Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ATHENS BEST

Την προσοχή σας! Αυτά είναι τα 10 καλύτερα σαντουιτσάδικα της Αθήνας

Οι απαραίτητες στάσεις που πρέπει να κάνεις για να γευθείς μικρές μπουκιές θεσπέσιων συνδυασμών.

Το σάντουιτς έχει την δική του ιστορία, όμως η μαγεία του και αυτό που το κάνει τόσο αγαπητό, είναι οι άπειρες παραλλαγές στις οποίες μπορείς να το βρεις. Δεν είναι εύκολο να φτιάξεις ένα καλό σάντουιτς. Είναι το ίδιο δύσκολο με το να βρεις τα 10 καλύτερα σάντουιτς της πόλης.

Guarantee

To Guarantee έχει γράψει την δική του ιστορία τόσα χρόνια. Και όταν λέω τόσα χρόνια, εννοώ από το 1988. Στον ίδιο δρόμο, στο ίδιο σημείο, στέκει αγέρωχο και σε περιμένει να δοκιμάσεις τα καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας. Γαλλικά τυριά, προσούτο, περίεργες μουστάρδες που σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε gourmet εστιατόριο. Εγώ έχω λατρεία για τα μπιφτέκια του και σχεδόν πάντα το σάντουίτς μου από το Guarantee είναι με εκείνα μέσα. Φυσικά το συνοδεύω και με έναν φυσικό χυμό που προσφέρει το μαγαζί. Το Guarantee είναι εγγύηση και αν δεν έχεις πάει πρέπει οπωσδήποτε να πας.

Βεΐκου 41, Κουκάκι.

Cantiniero

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Δεν θα μιλήσω εγώ, θα αφήσω τον συναγωνιστή Γιάννη Μπαϊρακτάρη να μιλήσει για αυτό. Και λέω συναγωνιστή γιατί κάθε σάντουιτς του Cantiniero είναι ένας μικρός αγώνας. “Το Cantiniero άνοιξε πριν από τρεισήμισι περίπου χρόνια και από τότε έχει φανατικό κοινό, που είτε περνάει για ένα σάντουιτς στο χέρι, είτε παραγγέλνει στο σπίτι, μιας και το delivery λειτουργεί μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα.

Εκτός από σάντουιτς στο Cantiniero μπορείς να βρεις λαχταριστά μπέργκερ, χορταστικές σκεπαστές, ποικιλίες για την παρέα και γευστικότατο πίτα club, όλα σε γιγάντιες ποσότητες. Η τελευταία μπουκιά ήταν πολύ δύσκολη, αλλά ΝΑΙ το κατάφερα και άφησα το χαρτάκι στο τραπέζι με ύφος λες και μόλις είχα κατακτήσει το Champions League. Όπως μου είπε ο Ιούλιος, προσγειώνοντάς με στην πραγματικότητα, το έχουν καταφέρει πάρα πολλοί πριν από εμένα, ακόμα και γυναίκες, κυρίως γιατί το ψωμί είναι τέτοιο που δε σε μπουχτίζει και σου αφήνει το περιθώριο να συνεχίσεις. Θα συμφωνήσω μαζί του.” Και εγώ μαζί σου Γιάννη.

Πλατεία ΕΛ. Βενιζέλου 26, Νέα Φιλαδέλφεια και Σωκράτους 2, Χαλάνδρι.

Jackaroo

Jackaroo, Sandwiches and Fries. Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020. Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Το Jackaroo έχει γίνει ξακουστό για τα δύο τεράστιά του σάντουιτς με beef και με κοτόπουλο. Αυτά προσπάθησε και ο σύντροφος Γιάννης αλλά αυτή την φορά νικήθηκε. Όπως μας λέει ο ίδιος “Πάντως, για όποιον δεν είναι έτοιμος για ένα τόσο μεγάλο challenge, στο Jackaroo υπάρχουν ένα σωρό πιο ‘νορμάλ’ επιλογές σε σάντουιτς και μπέργκερς, ενώ φήμες λένε ότι το χειροποίητο τζατζίκι τους είναι μοναδικό. Το αφήσαμε για την επόμενη φορά. Άλλωστε στο Jackaroo όλοι επιστρέφουν. Όσοι έχουν πάει, το ξέρουν αυτό”.

