ΦΑΓΗΤΟ

Τα παραδοσιακά γλυκά της Βοσκοπούλας είναι έργα τέχνης

Η μάντολα, το κομφέτο και το παστέλι μεταμοφώνονται σε φιγούρες της Commedia dell'arte και κατακτούν τον κόσμο.

Αν έχεις βρεθεί έστω και μία φορά στην Κεφαλονιά, τότε δεν χρειάζεσαι ιδιαίτερες συστάσεις για τη Βοσκοπούλα, το ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει τα καλύτερα παραδοσιακά του νησιού χωρίς σταματημό από το μακρινό 1910. Αν πάλι έχεις σκοπό να επισκεφτείς στο μέλλον το πανέμορφο νησί του Ιονίου, τότε δεν γίνεται να μην κάνεις μια βόλτα από το ιστορικό μαγαζί της οικογένειας Καππάτου, στην πλατεία Καμπάνας στο Αργοστόλι, προκειμένου να δοκιμάσεις τις ξακουστές της μάντολες και όχι μόνο.

Η ιστορία της Βοσκοπούλας ξεκινάει το 1907 όταν η πρώτη γενιά της οικογένειάς, με αρχηγό τον Παναγή Καππάτο, άρχισε το εμπόριο του περισσού γάλακτος του νοικοκυριού, μεταφέροντάς το με ειδικά δοχεία από τα Διλινάτα, τόπο κατοικίας της, στο Αργοστόλι.

Η ποιότητα του γάλακτος και η προσήλωση στην διατήρησή της είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης, με αποτέλεσμα τη μεταφορά της οικογενειακής έδρας από το χωριό στην πόλη. Έτσι, το 1910 πλέον και έχοντας αποκτήσει μια μόνιμη έδρα στο Αργοστόλι, η οικογένεια Καππάτου ιδρύει το πρώτο ζαχαροπλαστείο στην Κεφαλλονιά, τη Βοσκοπούλα. Από γαλακτοπωλείο στην αρχή, η επιχείρηση μεγαλώνει και εδραιώνεται στην καρδιά της πόλης διευρύνοντας την γκάμα των γλυκών της και εντάσσοντας σε αυτήν τα παραδοσιακά γλυκά του τόπου μας.

Η μια γενιά διαδέχεται την άλλη και αισίως φτάνουμε στο σήμερα, με οδηγό στο τιμόνι την τέταρτη γενιά. Στο ρου της ιστορίας το πρόσωπο της Βοσκοπούλας παραμένει αναλλοίωτο ένα ζαχαροπλαστείο που εμένει στην ποιότητα και στην προσφορά των καλύτερων Κεφαλλονίτικων εδεσμάτων στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες του νησιού.

Τα ξακουστά παραδοσιακά γλυκά της Κεφαλονιάς, ωστόσο, χρειάζονταν και την κατάλληλη συσκευασία, έτσι ώστε η φήμη τους να φτάσει σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Η οικογένεια Καππάτου, λοιπόν, αποφάσισε να ενώσει αρμονικά την παράδοση, με την τέχνη και να δημιουργήσει επτά ιδιαίτερες συσκευασίες, εμπνευσμένες από την ιταλική κουλτούρα και την Commedia dell arte.

Ο Πανταλόνε, η Κολομπίνα, ο Καπιτάνο, ο Ντοττόρε, ο Αρλεκίνος, ο Πιερρότος μπήκαν στην υπηρεσία της μάντολας, του κομφέτου, του μαντολάτου, του παστελιού, με τις συσκευασίες να ακολουθούν χρωματικά το φρούτο ή την απόχρωση του εκάστοτε γλυκού, ενώ ο ειδικός σχεδιασμός τους στοχεύει στην φιλικότητα για μικρούς και μεγάλους. Το νέο τους ‘ντύσιμο’, φυσικά, βοήθησε και στην προώθηση των παραδοσιακών γλυκών της Κεφαλονιάς σε χώρες του εξωτερικού, όπως είναι η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, αλλά και τον Ντουμπάι.

Και εντάξει σίγουρα όλοι πάνω κάτω γνωρίζουμε τι είναι η μάντολα ή το παστέλι. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση του κομφέτου ή της συκομαΐδας; “Η συκομαΐδα είναι από τα τελευταία γλυκά που προστέθηκαν στη γκάμα των προϊόντων μας και από αυτά που αγαπήθηκαν περισσότερο από τον κόσμο! Πρόκειται για έναν μοναδικό συνδυασμό αποξηραμένου σύκου, σταφίδας, μπαχαρικών, καρυδιού, αμύγδαλου, μελιού και τσίπουρου άνευ γλυκάνισου, το οποίο αναδεύεται και αφού πλασθεί σε ατομικά τεμάχια το καλύπτουμε με ψημένο σουσάμι. Είναι ένα γλυκό υγιεινό, που προσφέρει ενέργεια και είναι κατάλληλο και για διαβητικούς καθώς δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη”, εξηγεί η οικογένεια Καππάτου.

Όσον αφορά τον κομφέτο ή αλλιώς παστοκύδωνο, “κάθε χρόνο διαλέγουμε τα πιο εκλεκτά κυδώνια από το νησί μας και συγκεκριμένα από την περιοχή της Παλλικής για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία παραγωγής του κομφέτου. Τα ψήνουμε, τα αποφλοιώνουμε, τα δουλεύουμε στο καζάνι με μπαχαρικά και μέλι για να τα κάνουμε μαρμελάδα. Τη μαρμελάδα αυτή στη συνέχεια τη δουλεύουμε ξανά στο καζάνι , προσθέτοντας τις τελευταίες πινελιές ζάχαρης, μελιού, μπαχαρικών και καβουρδισμένων αμυγδάλων”.

Εκτός από κομφέτο και συκομαΐδα, στις νέες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συσκευασίες της Βοσκοπούλας, θα βρεις και άλλα παραδοσιακά γλυκά της Κεφαλονιάς, όπως είναι τα αμυγδαλωτά, το παστέλι, την κλασσική μάντολα, την μάντολα μελιού και το μαντολάτο, τα οποία αξίζουν πραγματικά μία δοκιμή (ή και περισσότερες). Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τα γλυκά της Βοσκοπούλας (όλα τους χωρίς λακτόζη και γλουτένη) απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές στην πρόσφατη έκθεση FoodExpo 2019, ενώ το ιστορικό ζαχαροπλαστείο βραβεύτηκε από το Luxlife Magazine για την καλύτερη παραδοσιακή ζαχαροπλαστική για το 2019.

Την επόμενη φορά που θα πας στην Κεφαλονιά, λοιπόν, κάνε μία στάση στη Βοσκοπούλα (Λιθόστρωτο 41, Αργοστόλι), προκειμένου να εξερευνήσεις τις νέες συσκευασίας, αλλά και την ακαταμάχητη γεύση των παραδοσιακών γλυκών της.

Αν πάλι θέλεις να δοκιμάσεις τα γλυκά της Βοσκοπούλας και δεν έχεις στα άμεσα πλάνα ένα ταξίδι στην Κεφαλονιά, μπορείς να ενημερωθείς από τη σελίδα της στο Facebook για τα επιλεγμένα σημεία στην πόλη σου, όπου θα βρεις τις ντελικάτες συσκευασίες της.