ΦΑΓΗΤΟ

Τα πασίγνωστα σουτζουκάκια της ‘Διάβασης’

Η Δώρα Τσαμπάζη γράφει για τα πιο γνωστά και πιο νόστιμα σουτζουκάκια της Θεσσαλονίκης.

Ήρθε η ώρα να γράψω για αγαπημένες γεύσεις, για το φαγητό που έχω συνδυάσει με τα φοιτητικά μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη και δεν είναι άλλο από τα φημισμένα σουτζουκάκια της “Διάβασης”. Για 5 χρόνια έμενα στην Διαγώνιο και συχνά τιμούσα τα λαχταριστά σουτζουκάκια τους.

Η αλήθεια είναι πως τότε, δεν ήταν Διάβαση, ήταν η γνωστή “Διαγώνιος” στην Παύλου Μελά. Όμως η ίδια η ομάδα, εδώ και μερικά χρόνια, αποφάσισε να διαχωρίσει τα επαγγελματικά της πλάνα με τους υπόλοιπους συνέταιρους και έτσι, η Διάβαση, είναι αυτό που πάντα αγαπούσαμε στα σουτζουκάκια, μερικά μέτρα παραπάνω, Παύλου Μελά με Τσιμισκή, με τους ίδιους ανθρώπους που δημιούργησαν την ιδέα το 1977.

Η Διάβαση συνδυάζει κάτι μοναδικό. Μπορείς να φας γύρο και σουτζουκάκια, χωρίς την αίσθηση ότι τρως σε ταβέρνα, αλλά σε ένα πολύ καλό εστιατόριο. Όχι, τα πιάτα είναι απλά, δεν έχουν ίχνος ψευτο-γκουρμεδιάς, ωστόσο η διακόσμηση του εστιατορίου, η εξυπηρέτηση, σε κάνουν να πιστεύεις ότι ήρθες να φας την απόλυτη γουρουνιά σε ένα κυριλέ περιβάλλον.

Καταρχήν, όλοι τον γύρο, θέλουμε να τον τρώμε στην πίτα με τις σως, τις ντομάτες και τις πατάτες, ψάχνουμε να βάλουμε μέσα οτιδήποτε μπορεί να τον κάνει πιο νόστιμο. Κι όμως, στην Διάβαση, θα τρως το γύρο σκέτο και δεν θα πιστεύεις για τι νοστιμιά μιλάμε. Δεν θα θες να ακουμπήσεις πατάτα, μη τυχόν και βεβηλώσεις το θεϊκό αυτό δημιούργημά τους, που λέγεται γύρος κρατσανιστός.

Πάμε τώρα στα σουτζουκάκια. Ό,τι ξέρετε για αυτά, ξεχάστε τα. Αν τα σουτζουκάκια, σας φαίνονται βαριά, με πολλά μπαχαρικά, τα οποία νιώθετε να χορεύουν έξαλλα στο στομάχι σας για πολλές ώρες μετά, ήρθε η ώρα να φάτε σουτζουκάκι από τη Διάβαση. Ελαφρύ, «κρεατένιο» χωρίς πολλά μπαχάρια. Σουτζουκάκια, γύρος, κρεμμύδι, πατάτα και ρώσικη. Και ξανά από την αρχή σε μια μάχη που δυστυχώς κάποια στιγμή, τελειώνει.

Δεν είναι τυχαίο που την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης, οι τουρίστες κάνουν πραγματικά ντου μέσω του tripadvisor στην Διάβαση. Αν θέλετε να βρείτε σίγουρα τραπέζι, αποφύγετε τις κλασικές ώρες αιχμής. Μισή ώρα νωρίτερα θα σας σώσει.

Διάβαση
Παύλου Μελά 13
τηλ. 2310220596