CLASSIC COCKTAILS

Τα cocktails που θα πιεις για να γιορτάσεις τον Άγιο Βαλεντίνο

Οι καλύτεροι bartender μας προτείνουν τα cocktails που θα πιούμε την μέρα των ερωτευμένων. 

Make cocktails, share them with your Valentine. Αυτή η μέρα είναι η γιορτή των ερωτευμένων. Οι ρίζες του βρίσκονται στη ρωμαϊκή γιορτή Lupercalia που γινόταν για να εορταστεί η γονιμότητα και το ζευγάρωμα. Στα τέλη το 5ου αιώνα ο Πάπας Γελάσιος ο Α’ αντικατέστησε αυτή τη γιορτή με εκείνη του Αγίου Βαλεντίνου. Τη σημερινή του έννοια την πήρε τον 14ο αιώνα και από τότε ορίστηκε η 14η Φεβρουαρίου ως ημέρα των ερωτευμένων. 

Μπορεί να έχεις συνδυάσει αυτή τη μέρα με ένα ωραίο φαγητό με τον Βαλεντίνο σου, σε ένα ρομαντικό σκηνικό πίνοντας ένα υπέροχο cocktail. Επειδή φέτος τα δύο πρώτα είναι δύσκολο να τα βιώσεις εκτός σπιτιού, εμείς αποφασίσαμε να σε βοηθήσουμε στο τρίτο. Ρωτήσαμε τους αγαπημένους σου bartenders και μας πρότειναν συνταγές που μπορείς να φτιάξεις και να πιεις την ημέρα των ερωτευμένων 

Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος 

Ο Κωνσταντίνος μάς προτείνει δύο υπέροχες συνταγές. Το ένα είναι το Rosas danst rosas του οποίου το όνομα προέρχεται από μια τρομερή χορευτική ομάδα (ψάξτε τη) και το δεύτερο είναι μία μη αλκοολική επιλογή με το όνομα Paris’ apple προς τιμήν του μήλου της έριδος με το οποίο ο Πάρις κέρδισε την ωραία Ελένη.

Rosas danst rosas

  • 50 ml rose vodka
  • 20 ml rhubarb cordial
  • 15 ml lime juice

Για την rose vodka:

  • 100 γρ. αποξηραμένα μπουμπούκια τριαντάφυλλου

Τα χτυπάμε σε thermomix ή blender μέχρι να γίνουν σκόνη και έπειτα τα αναμειγνύουμε με 700 ml Onegin premium vodka. Τα αφήνουμε 6 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να αλληλεπιδράσουν. Έπειτα σουρώνουμε με φίλτρο καφέ.

Paris’ apple 

  • 120 ml coconut milk
  • 4 κάστανα
  • 50 ml apple juice 
  • 0.5 γρ. γύρη από την εταιρεία pretty greens 
  • 15 ml beso agave syrup

Χτυπάμε όλα μαζί τα συστατικά σε ένα blender και τρίβουμε λίγο Μοσχοκάρυδο από πάνω, προσθέτοντας 50 ml El Dorado 3.

Αγάπη Πετροπούλου 

Δε θα μπορούσαμε αυτή τη μέρα να μη ζητήσουμε συνταγή από την Αγάπη Πετροπούλου. Κατ’ αρχάς λόγω ονόματος. Όπως μας είπε η ίδια «Cupid ονομάζεται ο Έρως, ο φτερωτός θεός της αγάπης.  Σύμφωνα με τον μύθο, όταν χτυπούσε αυτός ο σκανταλιάρης θεός με τα βέλη του δύο ανθρώπους, αυτοί ερωτεύονταν παράφορα. Όπως περιγράφει ο Σοφοκλής: Ξενυχτά στα απαλά μάγουλα της κοπέλας. Ακαταμάχητος· ούτε θνητός ούτε αθάνατος μπορεί να του ξεφύγει. Κι αυτόν που κατέχει τον τρελαίνει.

Η ιστορία του cocktail Angel Face ξεκίνησε το 1930 όταν ο Harry Craddock δημοσίευσε την υπέροχη συλλογή συνταγών: Savoy Cocktail Book. Η τουλάχιστον αυτή είναι η πρώτη γραπτή πηγή που αναφέρει το εν λόγω cocktail. Η κύρια πηγή έμπνευσης για αυτό το ποτό είναι ο διάσημος γκάνγκστερ της Αμερικανικής ποτοαπαγόρευσης (angel face), ενώ υπάρχει μια θεωρία ότι το συγκεκριμένο cocktail είναι αφιερωμένο στον Rick Blaine, το θρυλικό αστέρι της Casablanca, με πρωταγωνιστή τον Humphrey Bogart.

