ΦΑΓΗΤΟ

“Τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου” παίρνουν άριστα

H Δώρα Τσαμπάζη τιμά το έθιμο που θέλει να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου και μας συστήνει τον Αρίστο, με τα πεντανόστιμα μπακαλιαράκια του, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Δεν ξέρω τι αναμνήσεις σας φέρνει εσάς ο μπακαλιάρος, αλλά εμένα μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, όταν δεν μπορούσα να φάω για κανένα λόγο ψάρι, και η μητέρα μου τηγανίζοντας μπακαλιάρο, βρήκε τρόπο να με κάνει να μου αρέσουν.

Η ιστορία ξεκινά το 1910, όταν ο πατέρας του Αρίστου ανοίγει στα Λαδάδικα, ένα κατάστημα τόσο μικρό, ώστε να χωράει ίσα ίσα ο ίδιος και να ψήνει τα εμπορεύματά του. Πελάτες του τότε, ήταν οι εργάτες στο λιμάνι.

Ας μπούμε στο ψητό. Ή μάλλον στο τηγανητό! Στον κατάλογο δεν θα συναντήσεις πολλές επιλογές, δεν χρειάζεται άλλωστε. Μπακαλιάρος τηγανητός με πατάτες τηγανητές και σκορδαλιά που γίνεται με μια μυστική συνταγή.

 

Αυτά τα 3 είναι ικανά να σε ικανοποιήσουν στο μέγιστο, προσθέτοντας μια σαλάτα και μια φέτα. Η καυτερή πράσινη πιπεριά, δεν θα πρέπει να λείψει και σε συνδυασμό με την φέτα, μπορείς επί τόπου να δημιουργήσεις την δική σου τυροκατευρή. Και δροσερή ρετσίνα. Ή τσίπουρο.

Οι μερίδες είναι μεγάλες, μπαμπάτσικες και παίζει να αισθάνεσαι χορτάτος για τις επόμενες 6 ώρες. Ο βακαλάος είναι Νορβηγικής εισαγωγής και το κουρκούτι βγαίνει τραγανό και πεντανόστιμο. Η τιμή κατά άτομο υπολογίζεται στα 10?, ανάλογα με τα εξτραδάκια.

 

Εγώ προτίμησα λόγω εποχής μια λάχανο πικάντικη, ωστόσο μια χωριάτικη θα ταίριαξε εξίσου, με το κρεμμυδάκι να προστίθεται στην ήδη βεβαρημένη ανάσα από την σκορδαλιά, γεμίζοντας σε, με μια βαθιά ικανοποίηση.

 

Το φαγοπότι υπήρξε επικό. Από τη μια ο κρατσανιστός μπακαλιάρος, από την άλλη οι πατάτες που βουτάνε στη σκορδαλιά, σκέφτεσαι ότι δεν χρειάζεσαι και πολλά για να είσαι ευτυχισμένος.

 

«Τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου»

Κατούνη 3 Λαδάδικα, τηλ. 2310542906

Κουντουριώτου και Φώκαιας, Λιμάνι, τηλ.2310 567111

Καραολή 223, Εύοσμος, τηλ. 2310641380