Εγώ θα σου πω ότι λατρεύω το Jackaroo για τα αμερικανικού τύπου σάντουιτς με χειροποίητο ψωμί, όπως το cheesesteak, το Shrimp Po’Boys Shrimp με παναρισμένες γαρίδες και το ακριβό αλλά μοναδικό Lobster Roll με μπουκιές αστακοουράς Κούβας. Όταν τα δοκίμασα για πρώτη φορά, ήταν έρωτας με την πρώτη μπουκιά.

Σωτήρος Διός 45, Πειραιάς.

Μόντακιου

Τζον Μόντεγκιου, ο τέταρτος κόμης του Σάντουιτς κατά τον 18ο αιώνα, είναι γνωστός ως ο άνθρωπος που επινόησε και έδωσε το όνομά του στο πιο διάσημο είδος γρήγορου φαγητού. Φήμες λένε ότι ο λόγος που δημιουργήθηκε το σάντουιτς ήταν η βαρεμάρα του και για να μη λερώνει τα χέρια του όταν έπαιζε χαρτιά για να μπορεί να τρώει χωρίς να διακόπτει το παιχνίδι. Στο Μόντακιου όμως μιλάμε για την πλήρη αποθέωση του σάντουιτς. Ο μαυροπίνακας αλλάζει συνεχώς με υλικά που δεν φαντάζεσαι ότι χωράνε σε ένα σάντουιτς. Εγώ όμως θα σου προτείνω δύο αγαπημένα μου. Το Μόντακιου με σαλάμι finocchiana, τυροσαλάτα, τηγανητό αυγό και ψητά κολοκυθάκια, και το Δράμα με χοιρομέρι Δράμας, τυροσαλάτα χειροποίητη και καραμελωμένα κρεμμύδια. Μέσα στην στοά Κοραή υπάρχει ένας μικρός ναός του σάντουιτς.

Σταδίου 30, Αθήνα.

Just Made 33

Το Just Made 33 το ξέρεις. Έχεις περάσει σίγουρα από μπροστά του, ίσως να έχεις πιεί και καφέ και να έχεις τσιμπήσει κάποια από τις τάρτες του. Όμως αν δεν το ήξερες, ήρθε η ώρα να το μάθεις. Το Just Made 33 εχει τρομερά σάντουιτς. Οι παραλλαγές σε ψωμί αρκετές. Κουλούρι μπαστούνι, focaccia, μπαγκέτα, ciabatta ή κρουασάν. Όλα τους σε συνδυασμούς που θα σου κάνουν να μην μπορείς να διαλέξεις. Αν δουλεύεις κέντρο ξέρεις ότι το Just Made είναι πάντα εκεί για σένα. Αν όχι, τότε την επόμενη φορά που θα κατέβεις δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς.

Ευαγγελίστρας 33, Αθήνα.

Amandine’s Bagels

Δεν έχουν αλλαξει πολλά για την Amandine όλα αυτά τα χρόνια. Φτιάχνει τα καλύτερα bagels της Αθήνας και αυτό δεν χωράει αμφισβήτηση. Το 2016 είχα γράψει “Αν κάτσεις στο μοναδικό stand που διαθέτει το μαγαζί θα καταλάβεις ότι πρόκειται για μια βέρα γαλλική γωνιά. Έτσι την έχει κάνει η Amandine με το μπρίο της και το χαμόγελό της. Περνάει κόσμος, χαιρετάει, κάνει αστεία. Υπάρχει μια διάθεση διαφορετική από αυτή που έχεις συνηθίσει σε τέτοια μαγαζιά. Λες αυτό να φταίει και τα bagel της είναι τόσο νόστιμα;” Τα bagel της Amandine συνεχίζουν να είναι απίστευτα νόστιμα και αν θέλεις ένα σαντουιτς που σου μιλάει γαλλικά τότε πρέπει να οδεύσεις προς την οδό Νίκης.

Νίκης 13, Σύνταγμα.