Όπως και να χει δράττω την ευκαιρία αυτής της ιστορίας αλλά και την κλασική συνταγή του Angel face και του αλλάζω χαρακτήρα. Πειράζω λίγο τα συστατικά της συνταγής όπως και το όνομα. Cupid λοιπόν, ένα cocktail για την ημέρα των ερωτευμένων, των ευτυχισμένων ίσως και των, από τον έρωτα, πικραμένων. Το όνομα φαντάζει αγγελικό, γλυκό και ήπιο αλλά διόλου ήπιο δεν είναι. Τολμηρό, αλκοολικό και πληθωρικό, όπως είναι και ο Έρωτας άλλωστε. Χρόνια πολλά στους ερωτευμένους και μη».

Cupid

  • 20 ml Elephant gin London dry
  • 15 ml Italicus Rosolio Di Bergamotto 
  • 15 ml Briottet creme d’abricot  
  • 20 ml Vecchia Romagna Brandy 
  • 20 ml Calvados

Μέθοδος: Stir.

Ποτήρι: Nick & Nora.

Γαρνιτούρα: Μία μικρή φέτα από φρέσκο μήλο.

Περιστεράκης Πασχάλης

Ο Πασχάλης είναι owner και bartender στο υπέροχο bar της βόρειας Ελλάδας Parrot’s Beak. Όπως μας περιγράφει ο ίδιος: «Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε να βγούμε από το σπίτι και να πάμε στην αγαπημένη μας μπάρα να πιούμε τα ποτά μας. Αφού όμως δεν μπορούμε θα εξετάσουμε τα δύο δεδομένα: Για κάποιον που είναι πιο ρομαντικός και του αρέσει η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου θα πρότεινα ενα simone de beauvoir (που σε κανονικές συνθήκες θα έπινε στο parrot’s beak) όχι μονό λόγω του χρώματος άλλα και επειδή βγάζει στο στόμα και στη μύτη μια γλυκόξινη ρομάντζαδα, κόκκινα φρούτα  και σε κάνει να φέρνεις στο μυαλό σου τις πιο αγαπησιάρικες αναμνήσεις σου».

Simone de beauvoir

  • 40ml Gin
  • 20ml Pink Gink(Red Fruits)
  • 25ml Lime Juice
  • 15ml 3cents Aegean Tonic  Syrup

Προσθέστε  τα συστατικά σε ένα ποτήρι γεμάτο πάγο (τριμμένο κατά προτίμηση) και αναδεύστε.

Για κάποιον σαν εμένα που δε δείχνει και τόσο ρομαντικός (κατά βάθος είμαι) και δεν του πάνε τα τόσο ρομαντικά, επιλέγω κάτι πιο δροσερό, κάτι πιο καλοκαιρινό. Εγώ στη Χρυσή μου (η κοπέλα μου) θα έφτιαχνα ένα φοβερό Mark Rothko (από τον κατάλογό μας και πάλι) να το πιει και να της γεμίζει αναμνήσεις. Δροσερό και με φρεσκάδα, φέρνει στο μυαλό το καλοκαίρι που περιμένουμε να έρθει».

Mark Rothko

  • 50ml Tanqueray Rangpur
  • 25ml Lime Juice
  • 20ml Sugar Syrup
  • 5 Mint Leafs
  • Splash Tonic

Προσθέστε  τα συστατικά εκτόςτου tonic σε ένα shaker γεμάτο πάγο και ανακινήστε καλά. Διπλοσουρώστε σε ένα ποτήρι collins με πάγο και βάλτε μια σταγόνα tonic.

Μαίρη Ταλαιπώρου

Η Μαίρη (Bar manager του Nikkei Peruvian resto-bar και Brand ambassador της Schweppes Greece) αυτή τη μέρα αυτό που περιμένει είναι μια γλυκιά κίνηση. Και πόσο πιο ρομαντική να γίνει αυτή η κίνηση όταν συνδυάζεται με ένα υπέροχο, γλυκό και χρωματιστό cocktail. «Μπορεί να μην είναι του τύπου μου γιορτές σαν αυτή του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Ποιος δε θα απολάμβανε μια γλυκιά κίνηση; Ποιος δε θα κολακευόταν στη θέα ενός λουλουδιού; Ή στην αίσθηση ότι μας σκέφτονται και μας το δείχνουν.

Αφού λοιπόν δεν έχουμε την επιλογή να κάνουμε πολλά μιας και βιώνουμε ιδιαίτερες μέρες, ένας λόγος παραπάνω να γλυκάνουμε και να περιποιηθούμε το ταίρι μας έπειτα από ένα νόστιμο γεύμα.  Και αν δεν είναι του στυλ μας αυτή η εικόνα γιατί να μην απολαύσουμε το cocktail μας όπως εμείς επιθυμούμε.

