AP Photos J.M. Hirsch
ΦΑΓΗΤΟ

Tελικά γιατί την ονομάζουμε ‘Σαλάτα του Καίσαρα’;

Κι όμως ο Ιούλιος Καίσαρας δεν είχε καμία δουλεία σε αυτό.

Ένα πολύ καλό ερώτημα που θα μπορούσε να θέσει κάποιος στον εαυτό του είναι γιατί ο Ιούλιος Καίσαρας να επινοούσε μια σαλάτα. Ένα δεύτερο ακόμα καλύτερο ερώτημα που θα μπορούσε να θέσει κανείς στον εαυτό του είναι πώς σε αυτή τη σαλάτα έβαζε παρμεζάνα, κοτόπουλο και βινεγκρέτ τον 1ο αιώνα π.Χ. Well, λογικά ερωτήματα.

Κι όμως κατά έναν παράδοξο τρόπο, η σαλάτα του Καίσαρα, η απόδειξη ότι δεν είναι όλες οι σαλάτες βαρετές, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα. Μάλλον μπορούμε με βεβαιότητα να υποθέσουμε ότι είχε κάπως διαφορετικά ενδιαφέροντα. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι η σαλάτα πήρε το όνομά της από έναν Καίσαρα.

Πρόκειται για τον σεφ Caesar Cardini, ο οποίος επινόησε τη σαλάτα του Καίσαρα το 1924 στην Τιχουάνα του Μεξικού. Ο Cardini μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Ιταλία στις αρχές του 1910 και έφτιαξε ένα εστιατόριο στο Σακραμέντο. Λόγω της ποταπαγόρευσης όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και να εγκατασταθεί στο Μεξικό.

Σύμφωνα με τον μύθο, υπήρξε μια μέρα που το εστιατόριο είχε γεμίσει τόσο πολύ που τελείωναν τα υλικά. Τότε ο σεφ Cardini επινόησε ένα πιάτο στο οποίο θα χρησιμοποιούσε μαρουλόφυλλα, κρόκο αυγών και διάφορα υπολείμματα φαγητού. Αυτός ο συνδυασμός έβγαλε τελικά ένα πραγματικά νόστιμο πιάτο. Άρχισε μάλιστα να αποκτά φήμη, κάτι που υποβοηθήθηκε και λόγω του συχνού περάσματος των star του Hollywood στο Μεξικό (προφανώς λόγω της ποταπαγόρευσης.

Στην πορεία των χρόνων, ο Cardini βελτίωσε τη συνταγή του. Η αυθεντική σαλάτα του Καίσαρα περιείχε: βραστά αυγά, μαρόυλι, σκόρδο, παρμεζάνα, κρουτόν, σος Worcestershire και ελαιόλαδο. Το 1948 η οικογένεια Cardini επέλεξε να επιστρέψει στην Αμερική και να εγκατασταθεί στο Los Angeles. Κατά κάποιον τρόπο, λοιπόν, η πατρίδα της σαλάτας είναι η Τijuana και αυτό είμαστε σίγουροι ότι δεν το περίμενες.