Talking Breads

Εμπνευσμένο από τους Talking Heads, αυτό το μαγαζί στα Εξάρχεια προσφέρει τα πιο ροκ σάντουιτς της πόλης. Τα πάντα φτιάχνονται εδώ μέσα. Από τα υπέροχα ψωμιά του μέχρι τις σάλτσες και τα μαριναρισμενα κρέατά του. Μιας και μιλάμε για σάντουιτς εδώ και όχι τα υπόλοιπα καλούδια του θα σου προτείνω τα αγαπημένα μου. Το Satay με χοιρινό κρέας σούβλας, λάχανο, καρότο, φρέσκο κρεμμύδι, κόλιανδρο και σως satay, το Τika με κοτόπουλο σούβλας, χαλούμι, τηγανητό κρεμμύδι, αγγούρι, πιπεριά και mild spicy σως ντομάτα και το Oldschool με αρνί σούβλας, πίκλες, μαρούλι, καραμελωμένο κρεμμύδι & σως μουστάρδα – μέλι. Όλα τους σε χειροποίητο ψωμάκι βουτύρου που είναι απλά απίστευτο και όσο ροκ φαντάζεσαι.

Σπύρου Τρικούπη 11, Εξάρχεια.

Lulu Athens

To Lulu άνοιξε λίγο πριν την καραντίνα και δεν έχει καταφέρει ακόμα να κάνει το buzz που του αξίζει. Είναι κατα βάση ένα all day cafe. Όμως τα σάντουίτς του είναι να τρελαίνεσαι. Είτε σε μπριός, είτε σε τζιαπάτα, μόλις ψηθούν σου βγάζουν όλη την μαγεία που κρύβει ένα σάντουιτς. Εδώ θα σου προτείνω το καπνιστό χοιρινό με ντομάτα, πράσινη σαλάτα, τυρί γραβιέρα και μαγιονέζα Lulu αλλά και το άλλο με βιολογικά αυγά κρήτης που είναι scrambled, ρόκα, ντομάτα και γραβιέρα κρήτης. Αυτά σε σάντουιτς. Αμέ. Είδες το Lulu; Με κάτι τέτοια σε πείθει να πας και να ξαναπάς.

Ιπποκράτους 59, Αθήνα

Via Piada

Το αυθεντικό, το ιταλικό, το φινετσάτο σάντουιτς. Όχι δεν είναι σε τζιαπάτα και δεν λέγεται καν σάντουιτς. Λέγεται Piadina και είναι υπέροχο. Το μαγαζί τούτο είναι δημιούργημα του του Salvatore Andolina, του σεφ και ιδιοκτήτη των ‘Sale Bianco’ και ‘Εnoteca da Salvatore’ και αυτό το όνομα αποτελεί εγγύηση για το πόσο αυθεντικά και ιταλικά σάντουιτς θα φας. Αν θες πρόταση τότε από εμένα έχουν πάρει έγκριση τα Piadina Bologna με μορταδέλα, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού και Piadina Ferrara με γαλοπούλα, τυρί φιλαδέφλεια, ντομάτα, μοτσαρέλα, γαλλική σαλάτα και vinaigrette λεμονιού. Πήγαινε στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης και θα έχεις στο τσεπάκι εμπειρία vera italiana σε μορφή σάντουιτς.

Αγίας Ειρήνης 13, Αθήνα.

Brio

Το όνομά του τα λέει όλα από μόνο του. Μιλάμε για το μαγαζί αποθέωση στο ψωμί brioche. Και ξέρεις σε τι μορφή είναι τέλειο το brioche ε; Σε σάντουιτς, με πάνφρεσκα υλικά μέσα του και μοναδικούς συνδυασμούς. Το μπριός σερβίρεται σε πολλές μορφές αλλά αυτές που εμάς μας ενδιαφέρουν τώρα είναι αυτή του burger το οποίο είναι ασύλληπτο (τα έχω πει ότι στο burger το ψωμί είναι η μισή αρχοντιά), το ‘μεσογειακό’ με προσούτο, πιπεριές Φλωρίνης, μους τυριού και πέστο ή π.χ το Oslo με φιλέτο καπνιστού σολομού, αγγούρι και τυρί κρέμα. Όταν έχεις τέτοιο ψωμί, τα υπόλοιπα είναι απλά για να έχεις ένα εκπληκτικό σάντουιτς.

Σολωμού 9, Ν. Ψυχικό.