από όλον τον κόσμο, στο HARVEST -Αιόλου και Σοφοκλέους γωνία.
  • Vegan brunch (άντε και κανένα αβγό) στο ολοκαίνουργιο ANANA της Πραξιτέλους, όπου μέχρι και αντί για ζάχαρη χρησιμοποιούν βασιλικό χουρμά.
  • Brunch με ελληνικό fusion twist και ανεμπόδιστη θέα τον Εθνικό Κήπο στο roof garden του NEW HOTEL.

***

Και μην ξεχνάς! Αν θες να ακούσεις και άλλη ποπ κουλτούρα, το ‘POP ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ’ είναι εδώ για σένα: