Τι πρέπει να προσέχεις για να αποφύγεις τραυματισμούς στην κουζίνα
Πώς μένουν ασφαλείς οι μάγειρες στην κουζίνα και τι κάνουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
- 16 ΜΑΙ 2024
Η κουζίνα είναι ένα επικίνδυνο μέρος, και ακόμη και οι πιο προσεκτικοί μάγειρες θα έχουν πιθανότατα τουλάχιστον μια καλή ιστορία να μοιραστούν. Τηγάνια που καίνε, λάδι που εκτοξεύεται προς πάσα κατεύθυνση, κοφτερά μαχαίρια, είναι μερικές από τις καθημερινές προκλήσεις που οι επαγγελματίες της εστίασης αντιμετωπίζουν καθημερινά. Γι’ αυτό και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πώς να τις διαχειριστούν.
Πώς παραμένουν, λοιπόν, ασφαλείς στην κουζίνα και τι κάνουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης; Αν περνάς αρκετές ώρες μαγειρεύοντας, το πρώτο βήμα είναι να φτιάξεις ένα κουτί Πρώτων Βοηθειών.
Μάθε ποιες συνταγές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα
Ενώ όλα τα εγκαύματα είναι άσχημα, «η καραμέλα είναι η χειρότερη», λέει στο Eater η pastry chef Caroline Schiff: Το να ρίχνεις καυτή κρέμα σε καραμελωμένη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες που όταν σκάσουν πετάγονται στο δέρμα σου. «Το βράσιμο της μαρμελάδας και το λιώσιμο του βουτύρου μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε άσχημα εγκαύματα, καθώς κολλάνε και παγιδεύουν τη θερμότητα», προσθέτει.
Αν επιμένεις να τηγανίζεις στην κουζίνα σου, να έχεις κατά νου ότι «το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι δεν υπολογίζουν τις φουσκάλες», λέει ο Eric Huang. Ο ίδιος θυμάται ακόμα ότι κατέληξε στα Επείγοντα όταν κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του στο Eleven Madison Park, έχυσε καυτό λίπος πάπιας στο χέρι του.
«Χρειάζεσαι πολύ λιγότερο λάδι από ό,τι νομίζετε. Ειλικρινά, δεν θα ξεπερνούσα το 50% του όγκου της κατσαρόλας, επειδή θα κάνει δραματικές φουσκάλες ανάλογα με το τι μαγειρεύεις». Σε γενικές γραμμές, η Schiff τονίζει ότι δεν πρέπει να καταπιάνεσαι με πολλές εργασίες όταν πρέπει να διαχειριστείς επίφοβα υλικά.
Σκέψου να αγοράσεις ένα φυτό αλόης
Αντί κρέμας για τα εγκαύματα, ο Huang λέει ότι το καλύτερο πράγμα που πρέπει να έχεις στην κουζίνα σου είναι ένα φυτό αλόης. «Σε γενικές γραμμές, είναι αρκετά εύκολο να τις φροντίσεις, είναι αρκετά αθάνατες. Και αν χτυπήσεις, απλά κόβεις ένα φύλλο, το ανοίγεις και το τρίβεις παντού».
Αυτό λειτουργεί για μικρά κοψίματα και εγκαύματα και το καλύτερο είναι ότι το φυτό θα αναγεννηθεί μόνο του. Αλλά αν έχεις κατοικίδια που λατρεύουν να μασάνε τα φύλλα ή απλά δεν είσαι άνθρωπος των φυτών, το επόμενο καλύτερο πράγμα είναι η κρέμα για εγκαύματα που θα αγοράσεις από το φαρμακείο.
Αν το ένστικτό σου σού υποδεικνύει να βάλεις το κάψιμο κάτω από κρύο νερό, ξανασκέψου το: Ο Huang λέει ότι «κάθε γιατρός και φοιτητής ιατρικής» του είπε να μην το κάνει. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, αυτό μπορεί να επιδεινώσει το έγκαυμα μειώνοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή. Αντ’ αυτού, το καλύτερο που έχεις να κάνεις για άμεση ανακούφιση είναι να χρησιμοποιήσεις νερό βρύσης σε θερμοκρασία δωματίου.
