ΦΑΓΗΤΟ

Τα φαγητά που “σηκώνει” το τζάκι σου χωρίς ψησταριά

Δεν σου λέμε να στήσεις ψησταριά. Σου λέμε να έχεις κάτι να καψαλίζεις στις φλόγες.

Κάθε τζάκι που σέβεται τον εαυτό του θα μπορούσε να γίνει μια καλή θράκα. Κι εκεί να παίξουν πάνω γουρουνόπουλα, αρνιά, ψάρια και κάθε καλούδι που έχεις συνηθίσει να ψήνεις σε μια θράκα. Αλλά το τζάκι του σπιτιού σου δεν έχει και πολλή όρεξη να γίνει θράκα. Ούτε πρέπει να κάθεσαι να ψήνεις 500 πράγματα στην φωτιά που έχεις βάλει για να ζεσταθείς. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα τσιμπήσεις και κάτι.

Το ONEMAN λοιπόν, αφού σου έδωσε συμβουλές για το πώς να ανάβεις το τζάκι σου, συγκέντρωσε και εκείνα τα φαγητά, εκείνα τα τσιμπήματα που θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις ατμόσφαιρα. Τα παρουσιάζουμε μέσα από τις τρεις διαδικασίες ψησίματος στο τζάκι, χωρίς να απαιτείται να στρώσεις θράκα.

 

Και αν έχεις υπάρξει σε σπίτι που κάποιος έψησε κάτι στο τζάκι σίγουρα ξέρεις πόσο ωραίο είναι για την παρέα. Ο καθένας ασχολείται με το δικό του φαγητό, ο καθένας παίρνει θέση μπροστά στο τζάκι. Ναι, όταν είσαι με τους κολλητούς σου μπορεί να θες απλά να φας σουβλάκια γύρω από το τζάκι. Αλλά όταν έχεις κορίτσια στην παρέα θα δεις ότι είναι αρκετά διασκεδαστικό το να παίξετε με την φωτιά.

Χωρίς να περιμένεις απαραίτητα να χορτάσεις από αυτά τα τσιμπήματα, χωρίς να θέλεις να ψήσεις κάτι ομοιόμορφα, χωρίς υψηλές προσδοκίες, δοκίμασε κάτι από τα παρακάτω. Χρησιμοποιώντας πάντα το κατάλληλο εργαλείο για να μην κάψεις τα χέρια σου όσο θα καψαλίζεις την τροφή στις φλόγες.

Τρεις μέθοδοι για να ψήσεις στο τζάκι

Αν λοιπόν δεν στήσεις θράκα και δεν πρόκειται να βάλεις ψησταριές και κατσαρόλες μέσα στο τζάκι σου υπάρχουν τρεις κύριες μέθοδοι για να φτιάξεις κάτι. Ουσιαστικά μόνο η πρώτη μέθοδος είναι παρεϊστικη και έχει χαβαλέ για την παρέα. Οι άλλες δύο είναι για να δεις τι άλλο μπορείς να κάνεις στο τζάκι σου.

Με σούβλες μικρές ή stick για τζάκι

 

Αν και η σούβλα είναι κάτι πάρα πολύ διαδεδομένο στην χώρα μας, το να βρεις λεπτές αλλά μακριές σουβλίτσες (ή πηρούνες) με πλαστική λαβή δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Χρειάζεσαι μία σούβλα στην οποία να μπορεί να καρφωθεί και το πιο μικρό κρεατικό ή άλλο φαγητό. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να είναι αρκετά μακριά σε μήκος ώστε να μπορείς να την κρατάς από απόσταση. Δεν θες να είσαι πολύ κοντά στο τζάκι και να καίγεσαι. Ιδανικό θα ήταν να παραγγείλεις online μερικά stick ή πηρούνες κατάλληλα για τζάκι και ανοιχτή φωτιά ώστε να μπορούν περισσότερα άτομα να ψήνουν το δικό τους φαγητό.

Φτιάχνεις: Λουκάνικα, κεφτεδάκια, κομμάτια κοτόπουλου – χοιρινού – μοσχαριού, marshmallows.

 

Διάλεξε ανάμεσα σε:

Στικ από bamboo

 

Πηρούνες

 

Σκεύη για λουκάνικα

 

Πηρούνες για πιο “μεγάλα” φαγητά

 

Με το λεγόμενο Pie Iron

 

Είναι ένα μαγειρικό σκεύος το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για να ψήσεις ευαίσθητα στις φλόγες φαγητά. Σίγουρα είναι λίγο βαρύ αλλά από την στιγμή που θα πυρακτωθεί, δεν θα χρειαστεί και πολύ χρόνο για να ψήσει το οτιδήποτε έχει στουμπώσει στο εσωτερικό του.

Φτιάχνεις: Τοστ, σάντουιτς, βάφλες, πίτες, ομελέτες, λουκάνικα, μπιφτέκια αλλά και κάθε άλλο φαγητό που μπορείς να χωρέσεις εκεί μέσα. Βασικά τα πάντα.

 

Διάλεξε ανάμεσα σε:

Τετράγωνο

 

Στρογγυλό

 

Ειδικό για λουκάνικα

 

Φτιαγμένο για μπιφτέκια

 

Η μέθοδος του σπάγγου

 

Εδώ θέλει μαεστρία και όρεξη να ψήσεις κάτι ακόμα μεγαλύτερο σε κρέας. Θα χρειαστείς έναν γάντζο στερεωμένο πάνω (και έξω φυσικά) από το τζάκι και ένα κομμάτι σπάγγο με το οποίο να δέσεις και να στερεώσεις καλά το κρέας. Έχεις λοιπόν τον γάντζο, έχεις το κρέας να κρέμεται έξω από το τζάκι στη μέση της φωτιάς και βάζεις και ένα ταψί από κάτω για τα υγρά που θα στάζουν από το κρέας και θα σου λερώσουν το σπίτι. Πώς ψήνεις; Στριφογυρνάς ελαφρά το κρέας μία φορά και αφήνεις τον σπάγγο να πάρει τον ρόλο της σούβλας. Ο σπάγγος θα γυρίσει προς την αντίθετη φορά από εκεί που το έστριψες εσύ και θα συνεχίσει να γυρνάει το κρέας για αρκετά λεπτά ακόμα. Το μόνο δηλαδή που χρειάζεται είναι ένα μικρό σπρώξιμο κάθε λίγα λεπτά.

 

Φτιάχνεις: Μεγάλα κομμάτια κρέατος. Καλό θα ήταν να είναι σχετικά συμμετρικά σε κάθε πλευρά για να ψηθεί το κρέας ομοιόμορφα.

Καλά ψησίματα