© iStock
ΦΑΓΗΤΟ

Πώς πήρε το όνομά της η σαλάτα του Καίσαρα

Κι όμως ο Ιούλιος Καίσαρας δεν είχε καμία δουλεία σε αυτό.

Ένα πολύ καλό ερώτημα που θα μπορούσε να θέσει κάποιος στον εαυτό του είναι γιατί ο Ιούλιος Καίσαρας να επινοούσε μια σαλάτα. Ένα δεύτερο, ακόμα καλύτερο ερώτημα, που θα μπορούσε να θέσει κανείς στον εαυτό του είναι πώς σε αυτή τη σαλάτα έβαζε παρμεζάνα, κοτόπουλο και βινεγκρέτ τον 1ο αιώνα π.Χ. Well, λογικά ερωτήματα.

Κι όμως, κατά έναν παράδοξο τρόπο, η σαλάτα του Καίσαρα (που αποτελεί την απόδειξη ότι δεν είναι όλες οι σαλάτες βαρετές) δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα. Μάλλον, μπορούμε με βεβαιότητα να υποθέσουμε ότι είχε κάπως διαφορετικά ενδιαφέροντα. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι η σαλάτα πήρε το όνομά της από έναν Καίσαρα.

Πρόκειται για τον σεφ Caesar Cardini, ο οποίος επινόησε τη σαλάτα του Καίσαρα το 1924 στην Τιχουάνα του Μεξικού. Ο Cardini μαζί με τα 7 αδέρφια του μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Ιταλία στις αρχές του 1910 και έφτιαξε ένα εστιατόριο στο Σακραμέντο. Λόγω της ποτοαπαγόρευσης, όμως, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και να εγκατασταθεί στο Μεξικό.

Σύμφωνα με τον μύθο, υπήρξε μια μέρα που το εστιατόριο είχε γεμίσει τόσο πολύ που τελείωναν τα υλικά: Τότε ο σεφ Cardini επινόησε ένα πιάτο στο οποίο θα χρησιμοποιούσε μαρουλόφυλλα, κρόκο αυγών και διάφορα υπολείμματα φαγητού. Αυτός ο συνδυασμός έβγαλε τελικά ένα πραγματικά νόστιμο πιάτο.

Άρχισε μάλιστα να αποκτά φήμη, κάτι που υποβοηθήθηκε και λόγω του συχνού περάσματος των stars του Χόλιγουντ στο Μεξικό (προφανώς, λόγω της ποτοαπαγόρευσης).

Στην πορεία των χρόνων, ο Cardini βελτίωσε τη συνταγή του. Η αυθεντική σαλάτα του Καίσαρα περιείχε: βραστά αυγά, μαρούλι, σκόρδο, παρμεζάνα, κρουτόν, αντζούγιες, σος Worcestershire και ελαιόλαδο.

Το 1948 η οικογένεια Cardini επέλεξε να επιστρέψει στην Αμερική και να εγκατασταθεί στο Λος Άντζελες. Κατά κάποιον τρόπο, λοιπόν, η πατρίδα της σαλάτας είναι η Τιχουάνα και αυτό είμαστε σίγουροι ότι δεν το περίμενες.