Να χειρίζεσαι πάντα τα μεταλλικά σκεύη με πετσέτες κουζίνας
Είναι σημαντικό να πιάνεις πάντα τα σκεύη με πετσέτες κουζίνας γιατί ακόμα κι αν ξέρεις ότι δεν είναι καυτά, θα δημιουργήσεις έναν συνειρμό και μια μυϊκή μνήμη, οπότε στην περίπτωση που ξεχάσεις ότι ένα τηγάνι μόλις μπήκε στον φούρνο, θα έχεις πολύ λιγότερες πιθανότητες να καείς.
Η Alyse Whitney, συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής Big Dip Energy, λέει ότι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί της είναι εκείνοι που απαιτούν επιδέσμους – τρυπώντας τα δάχτυλά της με ένα μαντολίνο ή έναν τρίφτη, ή χτυπώντας το χέρι της στη λεπίδα ενός επεξεργαστή τροφίμων.
Γι’ αυτό και έχει πάντα ένα κουτί με πολλούς επιδέσμους. «Τα εύκαμπτα υφασμάτινα Band-Aids είναι μερικά από τα αγαπημένα μου, επειδή έχουν ένα ευρύτερο μαξιλάρι που θα διασφαλίσει ότι ο επίδεσμος δεν θα κολλήσει σε ένα κόψιμο, έχουν ελαστικό ύφασμα για να κινούνται άνετα (ειδικά αν είναι σε δάχτυλο ή άρθρωση) και συνήθως παραμένουν στη θέση τους με το πλύσιμο των χεριών».
Επένδυσε σε ένα αντιολισθητικό χαλί
Το να γλιστρήσεις στην κουζίνα, ειδικά αν κρατάς κάτι καυτό, μπορεί προφανώς να προκαλέσει άμεσο τραυματισμό. Υπάρχουν όμως και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Αν περνάς πολύ χρόνο μαγειρεύοντας, η ορθοστασία σε σκληρό πάτωμα -ιδιαίτερα αν δεν φοράς παπούτσια- μπορεί να προκαλέσει πόνο στα γόνατα, τα πόδια και στην πλάτη. Η Whitney συνιστά να επενδύσεις σε ένα αντιολισθητικό χαλί, για να παραμείνεις άνετος και να αποφύγεις τις τυχαίες πτώσεις.
Ζήτα επείγουσα περίθαλψη
Μεταξύ των επαγγελματιών σεφ υπάρχουν ακόμα στοιχεία «μάτσο» συμπεριφοράς που υπαγορεύουν ότι πρέπει να χαμογελάς και να υπομένεις έναν άσχημο τραυματισμό, οπότε ίσως πρέπει να ειπωθεί: Δεν υπάρχει τίποτα το ωραίο στο να δουλεύεις τραυματισμένος.
«Και ενώ μόνο το 50% περίπου των εργαζομένων στον τομέα των τροφίμων και της φιλοξενίας πληρώνονται για αναρρωτική άδεια και αντιμετωπίζουν πίεση να επιστρέψουν αμέσως στις θέσεις τους, ένας οικιακός μάγειρας, δεν χρειάζεται να το κάνει αυτό, όσο καλά εφοδιασμένο κι αν είναι το κουτί πρώτων βοηθειών του». «Αν ξέρω ότι ένας τραυματισμός είναι σοβαρός», λέει η Schiff, προσθέτοντας: «Ειλικρινά θα πάω απλώς στα Επείγοντα γιατί ο εφιάλτης είναι ότι θα μολυνθεί ή κάτι τέτοιο». Κάνε λοιπόν ένα βήμα πίσω και φρόντισε τον εαυτό σου. Η μαγειρική μπορεί να περιμένει.