Ιδανικός συνδυασμός η σοκολάτα με τη φράουλα. Η πρόταση μου είναι το:

Fresa con chocolate

  • 50 ml Brugal extra viejo rum
  • 15 ml Sherry wine
  • 20 ml strawberry kefir
  • 25 ml Dry chocolate 
  • 15 ml coffee liqueur
  • 1 espresso 

Μέθοδος: Shake.

Ποτήρι: Coupette.

Γαρνιτούρα: (Αν επιθυμούμε) Γκοφρετάκι.

Τσακίρης Αντώνης

O Αντώνης Τσακίρης είναι Bar Manager στο Fabrica crafts & cocktails στην Δράμα και μας λέει για τα cocktails του Αγίου Βαλεντίνου “Ο προσωπικός μου συνδυασμός με την γιορτή των ερωτευμένων έρχεται με ένα twisted αγαπημένο μου cocktail, την Margarita και ένα Mocktail που εμπνεύστηκα για αυτήν την μέρα πριν πολύ καιρό. Προσδίδουν μια διαφορετική προσέγγιση στην μέρα αυτήν. 

Where Did Our Love Go

  • 35ml Tequila Blanco
  • 15ml O/Purist Tsipouro
  • 15ml Spiced Red Florinis Peppers Puree
  • 10ml Orange Liquor
  • 25ml Lime Juice
  • 2 dashes Lemon Bitters
  • Spray of Mezcal 

Γαρνιτούρα: Πιπεριές Φλωρίνης/ καπνιστό αλάτι μαζί με mix από πιπεριές στο χείλος του ποτηριού

Μέθοδος: Shake

Ποτήρι: Coupette

Εμπνευσμένο από το γνωστό άσμα των Soft Cell, δημιουργήθηκε για να ενώσει ξανά τους ανθρώπους που άφησαν τον χρόνο να επηρεάσει την αγάπη τους. Ο Spicy χαρακτήρας του συμβολίζει τις ανατροπές στις σχέσεις και τις τριβές τους, ενώ το κάπνισμα της mezcal προσδίδει  γεμάτο στόμα από τις ατέρμονες συζητήσεις. Το κόκκινο χρώμα από τις πιπεριές είναι το σύμβολο της σωματικής, ψυχικής δύναμης και του πάθους που όλοι αναζητούμε παθητικά. Τέλος η φλούδα της πιπεριάς Φλωρίνης στην γαρνιτούρα συμβολίζει τις καρδιές που βρίσκονται καρφωμένες έξω από τα σώματα, τόσο κοντά, άλλα εξίσου και τόσο μακριά από την αγάπη.

«I’ve got this burning, burning, yearnin’
Feeling inside me
Ooh, deep inside me
And it hurts so bad
Baby, baby»   

Love is More

  • 30ml Sour cherry Juice 
  • 40ml Peach Juice 
  • 20ml Lemon Juice
  • 20ml Ginger and honey syrup
  • 1 barspoon Homemade mandarin Marmalade 
  • Flower Water Foam (Espuma)  

Γαρνιτούρα: Καραμελωμένη φλούδα μανταρινιού / φλούδα μανταρινιού 

Μέθοδος: Shake / Double Strain

Ποτήρι: Coupette

Το Love is More δημιουργήθηκε ουσιαστικά όταν με ρωτήσανε «Τι θα έφτιαχνες στην αγαπημένη σου την γιορτή των ερωτευμένων». Και απαντώ λοιπόν λέγοντας ότι η αγάπη είναι ένα sour cocktail, άλλοτε με αλκοόλ και άλλοτε χωρίς, γλυκιά, Spiced  ή λουλουδάτη άλλα και όξινη γεμάτη συναισθήματα, χαρές, ups & downs”.

Πασχάλης Καψάλης

Δεδομένου ότι ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας αφιερωμένος στην αγάπη – και στα γκρέιπφρουτ – δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τίποτα καλύτερο από το Skinos Paloma για να γιορτάσουμε με τον/την Βαλεντινο/α σας! Αφήστε το ροζ χρώμα να ρυθμίσει τη διάθεση της ημέρας.

Skinos Paloma

  • 50 ml Skinos Mastiha Spirit
  • 10 ml fresh lime juice
  • απογεμίζουμε με Grapefruit soda

Ρίξτε τα συστατικά σε ένα ποτήρι γεμάτο πάγο, ανακατέψτε και σερβίρετε σε ένα ποτήρι collins ή highball. Γαρνίρετε με σφήνα γκρέιπφρουτ ή χείλος αλατιού (προαιρετικό).